Atlantis (2008)
6,5 (106)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 16 april 2009
Plot Atlantis
Xenia, een meisje van veertien, is anders dan de andere meisjes. Ze woont niet ver van de grote stad, in een tijd die nabije toekomst is. Alle mensen zijn verplicht gelukkig en de samenleving is perfect geordend. Het verleden is taboe verklaard, omdat het teveel verbonden was met problemen en ongeluk. De verlegen Xenia voelt zich niet op haar plaats in de overgereguleerde maatschappij waarin ze leeft. Op zoek naar een eigen plek ontdekt ze een eiland waar de tijd niet lijkt te bestaan. Daar vindt ze de sleutel voor haar toekomst.
PERSBERICHT
A-Film Distribution – Waterland Film & TV
START OPNAMES ATLANTIS
26 februari starten in Zeeland de opnames van de film Atlantis, de nieuwste speelfilm van Digna Sinke (Belle van Zuylen). De film wordt geproduceerd door Waterland Film & TV. Sinke schreef zelf het scenario.
De titelrol wordt vertolkt door de debuterende Pitou Nicolaes. Verder zijn er belangrijke rollen weggelegd voor Annemarie Prins (Iles Flottantes), Yorrin Kootstra en Ria Marks (Valse Wals).
Atlantis wordt geproduceerd door Waterland Film & TV in coproductie met de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). De film komt tot stand met steun van het CoBO fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film, het Suppletiefonds en het ThuiskopieFonds.
De film zal in 2009 door A-Film Distribution uitgebracht worden in de bioscoop.
Mochizuki Rokuro
Afgelopen woensdag was er een interview met Sinke over de opnamen in St.Philipsland in cinema.nl (of hoe heet dat TV programma eigenlijk). Kon er nog niet echt hoogte van krijgen. Sinke's passies zijn bekend, een ervan is eilanden. Het kon niet symbolischer dat er op het andere net een uitzending was over Boudewijn Büch, met als passie... precies: eilanden!
Omdat mijn vriendin bij Tiengemeten (het inrichtingsproject dan) betrokken is geweest Sinke en haar werk van wat meer dichtbij kunnen meemaken. Dit willen we zeker zien als het zo ver is, als we in 2009 oppas kunnen vinden tenminste
Mochizuki Rokuro
Vraagje, hoe kan de film pas vandaag zijn toegevoegd en al een bericht hebben op 22 februari?
Moderators... "may the force be with them" ?
Na toevoeging heb ik een ouder bericht uit het regisseurstopic van Sinke hier naartoe verplaatst. Beetje saaie verklaring he.
Quido
Wereldpremière Atlantis op International Film Festival San Sebastian
De Nederlandse speelfilm Atlantis van regisseur Digna Sinke en producent Waterland Film beleeft zijn wereldpremière op het International Film Festival San Sebastian in Spanje. Het festival vindt plaats van 18 tot 27 september.
De verlegen dertienjarige Xenia voelt zich niet thuis in onze overgereguleerde maatschappij. Op zoek naar een eigen plek ontdekt ze een eiland waar tijd niet lijkt te bestaan. Daar vindt ze de sleutel voor haar toekomst.
Atlantis is de nieuwe speelfilm van Digna Sinke (Belle van Zuylen). Debutante Pitou Nicolaes speelt de hoofdrol. Andere belangrijke rollen zijn voor Annemarie Prins (Oud geld), Cas Enklaar (Terug naar Oegstgeest) en Ria Marks (Valse wals).
Atlantis is geproduceerd door Wiland Boekelman en Jan van der Zanden van Waterland Film, in coproductie met de BOS. De film kwam tot stand met steun van het CoBO, het Stimuleringsfonds, het Filmfonds, het Suppletiefonds, het ThuiskopieFonds en distributeur A-Film.
Producenten Wilant Boekelman en Jan van der Zanden zijn zeer verheug met de selectie van Atlantis voor San Sebastian. 'Acht jaar lang is met veel zorgvuldigheid gewerkt aan de ontwikkeling van dit project. Deze selectie is een honorering van die inzet en een bekroning van het talent van Digna Sinke.'
Waterland Film is dit jaar vijftien jaar actief als producent van speelfilms, korte films, documentaires en televisiedrama. Eerder produceerde Waterland Film onder meer de bioscoophit 'n beetje verliefd, Gouden Kalf-winnaar Nachtrit en Tiger Award-winnaar Tussenland.
