• 9.370.105 stemmen

Once upon a Time in Norway (2007)

Documentaire / Muziek | 60 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: Once upon a Time in Norway: The History of Mayhem and the Rise of Norwegian Black Metal

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Pål Aasdal en Martin Ledang

Met onder meer: Kjetil Manheim en Rolf Rasmussen

Gesproken taal: Noors

Plot Once upon a Time in Norway

"The history of Mayhem and the rise of Norwegian Black Metal"

'Once Upon a Time in Norway' is een documentaire over de vroege Black Metal beweging in Noorwegen en over de band Mayhem in het bijzonder. De documentaire is opgedeeld in verschillende categorieën: Mayhem, Satan & Politiek, Underground, bandleden als Dead, Euronymous en Helvete. Het geheel bevat interviews met Manheim (ex-Mayhem), Nocturno Culto (Darkthrone), Tchort (Carpathian Forest), Anders Odden (Kadaver), priester Rolf Rasmussen en meer. Zij bespreken onderwerpen zoals de beruchte moorden, de brandstichtingen in kerken (zoals de beroemde Fantoft staafkerk), de undergroundscene en hoe die functioneerde en zich verspreidde als vuur.

avatar van Baldur

Baldur

Opnieuw een documentaire over black metal.

Brengt dan ook weinig nieuws en is vooral gefocust op de welbekende geschiedenis van Mayhem. Eenvoudig gemonteerd: de film bestaat voornamelijk uit interviews met een handvol personen. Dat betekent weinig oude beelden, muziekfragmenten, etc. Hoewel het niet enorm veel meerwaarde biedt voor de kenner, zijn de interviews wel interessant en het waard eens te bekijken.

avatar van Woland

Woland

Noorse Black Metal. Naast dat het een eigen genre en een hele rits geweldige albums heeft voortgebracht, als je van dat soort grafherrie houdt (zoals ik), is het een fenomeen wat voor altijd geassocieerd zal zijn met een bloedige paar jaar zo in het begin van de jaren '90. En met reden. Het begint met eigenlijk een hele normale situatie: wat jongeren die houden van metal, provoceren, zich afzetten tegen de burgerlijke moraal en die daarbij ook een zwak voor nihilistisch gedachtengoed ontwikkelen. Maar over een tijdsspanne van een aantal jaren volgt er een bijzonder interessant staaltje groepsdynamica, waarin de boel volledig escaleert tot aan moorden en kerkverbrandingen aan toe. Once Upon A Time In Norway is een Noorse TV-documentaire die een vrij goed overzicht geeft van de ontwikkelingen, waarin de geschiedenis van Mayhem aan bod komt - de band die de crux vormt van de ellende, met name in de persoon van Oystein 'Euronymous' Aarseth. Zowel als catalysator van een nogal destructief gedachtengoed, als ook als uiteindelijk slachtoffer. Maar toch, hoewel het mij blijft intrigeren en verbazen hoe het zo heeft kunnen escaleren - ik verwacht niet dat dit op veel interesse kan rekenen voor iemand die niets met black metal heeft. De documentaire is grotendeels simpelweg een serie interviews met vele relevante personages, waarbij met name Kjetil Manheim een zinnige bijdrage geeft, en een goed overzicht van de geschiedenis. Toch blijft het wachten op de ultieme BM-documentaire. Until The Light Takes Us is dat niet, en ook deze niet, maar ik heb dit ondanks weinig echt nieuws toch met interesse gekeken.

Uiterst beroerde docu met louter bekende verhalen over deze toch redelijke mafkezen.

En dan helemaal via pratende hoofden gefilmd met een soort homevideo.

avatar van danuz

danuz

Geen idee dat dit op MovieMeter stond, en voor mij gewoon één van de video's die ik ooit op youtube tegenkwam tijdens mijn "research". Geweldig is deze docu zeker niet, weinig filmisch vooral. Maar als je echt geïnteresseerd in het verhaal van Black Metal bent mag je deze zeker even opsnuffelen. Vooral Manheim's interview is me wel bijgebleven.