Genre: Biografie / Muziek
Geregisseerd door: George Tillman Jr.
Met onder meer: Jamal Woolard, Derek Luke en Angela Bassett
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Notorious
"No dream is too B.I.G."
Opgegroeid in Brooklyn, had Christopher Wallace geen eenvoudige jeugd. Zijn vader verliet zijn moeder toen Wallace twee jaar oud was en op twaalfjarige leeftijd ging Christopher drugs verkopen. Toen hij op zeventienjarige leeftijd definitief met school stopte, kwam hij terecht in een neergaande spiraal van criminaliteit en drugs. De muziek bleek uiteindelijk zijn redding, maar later ook zijn ondergang. Als 'Unsigned Hype' wist hij uit te groeien tot een van de grote namen in de hip-hop muziek. Deze film volgt het veel bewogen leven van hip-hop zwaargewicht Christopher Wallace, beter bekend als 'The Notorious B.I.G.'.
Christopher 'Biggie' Wallace
Suge Knight
Biggie (age 8-13)
Damion 'D-Roc' Butler
wwelover
Ik was er al bang voor, maar deze film is verre van goed. Een lauter vermakelijke film, het kon me niet boeien ondanks de gebeurtenissen best interessant zijn al heb ik verder helemaal niks met hip-hop en heb weinig sympathie voor deze zogenaamde gangsters alias snel pratende criminelen.
Het is jammer dat je er nu al vanuit kan gaan dat deze film door veel jongeren en dus leeftijdgenoten van mij ontzettend overrated gaat worden terwijl deze film niks voorstelt. Ik weet zeker dat een documentaire over B.I.G. een stuk interessanter is dan deze film. Nu proberen ze B.I.G. vaak wel erg sympathiek neer te zetten en heb ik het gevoel dat ze toch wat negatieve dingen eruit hebben gelaten, maar ja das slechts mijn gevoel erbij. Heb er dan verder gen verstand van.
De muziek doet me ook vrij weinig, snap dat het voor de fans wel leuk is dat het erin verwerkt is. De score is verder wel goed, beter dan de muziek waar het verder om draait in de film.
Qua cast is het afwisselend, Jamal Woolard deed het wel aardig als Notorious, maar kan niet zeggen dat het briljant is. Die jongen die Tupac speelde was dan weer slecht, kon hem neit serieus nemen om één of andere reden. De rest van de cast is gewoon aardig.
Het einde vond ik te cinematisch. De aanslag op B.I.G. vond ik slecht gefilmd, ik vind het geen moment om het even in slow-motion te doen. Dat hoort meer bij een actiefilm, niet bij een 'serieuze' film als deze. De begrafenis was verder ook totaal overbodig en voegde werkelijkwaar helemaal niks toe, was enkel om de kijker proberen in tranen te krijgen, terwijl het helemaal niks speciaals was.
2009
Ik vond het ook wel grappig dat er opeens uit het niets een sexscene in de film voorkwam, het leek voor even wel een porno film voor dikke mensen lol.
Die vrouw (?) is waarschijnlijk op de voor Hip Hop gebruikelijke misogyne manier in beeld gebracht?
Bah, bah...
Hip Hop: 0, Film: 0,5
Jordy
Heel vermakelijke slechte film. Heb met veel plezier de oude freestyles en de verplichte gebeurtenissen voorbij zien komen, en gelachen om de ene na de andere matige acteur die voorbij kwam als bekende uit die tijd.
Woolard was wel aardig, maar als je niets met de muziek of deze persoon hebt zou ik verder met een grote boog om deze film heen lopen.
"What's Beef?"
Op die vraag wordt tijdens het antwoord een klein tipje van de sluier opgelicht, zonder dat dit pareltje uit de muziekgeschiedenis overigens in de film voorkomt. Het draait hier met name over 'the rise and fall' van Chris Wallace aka Biggie Smalls. De film is best vermakelijk, maar zeker niet goed. Zonder de muziek van Wallace zou het weinig zijn. Deze bio is hoogstwaarschijnlijk met de beste bedoelingen gemaakt maar komt wel érg geromantiseerd over. Dit had niet uitgemaakt, ware het niet dat er te veel zij-plotjes zijn opgenomen in de film. Alsof alles er ingepropt is. Niets wordt echt goed uitgewerkt hierdoor. Woolard is wél overtuigend.