De Mees
Quido poste.
Nog geen trailer, teaser of zelfs een poster, weet niet wat ik van de film moet denken. Misschien nog even afwachten.
Wanneer komt de film in de bios?
Zuzuu
Volgens mij heeft het niets te maken met Science Fiction. Ik denk dat wat in de plot staat, niet letterlijk bedoeld wordt.
Quido poste.
Wanneer komt de film in de bios?
Ben ook wel benieuwd hoe de film daar ontvangen werd. Iemand nieuws?
Koekebakker
but her tediously elliptical script is as flat as the landscape.
Ai...
Ik wil onderhand wel eens een trailer zien. Iemand die hem al gevonden heeft?
Koekebakker
but her tediously elliptical script is as flat as the landscape.
Ai...
En helaas ben ik het daar wel mee eens; het scenario is flinterdun en ontstijgt de cliches niet. Bovendien wordt er in een aantal bijrollen erg slecht geacteerd, waardoor de film ook al niet onder de huid wil kruipen. Erg jammer, want het is een moedige, ambitieuze film en de lokaties en vooral de fotografie (Richard van Oosterhout) zijn schitterend.
sinterklaas
Inderdaad. Heeft toch wat Sf-elementen. Eindelijk eens zo'n film in Nederland. Lijkt me sowieso al een donkere onprettige goede film. Ben zeer benieuwt.
sinterklaas
Maar zie dat hij helemaal op geen enkele bioscoopsite te vinden is.
niethie
Jawel hoor,
Premiere daar is op Donderdag 16 april (maar goed, dat is dan ook een filmhuis)
Ah.
Nouja ik wacht toch wel even tot deze op dvd is of ik download hem wel es effe.
wibro
Minpuntjes vond ik dat de bijrollen inderdaad niet zo goed geacteerd werden en de voortdurende herhaling van de filosofische ZEN uitspraken, zoals bv "Je moet worden wie je bent" had beter ook achterwege gelaten kunnen worden. Een keer zo'n uitspraak vind ik voldoende. Niet alles hoeft telkens opnieuw voorgekauwd te worden.
Ondanks deze minpunten krijgt deze film van mij toch een ruime voldoende. De fotografie, de lokaties vond ik schitterend en Xenia werd uitstekend vertolkt door Pitou Nicolaes. Het verhaal vond ik voor een Nederlandse film zeer origineel.
Jammergenoeg werd mijn kijkplezier in arthouse "Lux" gisteravond nogal verstoord door een tiental dames, die constant zaten te praten en te giechelen. Zaten dus duidelijk bij de verkeerde film. Hadden waarschijnlijk een film zoals "Costa" of "Volle Maan" verwacht. Ik heb ze op hun gedrag aangesproken en geadviseerd in de toekomst eerst goed het plot te lezen alvorens een film te gaan bekijken. Dat voorkomt een hoop ergenis bij andere filmliefhebbers die dit soort films wel kunnen waarderen.
Zo plat als een dubbeltje. De enige -kleine- verademing is de hoofdrolspeelster.
narva77 (crew films)
24 september (bron).
Quido, weet je het zeker? Ik kan hem nl. niet vinden op die lijst. Wel staat "Taxandria" er twee keer in!
Quentin
Klopt, door Waterland is me wel verzekerd dat A-Film de DVD binnenkort zal uitbrengen.
narva77 (crew films)
Jammer, want ik wil hem érg graag zien. Digna Sinke is een Zeeuwse regisseuse, en de film is in Zeeland opgenomen, o.a. op het oude veerhavenplein in Perkpolder geloof ik.
Als Zeeuw moet ik deze film gewoon zien!
Drs. DAJA
Voordat de film begon werd ons door iemand van het NFF verteld dat we te maken hadden met een zeldzaam intelligente film waarvan ze niet meer worden gemaakt. We mochten wel heel blij zijn dat dit in Nederland was geproduceerd. Tsja, mijn reactie op dit quasi-intelligente gereutel wat Atlantis heet is toch echt anders. De film was leeg, kaal geregisseerd en los van het uitgangspunt was er geen greintje creativiteit (noch intellect) te bespeuren. De dialogen waren pijnlijk stijf en waarom moeten we vijf keer dezelfde ontbijtscène zien? Nee, erg matig.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten