• 9.374.902 stemmen

The Steam Experiment (2009)

Drama / Thriller | 90 minuten

Genre: Drama / Thriller

Alternatieve titels: The Chaos Experiment / Steam Experiment

Geregisseerd door: Philippe Martinez

Met onder meer: Val Kilmer, Armand Assante en Eric Roberts

Plot The Steam Experiment

"When he turns up the heat ... they will turn on each other."

Jimmy, een voormalig professor, besluit om een extreem experiment te houden om zo te waarschuwen voor de effecten van de opwarming van de aarde. Hij houdt zes mensen gevangen in een Turks badhuis. Hij zal steeds langzaam de temperatuur verhogen totdat een essay dat hij geschreven heeft de voorpagina haalt van de kranten.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik vind "The Chaos Experiment" wel een voldoende waard. Een interessant gegeven: wat doen mensen in extreme omstandigheden? Ook wel wat voorspelbaar natuurlijk, hier in een aparte setting (een Turks badhuis).
De opwarming van de aarde is een hot onderwerp van discussie in onze maatschappij, maar het had ook een andere gesimuleerde ramp kunnen zijn om het gedrag van mensen te bestuderen. Ik keek daar wel doorheen.
Ik vond de belichting en make-up in het badhuis erg lelijk, met zeer overdreven witte glimmende gezichten en lijven. Ook het acteren daarbinnen was inderdaad behoorlijk hysterisch, het kwam niet zo realistisch over en daardoor voor mij niet herkenbaar genoeg.
De eerste helft begreep ik niet goed waar het heen ging, maar op de helft pakte mij het verhaal wel en wilde ik het graag afzien. Aan het eind een aardig twistje.
Hoezo is het eind niet te begrijpen?
De wetenschappers (Christopher/arts en Catharine/vrouw + James Pettis/professor) experimenteerden in het geheim met mensen en de arts en vrouw zaten ook in het badhuis en waren de laatste 2 overlevenden.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Met een interessant uitgangspunt dat nauw aanluit bij een actueel probleem, zou je een aardige prent kunnen verwachten. Echter, het samenraapsel gedegradeerde A-acteurs verraden dat het om een videotheekfilm gaat. En dat wordt ook al snel duidelijk wanneer een select groepje onder leiding van Eric Roberts de sauna binnenstapt: geforceerde dialogen, slecht gebruik van filters, ongeloofwaardige reacties op de situatie,...

Ondertussen vertelt Val Kilmer zijn verhaal vanuit een politiekantoor. Enfin, iets wat er moet voor doorgaan toch. Daar verraadt de film nogmaals het beperkte budget.

Al bij al is de film dus een weinig geslaagd experiment. Al moet gezegd worden dat hij zeker uitkijkbaar is. De helft van de score is dus een plausibel verdict.

avatar van Elineloves

Elineloves

Viel nog best mee. Het was niet zo slecht als ik van tevoren gehoord en gelezen had. De setting is goed en de spanningsboog wordt aardig opgebouwd. Dat de acteurs niet oscarwaardig zijn wist ik van tevoren, maar het acteerwerk viel nog mee. Het is vooral jammer dat het verhaal niet beter uitgewerkt is. Daar had veel meer uitgehaald kunnen worden. En als ze dan toch bezig waren, hadden ze het visuele aspect beter ook aan kunnen pakken, want af en toe moest ik even terugdenken aan bepaalde Twilight scènes waarbij de vampiers wit begonnen te 'gloeien'. Dat was hier ook het geval, maar dan in een badhuis. Het concept is niet zo heel vernieuwend en er zullen nog wel meer films als deze volgen, maar helaas weet The Steam Experiment nergens boven de middelmaat uit te stijgen. Moet ook bekennen dat hij niet zo lang bij is gebleven. Ik heb vorig jaar, of nog langer geleden zelfs, een film gezien waarin mensen opgesloten zaten in een sauna. Die heeft meer indruk gemaakt dan deze film, terwijl ik deze onlangs nog gezien heb. Het feit dat ik me er nog weinig van herinner zegt dat dit een prent is om snel te vergeten. Letterlijk en figuurlijk.