• 9.373.537 stemmen

Nero Veneziano (1978)

Horror / Mystery | 95 minuten / 85 minuten (dvd)

Genre: Horror / Mystery

Speelduur: 95 minuten / 85 minuten (dvd)

Alternatieve titels: Damned in Venice / Venetian Black

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ugo Liberatore

Met onder meer: Renato Cestiè, Rena Niehaus en Yorgo Voyagis

Gesproken taal: Italiaans

Plot Nero Veneziano

Christine en haar blinde broer Mark zijn niet bepaald gelukkig. Overal om hen heen gaan mensen dood door bizarre ongelukken. En Mark heeft visioenen waarin hij wordt geterroriseerd door een sinistere man met een wandelstok. Zou het de duivel kunnen zijn? En wat wil hij van Christine? Als ze een bezoek brengen aan het vervallen hotel dat ze over hebben genomen van hun recent overleden oom en tante en ook nog steeds verder uit elkaar beginnen te groeien, raakt Mark overtuigd dat de Antichrist in Venetië geboren zal worden.

Madeleine Winters / Mother / Midwife

Father Stefani

Martin Winters

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een Italiaanse giallo die oogt als een Rosemary's Baby en Omen rip-off met een heel mooie soundtrack van Pino Donaggio. Ik herinner er mij niet zoveel meer van, maar ik heb hem ooit eens gekocht op Ebay. De DVD-r had Finse ondertitels en de titel was "Venetian Black". Merk dat hij nu uit is op officiële DVD in Italië, helaas zonder ondertitels. Hij is eerder uitgebracht op DVD in Duitsland, maar deze versie is alleen in het Duits (Die Wiege des Teufels) en dus te mijden. Het gegeven is niet onaardig, maar de uitwerking was - voor zover ik mij het kon herinneren toch eerder goedkoop (matige cast).

De Europese alternatieve titel (video) is "Blind Offer".

avatar van beavis

beavis

In Nederland verschenen op Sunrise tapes VHS in een widescreen print met de titel Damned in Venice (titel op de hoes was ook Venetian Black). Inderdaad een verhaal over de geboorte van de anti-Christ, dus een Omen rip-off; en misschien rammelt er objectief gezien hier en daar wel wat, maar ik vond het prachtig gefilmd en de sfeer van een constante 'doem' die rond de hoofdpersonen hangt echt geweldig neergezet. Het is een weinig geziene, obscure film die over het algemeen slecht wordt gereviewed en dus ook niet snel een groter publiek zal vinden, maar in dit geval vind ik dat toch wel een verlies en een erge onderschatting van de kwaliteiten van deze produktie.

avatar van Vascago

Vascago

Er hangt een lekker onheilspellend sfeertje door de hele film heen, waardoor die ook 90 minuten spannend blijft. De soundtrack past er prima bij. Acteerwerk is niet top, maar kan er mee door. Het verhaal blijft boeiend en eng.

avatar van Fransman

Fransman

Ik was er niet kapot van. Mooie beelden van Venetië, met veel begrafenissen, doen het natuurlijk wel, en de borstjes van Rena Niehaus (La Orca en Oedipus Orca) mogen er ook zijn, de rest van haar lichaam trouwens ook, maar het verhaaltje is natuurlijk drie keer niks. Blinde jongen heeft visioenen van het kwaad, dat gestalte lijkt te krijgen in de baby van zijn zuster, een soort onbevlekte ontvangenis. Maar eng? Bloedstollend? Spannend? Griezelig? Ik werd er warm nog koud van. Wel een hoop prietpraat en je moet goed opletten om het allemaal te volgen. En wat hou je dan over? Weinig.