• 9.374.720 stemmen

The Secret of Kells (2009)

Animatie / Avontuur | 75 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titels: Brendan and the Secret of Kells / Brendan: Het Geheim van Kells / Brendan et le Secret de Kells

Oorsprong: Ierland / Frankrijk / België

Geregisseerd door: Tomm Moore en Nora Twomey

Met onder meer: Evan McGuire, Christen Mooney en Brendan Gleeson

Releasedatum: 24 september 2009

Plot The Secret of Kells

"Turn the darkness into light"

Ierland, negende eeuw. Brendan, een opgewekte en goedlachse weesjongen van 12 leeft in de abdij van Kells dat verscholen ligt in een verlaten groene vallei. Hij wordt er streng opgevoed door zijn oom, de abt Cellach, die de abdij met ijzeren hand leidt. Op een dag ontmoet hij de oude broeder Aidan. Deze ietwat vreemde man is een meester in het illustreren en houdt een buitengewoon, nog onvoltooid boek in bewaring. Enthousiast en begeesterd door deze ontmoeting laat Brendan zich meeslepen door de lokroep van de creativiteit en verbeelding. Hij heeft slechts nog één doel voor ogen: zelf meester illustrator worden en het waardevolle boek van Kells afwerken. Hij weet uiteindelijk te ontsnappen aan de sterke greep van zijn oom en waagt zich buiten de muren van Kells.

Brendan (stemrol)

Aisling (stemrol)

Abbot Cellach (stemrol)

Aidan (stemrol)

Brother Tang / Leonardo (stemrol)

Brother Assoua (stemrol)

Adult Brendan (stemrol)

Brother Square (stemrol)

Additional stemrols and Walla (stemrol)

Additional stemrols and Walla (stemrol)

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Interessant

avatar van wibro

wibro

Deze animatiefilm vandaag op de filmbeurs in Den Bosch eens bekeken. Was aangenaam verrast. Animaties oogden zeer mooi. Vroeg me alleen in het begin af of deze anime moest dienen als een soort kinderfilm. Gezien het toch wel ingewikkelde verhaal vond ik toch duidelijk van niet. Dit is echt een film voor liefhebbers die de anime een warm hart toe dragen. Ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met deze anime.

avatar van funland

funland

sorry maar ik vond het een saaie en onintressante film

toch maar gezien en man ik heb me verveeld

NOOIT MEER

avatar van vinnie2000

vinnie2000

animatie rocks!

Zobor

Magnifieke ode aan "the book of kells". Deze oude bijbel is gelijk de inspiratie voor de animatiestijl. In het begin was dat wennen maar naar mate de film vorderde genoot ik er steeds meer van. De muziek maakt het geheel helemaal af. Prachtig!

avatar van vcrrr

vcrrr

Inderdaad even wennen aan de animatiestijl - maar een prachtwerkje dit!

RickZ

Zeer simpele en schokkerige tekenfilm met oninteressant verhaal.

Zobor

Voor dat schokkerige moet je je dvd-speler maar eens nakijken.

En ik zou het best leuk vinden als je het simpele wil onderbouwen. Ik vond het op bepaalde momenten best vernuft vooral de omgang met mythevorming hebben ze modern goed opgelost.

RickZ

Het is niet haperen van een DVD-speler (kan ook niet met DivX op een PC) maar simpelweg te weinig getekende beeldjes per seconde waardoor deze tekenfilm zo schokkerig overkomt.

Simpel: het verhaal is simpel, en meteen voorspelbaar vanaf het begin. De scenes over dood en verderf in de stad zijn zeer kinderlijk getekend: de tientallen mensen die rennen zijn getekend zoals jij vroeger ook poppetjes getekend hebt: 1 streep voor het middenlijf, met daarop een rondje, en de armen en benen zijn ook met 1 streepje ieder weergegeven. En niet eens de moeite genomen om de vingertjes aan te geven met zo'n harkje aan de arm! Is dit genoeg uitleg over simpel???

Zobor

Ergens heb je wel gelijk met dat simpele. Maar die stijl zie je ook regelmatig bij "Celtic Art" terug. Het is dus bedoeld simplisme zeg maar. In ieder geval geen kwestie van te weinig budget of haast.

Overigens zijn de harkjes mij niet opgevallen, ik zal het nog eens bekijken.

Divx op pc kan wel degelijk haperen. Dat kan aan je pc liggen maar ook aan het converteren van dvd naar Divx. Dat is altijd achteruitgang. Zowel in kleur als in vloeiende beweging. Een film hoor je ook niet in Divx te bekijken. Dat is hetzelfde als een biertje die een week heeft opengestaan en is opgewarmd door de zon. Smerig

RickZ

Ach, iedereen zijn mening. Ik werd wel afgeleid door de simpele tekenstijl waardoor het verhaal geen indruk meer op mij maakte.

Ik kijk alle films op de PC in divx. En die haperen niet, dus ligt het toch echt aan het lage aantal beeldjes per seconde. Overigens, DivX vergelijken met bier, die link ontgaat me, tenzij ik een slokje teveel op heb

Dvd -> Divx

koele Leffe -> warm geworden Heineken

Metafoor van de dag

avatar van Fonzie

Fonzie

Hier ook genoten. Simpel, maar wel erg fijn om naar te kijken.

avatar van tijn79

tijn79

Voor degenen die bekend zijn met The Book of Kells is de animatie hier gewoon genieten.

