• 9.175.730 stemmen

Carmen, la de Triana (1938)

Oorsprong: Duitsland / Spanje

Geregisseerd door: Florián Rey

Met onder meer: Imperio Argentina, Pedro Barreto en J. Noé de la Peña

Gesproken taal: Spaans

Plot Carmen, la de Triana

Carmen, la de Triana volgt de volksoverlevering zoals die verteld wordt door oude sigarettenmaaksters uit Triana, het verhaal van een mooie, onafhankelijke en rebelse vrouw die in opstand komt tegen tirannie en armoede en uiteindelijk ten onder gaat aan haar liefde voor een picador.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Volksoverlevering ? Ik dacht altijd dat Mérimee het verhaal zelf had verzonnen, nog even los van het feit dat de film meer Bizet dan de schrijver volgt. Maar misschien heb ik een link gemist.

Enfin, de film dankt zijn bekendheid nu vooral aan LNDTO van Trueba met Penelope Cruz, die daarin een figuur speelt geinspireerd door Argentina. Ook het verhaalgegeven van de filmopnames in Berlijn komt dus hier vandaan want dit is een Duits- Spaanse co productie olv Goebbels met Duitse figuranten en een grotendeels Duitse crew.

Hoewel u allen de verhalen rondom de heldin min of meer kent , wijkt het slot echter drastisch af van alle andere versies en is duidelijk aangepast aan de eisen van het fasjisme. De plotomschrijving klopt dan ook niet geheel.

Cinematografisch redelijk maar niet bijzonder, de corrida met een mix van stock footage en studio beelden was uiterst koddig. Argentina is goed en kan voortreffelijk de copla's ten gehore brengen, maar itt wat een of andere nitwit op IMDB beweert is dit GEEN musical, de zang en dansnumers beslaan nog geen kwartier in totaal. Wel jammer( natuurlijk gaat het hier niet om overnames uit Bizet).

Slechts voor de Carmen completisten allemaal.

ps: er bestaat ook een Duitse versie getiteld "Andalusische Nächte ".