• 9.373.651 stemmen

The Gun That Won the West (1955)

Actie / Western | 71 minuten

Genre: Actie / Western

Geregisseerd door: William Castle

Met onder meer: Dennis Morgan, Paula Raymond en Richard Denning

Plot The Gun That Won the West

"When a new kind of weapon wrote history in the Old West!"

Wyoming, circa 1880. Kolonel Carrington krijgt de opdracht voor het bouwen van een groep van forten op het grondgebied van de Sioux-indianenstam. Carrington werft de voormalige cavalerie scouts Jim Bridger en "Dakota Jack" Gaines om het project te leiden. Bridger en Gaines zijn bevriend met het Sioux opperhoofd Red Cloud en zij gaan er van uit, dat er een vredesverdrag met de indianen kan worden gesloten.

Jim Bridger

Soldier (onvermeld)

Cavalry Officer (onvermeld)

avatar van lezertje

lezertje

Twee sterren van een wildwestshow, waarvan er een niet meer optreed vanwege overmatig alcoholgebruik worden ingeschakeld om te bemiddelen met de Sioux, als op hun grondgebied een aantal forten worden gebouwd. Verder weinig nieuws onder de zon. De Indianen missen met al hun pijlen terwijl de blanken met elke schot iemand raken. Met zijn 69 minuten aan speelduur net goed voor een verloren uurtje, tussen twee andere films door.

avatar van joolstein

joolstein

Deze western is vrij middelmatig. Als het leger een stel forten op het grondgebied van de Sioux-indianenstam wil bouwen is dat aanleiding voor de indianen om in opstand te komen. Morgan en Denning zijn twee scouts van de cavalerie die nu in een wildwestshow werken. Deze worden opnieuw eropuit gestuurd omdat ze vrienden zijn met de Sioux. De verdere film draait om wat schermutselingen tussen die indianen en de cavalerie. En de enige kans op vrede zijn dan de nieuwe Springfield-geweren. De beelden van het indianen-dorp zijn duidelijk opnames die zijn gemaakt bij een toeristische indianenshow en vallen uit de toon bij de rest van de film. Zoals ook de beelden van de natuur en bizon-jacht. De actiescènes zijn nog aardig in een verder standaard en misschien wel enigszins overbodige film.

avatar van mr rumson

mr rumson

Voor mij is dit een niet te al te beste western .

Eigenlijk kan ik er zelfs niet zoveel positiefs over melden.

Dan dat het opgenomen is in kleur en er zo nu en dan wat mooie landschappen in te zien zijn .

Helaas komen er ook aardig wat studio opnames voorbij vooral als erin close up gefilmd is zoals op de huifkar.

Deze scenes vallen op doordat de achtergrond van het landschap toch anders lijkt dan waar ze op dat moment rijden als ze buiten opnames gebruiken .

Ook de acteurs weten mij niet te overtuigen

Robert Bice als Chief Red Cloud spant daarin wel de kroon .

Ik heb dan toch al aardig wat cavalerie westerns gezien met aardig wat indianen die door blanke acteurs gespeeld worden gezien .

En veel ervan zien er dan ook niet uit maar Robert Bice is tot nu toe wel het ergste wat ik gezien heb .

Het is net of je Meatloaf ziet met een te kleine indianentooi op.

De actie scenes die we zien zijn matig en de laatste actie scene die stopt in een keer onverwachts.

Het indianen kamp zag er dan weer wel goed uit maar zoals joolstein ook al aangeeft vallen ze buiten de boot.

Al met al een teleurstellende western .

avatar van WelvE

WelvE

De omschrijving bij deze film is onjuist, verhaal speelt zich af eind jaren 1860, ongeveer ten tijde van 'Red Cloud's War', en in de verte hintend op veldslagen bij Fort Phil Kearny, de zgn. Fetterman Fight en Wagon Box Fight. Het verhaal van deze film volgt niet wat er feitelijk gebeurd is, nl. dat het plaatsen van forten langs de zgn. Bozeman Trail in betwist gebied oa. uiteindelijk leidde tot een van de grotere nederlagen uit de US Cavalry, alleen de setting klopt ongeveer.

Aankomende zomer komt de schrijver van het boek 'The Revenant' (niet lang geleden als The Revenant (2015) verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol) met een roman over deze gebeurtenissen.

Ridgeline by Michael Punke - goodreads.com

Misschien later ook verfilmd?

Trouwens, buiten het feit dat Jim Bridger (en de fictionele Dakota Jack Gaines) volgens mij geen rol speelde is de introductie van het Springfield Model 1865-wapen er ook maar bij verzonnen (hoewel de technische details over het geweer wél lijken te kloppen).

Al met al een matige western. Ook cinematografisch.