De voorgeven is hier bijzonder fraai uitgewerkt namelijk.

Het verhaal zelf stelt op zich niet veel voor, maar het is sowieso een verademing om eens een tekenfilm te zien die eens niet de platgewalste paden van Disney/Pixar/Dreamworks/etc. bewandeld.

4 dikke **

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

1 Oscarnominatie

Beste Animatiefilm

avatar van Fabian123

Fabian123

Prachtige, fantasievolle vormgeving en mooie soundtrack. Het verhaal boeide me niet zo.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Die schokkerige animatie komt doordat de volledige film op de computer is gemaakt, waarschijnlijk met een dergelijk programma als Flash. Dit is echt een beetje de norm aan het worden in tekenfilms de laatste tijd, wat ik erg jammer vind. Nog steeds erg knap gemaakt, maar ik kan er niet naar kijken zonder me enorm te ergeren.

Het is niet alleen schokkerig, het is vaak ook juist heel vloeiend. Te vloeiend, op een manier zoals je het nooit zou krijgen als het traditioneel zou worden gedaan. Daarnaast heeft het ook beperkingen in "camera positie" en worden de designs voor decors op allerlei vreemde manieren opgelost.

avatar van Thomas83

Thomas83

Betoverende en sfeervolle animatie, met een originele, gestileerde en prachtig kleurige tekenstijl. Ik denk niet dat ik ooit een grote productie (dat wil zeggen, film) heb gezien met zo’n stijl van tekenen. Het is een beetje als muurschilderingen en boekenprenten, maar dan met “3D”-elementen erin en af en toe ook nog aardig wat meer detail en mooie lichteffecten etc. Overigens wil dat niet zeggen dat het me nou echt aanspreekt. Het is me vaak wat surrealistisch, abstract en onvoldoende levendig. Meer een soort stijloefening dan daadwerkelijk functioneel voor het verhaal, wat het niet helemaal deed voor me. Ik ben ook niet bekend met het boek/de boeken(?), dat maakt het misschien al minder interessant voor me.

Al moet ik zeggen dat desondanks de laatste minuten prachtig waren, ook de abstracte gedeeltes. De kleuren zijn gewoon prachtig, net als de muziek, en het wordt met een bepaalde passie en warmte gebracht. Speciaal en magisch filmpje toch, met fantastische muziek. De geluidseffecten en voice-acting zijn ook van hoog niveau. Het verhaal pakte me dan niet helemaal, maar The Secret of Kells is meer een soort van sfeerbeleving wat mij betreft. De 75 minuten waren ook te kort om me echt aan het vervelen te krijgen. 3.0*, ruim.

avatar van Norma

Norma

Gemengde gevoelens. De animatie vond ik het ene moment ontzettend sfeervol en apart, het andere moment best lelijk (te basic). Wel erg leuk hoe de makers met diepte en onderlinge verhoudingen spelen.

Ook het verhaaltje boeide me afwisselend wel en niet; zodra Brendan zich samen met Aisling in het verboden bos bevond vond ik het allemaal erg leuk om te volgen, maar al het gekeuvel in het dorp deed me dan weer niet zoveel.

Mooie sfeervolle muziek verder en het is absoluut wel een origineel filmpje dat het verdient om door meer mensen bekeken te worden dan nu het geval is.

avatar van TomaskeX

TomaskeX

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Echt een suuuupppeeerrrrslecht film

Zou alfabetisme geen voorwaarde moeten zijn om lid te mogen worden op Moviemeter?

avatar van Jor123

Jor123

Prachtige film. Verhaal is beetje zwak

avatar van Jor123

Jor123

Echt een suuuupppeeerrrrslecht film

Haha ik wou eens kijken welke filmen je interessant vond en toen ik zag dat je Avatar een 1 gaf en de nieuwe harry potter een 5, weet ik al genoeg over jou.

avatar van wibro

wibro

Echt een suuuupppeeerrrrslecht film

Als de film "Harry Potter and the Secret of Kells" heette, dan had je hem vast en zeker een 5,0* gegeven.

avatar van Mattson

Mattson

wibro schreef:

Of "The Twilight Saga:The Secret of the Kells"

Heeft trouwens wel een zogenaamde "Wijven Top 10" voor een 16-jarige jongen.

Nu aangezien wibro hem wel ok vindt, wil ik hem wel eens zien, in plaats van me druk te maken over meningen van "zielige users"

avatar van Freckles

Freckles

Straks op Prime (;

avatar van Freckles

Freckles

Mooie en originele animatie. Als kers op de taart een heel mooi verhaal en leuke personages.

avatar van Djoeke

Djoeke

Wat een prachtige film! De animatie paste perfect bij het verhaal en de tijd waarin het zich afspeelde. Zelf vond ik de animatie prachtig (met name de bosscènes), maar ik kan me voorstellen dat sommigen de mensen te simpel vinden getekend.

Het verhaal vond ik ook mooi en wist me op bepaalde momenten te ontroeren.

avatar van Raffael77

Raffael77

Leuke film voor kinderen maar dat is het dan ook wel.

Aan de teken kunsten heb ik mij niet gestoord maar wel de rest.

avatar van Devoo

Devoo

Schitterend geanimeerde film! Verhaal vond ik een pak minder. Wat is de originele taal van deze film trouwens?