• 9.373.615 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Patrick O'Brien

Met onder meer: Patrick O'Brien, Michele Dupree, Darin Hallinan

Plot TransFatty Lives

Op zijn 30ste was Patrick O'Brien, ook wel bekend als TransFatty, een DJ, internetpersoonlijkheid en filmmaker. Toen werd hij gediagnosticeerd met de zeldzame neurologische ziekte ALS. Omdat hij nog 2 tot 5 jaar te leven had, trotseerde Patrick het ondenkbare en richtte zijn camera op zichzelf. Het ontbreekt hem aan zelfmedelijden en hij vangt de emotie, humor en absurditeit van het echte leven op terwijl hij zich met kunst bezig houdt, zich politiek engageert, verliefd wordt en vader van een zoon.

Wel interessant.

Op zich had dit een redelijk doorsnee docje kunnen zijn over een man met ALS. Een ziekte de laatste tijd (ice bucket challenge enzo) best wat aandacht heeft gekregen, het had dus best eenvoudig geweest om een graantje mee te pikken.

Maar O'Brien wilde liever iets anders. Vroeger blijkbaar een soort van internet-bekendheid, maar da's niet echt mijn interessegebied. In ieder geval iemand die redelijk goed was met zichzelf online te exploiteren. Dat doet hij dan nog een keertje over in filmvorm, als ALS patiënt.

Dat maakt de film iets filmischer, al zet O'Brien ook vaak genoeg gewoon de deur open en laat hij gewoon zien wat de ziekte inhoudt. Een fijne combinatie die laat zien dat je als ALS patiënt geen complete kamerplant (meer) bent, maar tegelijkertijd toch ook realistisch en fair aanvoelt.

83 minuten is misschien net iets te lang, vooral het laatste half uur draagt niet zo heel veel meer bij aan wat je eerder te zien kreeg. Maar verder wel een moedige film, al leek de hoofdpersoon me dan niet echt geweldig sympathiek. Maar net daarom misschien dat we als kijker toch een best eerlijke inkijk in zijn leven krijgen.