• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Vittorio Cottafavi

Met onder meer: Mark Damon, Antonella Lualdi en Gastone Moschin

Gesproken taal: Italiaans

Plot I Cento Cavalieri

Don Fernando, de zoon van El Cid, verzamelt boeren en stedelingen om de Moorse bezetters in het Middeleeuwse Spanje te bevechten en te verjagen. Een epos over Christelijke ridders en Moorse krijgers die strijden om een klein Castiliaans dorp.

Don Fernando Herrera y Menendez

Sancha Ordoñez

Frate Carmelo

Sheik Abengalbon

Don Jaime Badaloz

Alfonso Ordoñez, alcalde

Don Gonzalo Herrera y Menendez

Figlio dello sceicco

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor deze semi-peplum epische klassieker van Cottafavi ?

Spektakel in techniscope dat historisch gesproken nergens op slaat: film speelt in het jaar 1000 maar daar is in de enscenering weinig van te merken, waar die zoon van El Cid vandaan komt weet ik niet, niet uit de geschiedenisboekjes iig want die vertellen ons dat Rodrigo uit Burgos rond 1070 zijn acme bereikte.

Het betreft hier een rip-off van de gekende chanbara klassieker de 7 samurai, waarin de baddies ietwat politiek incorrect worden gespeeld door in het blauw gehulde Moren, die de uitgebuite boeren nopen tot verzet en aansluiting bij- niet 7 samurai dus maar bij 100 ruiter bandieten.

Helaas is de film voor de helft eerder een soort kostuumkomedie die blijkbaar Pasolini heeft geinspireerd toen hij de Decameron filmde, wat wel blijkt uit de figuur van de frescoschilder die de pro-en epiloog verzorgt. De finale battlefieldscene neemt slechts 5 minuten in beslag en die is wel fraai, zeker het begin met de 5 ruiters die uitwaaieren tot 100.

Dat Tarantino deze film heeft gezien blijkt niet alleen uit het gebruik van een knokscène die van kleur langzaam overgaat in zwart wit, maar ook wordt in deze film reeds het zgn. oude klingon spreekwoord dat wraak een gerecht is dat je koud moet opdienen geciteerd!

De muzikale omlijsting leek eerder bij een spaghetti te horen met veel getrompetter.