• 9.375.882 stemmen

Geregisseerd door: Can Dündar

Met onder meer: Bahadır Yazıcı

Gesproken taal: Turks

Plot Mustafa

In 1881 wordt in het Ottomaans-Griekse Selanik (Thessaloniki) een blonde jongen met blauwe ogen geboren, die later zal uitgroeien tot de beroemde Atatürk, "Vader der Turken". Maar in zijn jeugd is hij nog 'gewoon' Mustafa, de jongen die op vroege leeftijd zijn vader verliest en zijn vrije tijd vult met het wegjagen van kraaien die het veld van zijn oom maar niet met rust willen laten. Dündar tracht met deze documentaire de epiek rondom Atatürk terug te brengen tot menselijke proporties om zodoende de strakke, officiële leer in Turkije te doorbreken.

M.K. Atatürk (Cumhuriyet Dönemi)

M.K. Atatürk (Kurtuluş Savaşı Dönemi)

M.K. Atatürk (Harbiye Dönemi)

M.K. Atatürk (Manastır Dönemi)

M.K. Atatürk (Langaza Dönemi)

M.K. Atatürk (Çocukluk Dönemi)

Anatolia

Muziek van Goran Bregović.

Site met teaser en trailer: http://www.mustafa.com.tr/ .

avatar van Quentin

Quentin

Klinkt interessant, maar vraag me af in hoeverre de regisseur die laatste zin kan waarmaken.

Anatolia

Terechte vraag, maar de titel alleen al belooft wat. Atatürk is nooit slechts 'Mustafa'. Hij is altijd Mustafa Kemal, of Kemal Pasha, of Gazi Mustafa Kemal, of Gazi Pasha (gazi = overwinnaar, veteraan).

Mustafa is maar een simpele naam, vergelijkbaar met Jan, en dat is dus al een hint. Hiernaast staat Dündar bekend als een vrij dissidente journalist.

avatar van Quentin

Quentin

Ja daar heb je een punt, maar het lijkt me vrijwel onmogelijk dat Mustafa niet in de schaduw van het instituut Atatürk blijft staan. Het blijft een Turks perspectief, en Turkije is Atatürk's creatie. Ben benieuwd in ieder geval.

Anatolia

De eerste reacties van Bab-i Ali (het establishment) zijn vernietigend en dat maakt mij alleen maar nieuwsgieriger