• 9.371.710 stemmen

The Crime Doctor's Gamble (1947)

Misdaad / Mystery | 66 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Alternatieve titel: Doctor's Gamble

Geregisseerd door: William Castle

Met onder meer: Warner Baxter, Micheline Cheirel en Roger Dann

Plot The Crime Doctor's Gamble

"A SPREE in GAY PAREE ends up in MURDER!"

Tijdens een bezoek voor een lezing en tevens een vakantie in Parijs, gaat Dr. Robert Ordway op visite bij zijn oude vriend, de politie-inspecteur Jacques Morrell. Ordway raakt betrokken bij een zaak, waarbij de bejaarde Maurice Duval is vermoord. Henri, de labiele zoon van Maurice Duval, is er van overtuigd, dat hij zijn eigen vader in een woedeaanval heeft gedood. Het motief van Henri zou zijn, dat zijn vader een hekel heeft aan Mignon, zijn nieuwe echtgenote en de dochter van een messenwerper. Ordway constateert tijdens zijn onderzoek echter ook illegale praktijken met het kopiëren van meesterwerken uit de kunstwereld.

Dr. Robert Ordway

Louis Chabonet

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Negende in de Crime Doctor reeks van Columbia, met Warner Baxter in de rol van dr. Robert Ordway. Na The Millerson Case (1947) vinden we Warner Baxter opnieuw terug buiten zijn normale habitat, ditmaal is hij op trip in Parijs. En uiteraard raakt hij verwikkeld in een moordplot. De gebruikelijke whodunit al vond ik deze iets warriger dan voorgaande afleveringen, maar kan ook aan mij liggen. Bij de ontknoping blijft mij de vraag hangen hoe de schuldige ooit weg had kunnen komen met de originele schilderijen - als zingeving voor zijn acties. Tenzij hij deze schilderijen zou verkopen op de zwarte markt misschien.

De regie is in handen van William Castle en hij is toch wel de man die voor mij in deze serie een tikje visuele meerwaarde geeft. Hij gaat telkens voor de noirfeel en bij de intro van deze film monteert hij een knappe sequentie waarin Parijs in sneltempo aan de kijker voorbijgaat. Over Parijs gesproken, is dit wel een opvallende zet voor een low budget film om daar de actie te laten afspelen. Daarover heb ik geen technische info teruggevonden op het web maar het lijkt me mogelijk dat men voor deze productie wat shots uit een beeldenbank heeft genomen. Geen moment zie je Baxter en co in front van één of andere typisch Parijse locatie.

Na negen afleveringen is Warner Baxter als de aimabele dr. Robert Ordway bijna vriend aan huis en het zal binnenkort een afscheid worden wanneer ik de serie heb uitgekeken.