Gemiddeld.
Wat Jordy zegt.
Als Biggie liefhebber was het allemaal wel grappig, al ken je alles wat voorbijkomt al en biedt het in feite weinig nieuws, maar dat is ook niet echt belangrijk.
Belangrijkste was dat de hoofdrolspeler redelijk overtuigend is, de rest niet echt, met name Puffy en 2Pac.
Al was het idiote, schizofrene gedrag van Pac redelijk weergegeven.
Heb me er best mee vermaakt eigenlijk.
*B*
mooie film over het leven van een geweldige rapper..de rollen worden ook wel best goed gespeel... een aanrader voor wie van biggie houdt
patrick21079
Aardig vermaak.
Acteerprestaties zijn onder de maat. Het verhaal hadden ze veel meer aandacht aan moeten besteden, het bestond uit teveel losse stukken ook hadden ze het wel wat meer uit kunnen diepen. Ook hadden ze wel iemand kunnen casten die op P. Diddy leek. De optredens zijn wel erg goed. Zijn muziek betoverend. Als fan gingen er rillingen over me rug.
booyo
Notorious B.I.G, in mijn opinie één van de beste rappers die op onze aarde rondgelopen heeft. Een rapper die een erg interessant leven heeft gehad, welke toch wel beter verfilm had kunnen worden. Jamal Woolard zet Biggie prima neer, maar aan de andere rollen schort toch wel het een en ander.. Het leven van Biggie zelf wordt iets te mooi neergezet, waar het volgens mij een echte bad guy was. Maar zoals eerder vermeld komt dit waarschijnlijk omdat puffy en zijn mama de film medegefinancieerd hebben
Al met al zeker wel een film die vermaakt, maar het had een stuk beter uitgewerkt kunnen worden!
Heb weinig tot niets met hiphop en rap muziek en ik ken Notorious BIG (goed gespeeld door Jamal Woolard) ook nauwelijks. Maar dit was best een aardig drama over het korte leven van Notorious BIG. Het beste van deze film vond ik overigens Naturi Naughton die de rol van Lil Kim speelde. Niet dat ze geweldig acteerde maar ze zag er zeer leuk uit en had flink wat vlees op de plank
Met de bretels om zag ze er zeer leuk uit
Haar song teksten zijn overigens ook goed
Leuk om eens gezien te hebben deze film.
Fran
- 1953 berichten
Ik was niet zo onder de indruk van deze film. Het werd allemaal zo braaf en oppervlakkig gehouden. Ik had wel wat meer willen leren van heel die west coast / east coast ruzie want ik heb het nooit zo helemaal begrepen. Je krijgt de hoofdlijnen wel mee natuurlijk via het nieuws maar dat zijn ook precies de dingen die in de film aangehaald worden. Ik heb er eigenlijk niets van geleerd.
Maar goed, het is een film over B.I.G. dus ik snap dat alleen zijn kant van het verhaal verteld word. Ik vond de acteur die hem neerzette wel heel sterk moet ik zeggen. Maar degene die ik echt het beste vond in deze film was de actrice die Lil Kim neerzette. Ik vond de gelijkenis wel treffend en de maniertjes van Lil Kim kwamen goed over.
Het kleurgebruik in de film vond ik ook wat minder. Soms waren de kleuren heel fel in beeld en dan weer heel vaag waardoor het allemaal een beetje nep overkwam. Als je ècht helemaal niets over Notorious weet dan kan je van deze film nog wat leren maar als iemand die al het e.e.a weet en zeker een fan zal vrij weinig van deze film opsteken. Ik hoop wel dat er ook een keer een Tupac versie van deze film komt. Het slot vond ik wel heel sterk. Heel indrukwekkend die beelden van die menigte in Brooklyn.
Aapje81
Dit is voor mij een erg lastige film om te beoordelen. In de jaren negentig had ik een bloedhekel aan elke vorm van rap en eigenlijk is dat nog steeds zo. Puff Daddy, P. Diddy of hoe die ook heet vond ik een lachertje en Notorius B.I.G. en 2pac waren voor mij ook nietszeggende figuren of ze nu vermoord zijn of niet.
