• 9.372.961 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Fidyk

Met onder meer: Jung Sung San

Gesproken taal: Koreaans en Engels

Plot Yodok

Filmmaker Andrzej Fidyk informeert de wereld over de gruwelijkheden in Noord-Koreaanse concentratiekampen met de getuigenissen van een groep gevluchte gevangenen. In het Zuid-Koreaanse Seoel werkten deze ex-gevangenen, samen met een gevluchte theaterregisseur, aan een controversiële musical over hun kampervaringen. Fidyk filmde behalve hun verhalen, tevens de repetities en de uitvoering van het bijzondere stuk.

avatar van validius

validius

Toch op een rare manier best heel indrukwekkend. Een soort making of van een theaterstuk maar dan met een hele achterliggende geschiedenis. Toch best indrukwekkend

avatar van Mug

Mug

Indrukwekkende verhalen, dat wel. Aangezien er geen (nou ja, zeeeeeeer schaarse) beelden van de Noord-Koreaanse concentratiekampen bestaan, en documentaire-maker Andrzej Fidyk zijn kijkers toch beeldmateriaal wil voorschotelen, neemt hij een besluit. Eind jaren '80 maakte Fidyk reeds een documentaire over Noord-Korea naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het land en de festiviteiten daaromheen. Met als finale, een grote (goed geregisseerde) parade. "Hey, laat ik die kitscherige dramatiek nou gebruiken! Ik vraag een gevluchte Noord-Koreaanse grootse theaterregisseur om de verhalen die de overlevers van de kampen vertellen te laten visualeren op de planken. En niet zo maar, nee, mwuhahaha, het wordt een musical!!"

Tja, Fidyk is blijkbaar geen voorstander van de talking head documentaire, en vertrouwt niet op de kracht van woorden. Jammer.

Gelukkig zien we een aantal overlevers zich met ziel en lijf inzetten voor de musical. En onze Noord-Koreaanse top-theater-regisseur ontpopt zich zelfs tot de tweelingbroer van Kim Jong-il als een van de crew-leden te laat komt. Oh oh!!!

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Mooie documentaire, dat einde met de ballonnen was ook erg mooi en de verhalen zijn gruwelijk.