• 9.374.560 stemmen

Het Wapen van Geldrop (2008)

Roadmovie | 88 minuten

Releasedatum: 2 oktober 2008

• NPO Start Bekijk via NPO Start
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Het Wapen van Geldrop

De film gaat over drie mensen die psychisch niet helemaal in orde zijn; een suïcidale twintiger (Tara Elders), een huismoeder die een klap van de molen heeft gehad (Katja Schuurman) en een ontsnapte tbs'er (Thijs Römer). Door een samenloop van omstandigheden belanden deze drie mensen samen in een auto. Wat volgt is een odyssee door Nederland, op weg naar een realistisch doel: Geldrop, het Brabantse dorp met drie harten in het gemeentewapen, de lotsbestemming van het trio. Daar denken zij verlossing en bevrijding te vinden.

avatar van gotti

Gay, Castincx en Fighting Fish eat your heart out! Want we hebben een nieuwe winnaar. Een winnaar waarvan? Van de meest onsamenhangende en slechte Nederlandse film.

Wat een rotzooitje. Een script om te janken, personages waarvoor de overtreffende trap van staraotypen is uitgevonden en belachelijke regie van Römer.

Hoewel er veel goeie films zullen gaan draaien in Utrecht, zal hier waarschijnlijk het meeste over gepraat gaan worden. En dat is jammer, want de Nederlandse film is zoveel meer dan dit broddelwerk.

avatar van Quentin

Quentin

Vreselijk, wat een pretentieuze poep bovendien uitermate saai, lelijk gedraaid, slecht geschreven, gespeeld en tergend slechte muziek. De Zeemeerman is er een meesterwerk bij.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een nogal mislukte poging tot absurdisme... geloof ik, want er is inderdaad niet echt een touw aan vast te knopen. Het wordt ook al vrij snel saai als je naar een stel gestoorde mensen zit te kijken die nooit echt tot leven willen komen in een film waarin weinig gebeurd. De absurde dingen die wel gebeuren zijn niet grappig en niet intrigerend genoeg om het interessant te maken.

Maar zo slecht als De zeemeerman... nou nee, dat is wat te laag gegrepen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Na de vele vernietigende recensies had ik een enorm gedrocht verwacht, maar dat bleek nogal mee te vallen. Typisch weer een geval van iedereen die vooraan gaat staan om met stront te smijten naar iets dat afwijkt van de norm. De film is een geestige campy roadmovie over drie verloren zielen die elkaar vinden in hun zoektocht naar een bepaalde plek. Fraai absurdistisch in beeld gebracht, mooie achtergrondmuziek en met een sterk sfeertje. Groot minpunt is wel dat de boel echt te flauw wordt in handen van Romer/Schuurman/Elders. De hoofdpersonages komen nooit los uit een soort lang uitgerekte Koefnoen-sketch.

avatar van otherfool

otherfool

Onnozele interessantdoenerij in deze genante egotrip. Vanaf de suffe openingstekstjes (hoe verzin je het) verveelt Het Wapen van Geldrop haar kijkers met saaie gebeurtenissen van volstrekt nietszeggende karakters. Wat verder opvalt is het volslagen gebrek aan humor en zelfspot, alsof Römer echt dacht met iets bijzonders bezig te zijn.

Lege personages, gebrek aan subtiliteit, tenenkrommend acteerwerk.

1* voor Jan Mulder & Huub Stapel.