Dan komt deze film op film1 voorbij en kan ik het toch niet laten om er eens naar te kijken. Op zich vond ik het acteren nog best ok. Woolard doet het heel behoorlijk en ondanks dat de personages me nauwelijks konden boeien bleef ik toch met interesse kijken in de hoop dat ik naar al die jaren nu wat meer sympathie zou krijgen voor deze artiesten.
Het grote euvel blijft echter toch dat deze film eigenlijk niets te bieden heeft dan de aardige acteerprestaties. Het is allemaal verschrikkelijk cliché en de personen wel erg stereotype.
Nergens is er enige diepgang of meerwaarde hoewel die er misschien wel had kunnen zijn. Voor mij was het net of ik naar een Jerry Springer show uit de jaren 90 zat te kijken alleen dan met nog meer goude kettingen en aanverwante kitch.
Voor de liefhebbers van de artiesten in kwestie zal dit ongetwijfeld een meesterwerk zijn maar ik kom niet verder dan wat aardige acteerprestaties in een film die wil score met goedkope emotie en nietzeggende oppervlakkigheid.
Matig
rokkenjager
In de (interessante) docu "Biggie and Tupac" zeggen Biggie's moeder en een jeugdvriend dat hij nooit in armoede geleefd heeft, nooit honger heeft geleden, nooit gedeald heeft en altijd uit de criminaliteit gehouden is.
Toevallig zag ik onlangs een stuk van deze biopic en hierin doet hij dat wel allemaal. Dan stel ik mij toch vragen over de geloofwaardigheid...
Het blijft wel gissen volgens mij, maar ik keek ook ietwat raar op tegen bepaalde voorvallen in deze film.
Totaal niks nieuws onder de zon verder als je 'n beetje bekend bent met Biggie, maar dat doet er ook niet bepaald toe. Bovendien is het is allemaal behoorlijk vermakelijk. Evans is wel erg goed geportretteerd en Lil Kim al helemaal. Begrijp haar opheft dan ook niet zo
Niggas, better grab a seat
Grab hold your dick 'cause this bitch get deep
Deeper than the pussy of a bitch six feet
You wanna be my main squeeze nigga, don'tcha
You wanna lick between my knees, nigga don'tcha
wanna see me whippin your three down the ave
Blow up spots on bitches because I'm mad
Goldenskull
Biggie
Aardige muziek maakt nog geen goede film. Komt nog eens bij dat ik meer van de West Coast ben. Notorious is ook niet echt een bijzondere film, het mag dan een film zijn over Wallace, maar toch zat ik regelmatig met een déjà-vu gevoel te kijken.
Rise&fall the Movie. Ik moet ook wel bekennen dat ik geen enorme fan ben van dit soort films. Woolard speelt nog best goed, maar de meeste acteurs zijn lachertjes. Wel redelijk vermakelijk verder, al draagt de muziek daar nog het meest aan bij.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik kende net als velen hier al het hele East-coast-West-coast-verhaal. Er zijn al zoveel docu's over gemaakt op MTV e.d. dat het nu eigenlijk ook wel wat had om het in film-vorm te aanschouwen. Biggie wordt goed vertolkt, Tupac en Puff een stuk minder. Dat zijn teveel karikaturen, Biggie wordt niet overdreven neergezet en komt daardoor gelukkig wat beter over. Het gaat hier immers om Biggie en niet om Tupac. Alles wat ik al wist komt voorbij. Zijn eerste vriendin waar die een kind van had, Lil Kim, Faith Evans, ze komen allemaal voorbij. Ook het vrouwelijk naakt wordt niet geschuwd. Lil Kim is eigenlijk wel een grappig mens als je haar in deze film ook weer vertolkt ziet worden. Komt haast geen fatsoenlijk woord uit en de vagina's en lick it etc. zijn dan ook haar enige vocabulaire, maar ze is er toch rijk mee geworden. Mooi hoe ze verder soms echte beelden hebben gebruikt zoals de begrafenis. Moet die moeder erg goed hebben gedaan. Zonde zulke talenten die waarschijnlijk echt niet achter elkaars aanslagen hebben gezeten. Gewoon een paar sneue figuren die het east-Coast-West-Coast-gebeuren veel te serieus namen. Pac ging er wel erg snel vanuit dat Biggie er achter zat, maar waar hij dat ooit op heeft gebaseerd is me een raadsel. Toch wel een redelijke vriendelijke reus die Big. Ik mocht ze beiden en hun muziek was en is fantastisch. De film heeft een mooie vaart, de muziek is top en heeft ook het nodige drama. 3,5 sterren.
Prachtige verfilming van een man die veel te vroeg heen is gegaan.
Een man die vocht een droom te verwezenlijken en die uitkwam.
Ook ik vond B.I.G leuker qua persoon dan 2pac.
Erg goed geacteerd door de cast.
jumpstylemovie
Het verhaal van Biggie is erg interessant maar ik denk niet dat de film hem eer aan doet. De montage is behoorlijk slecht en er wordt helaas veel slecht geacteerd, met name door de moeder van Chris. De cast was oké maar eigenlijk is het onmogelijk om deze legendarische artiesten na te spelen. Toch weer even Ready to Die opzetten.
Best aardig.
Zoals de meeste niet-hiphop fans ken ik B.I.G eigenlijk enkel post mortem. Een zware rapper groot gemaakt door Puff Daddy met een nummertje of drie na z'n dood, om daarna nooit meer gehoord te worden. Dus dan in een film als deze altijd wel leuk om het verhaal wat meer omvang te geven.
Van de relatie met Faith Evans heb ik nooit wat geweten, dat Lil Kim ook ergens in de mix zat was helemaal nieuw voor mij. In dat opzicht best grappig om de omkomst van B.I.G een keertje uitgesmeerd te krijgen, al blijft het gissen wat wél en niet aangedikt is in dit soort films.
Ook grappig dat deze muzikale helden niet zo geweldig held zijn. Dealen en gevangenschap, beetje rondneuken met links en rechts wat kinderen, z'n mam laten zitten wanneer ze hem vertelt dat ze kanker heeft. De film schept geen rooskleurig beeld van Wallace (en 2Pac trouwens), maar ergens is dat ook wel weer verfrissend. Die na-doodse ophemeling van artiesten in film vorm is anders zo saai en degelijk, al zal de realiteit misschien nog wel net iets minder geweest zijn dan producer Combs hier voorschotelt.
Fijn om een keertje te zien. Brengt wat meer inzicht in het hiphopwereldje van een jaar of 15 geleden voor mensen die er toen niet met hun neus opzaten. Verder ook aardig geacteerd (al is het wel raar al die bekende figuren te zien gespeeld door acteurs) en vlot in elkaar gestoken. Al blijft het wel een klassieke rise & fall biopic natuurlijk, ondanks wat scherpere randjes.
Het verhaal van het hiphop-icoon Notorious B.I.G., gemaakt met mensen rond hem. Puff Daddy als producer en zijn eigen zoon speelt de jonge versie van B.I.G. Acteur Jamal Woolard is zelf van Brooklyn en rapper, hij zou later de rol opnieuw spelen in de biopic van Tupac: All eyez on me.
De meeste biopics gaan over een rise & fall om dan terug met een positieve noot te eindigen. Het leven van Notorious B.I.G. was rise met de nodige troubles maar met een big bang in plaats van een fall. De film blijft gelukkig rond de rapper hangen zonder teveel te focussen op de strijd tussen east & west. Dat uiteraard meespeelde, maar een heel ander verhaal met zich meebrengt. Leuk om ook andere bekende namen te zien als Lil' Kim, Puff Daddy, Faith Evans, Tupac, Suge Knight en meer. Maar de kracht is vooral dat de sfeer goed zit, de hoofdacteur goed gecast is en het zowel een open biopic wordt als een ode aan de zanger. Later in de film zien we soms beelden die in het echt gemaakt zijn. Zonder daarin te ver te gaan.
Het geeft een mooi beeld van de rapper en de wereld van de East Coast hip hop uit de jaren '90. Geweldige muziek ook, zonder dat het zomaar een best off van Notorious B.I.G. wordt. De muziek is zeer passend en goed gebracht. Heerlijke film die ook mooi gemaakt is. Ook al lijkt het geheel vrij standaard, is dit duidelijk met liefde en kennis gemaakt.

Vijf uitstekend beoordeelde films over de moord op een beroemd persoon

Misery
Thriller, 1990