• 9.371.614 stemmen

No Orchids for Miss Blandish (1948)

Misdaad / Drama | 98 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: Black Dice

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: St. John Legh Clowes

Met onder meer: Jack La Rue, Hugh McDermott en Linden Travers

Plot No Orchids for Miss Blandish

"SHOCKING as a book! SENSATIONAL as a motion picture!"

De jonge erfgename van een groot fortuin, Miss Blandish, wordt ontvoerd door een stel kruimeldieven, om daarna weer te worden gekidnapt door Slim Grissom, een gangster. Hij, en de rest van de Grissom bende, is niet geïnteresseerd in het losgeld. Ondanks de situatie waarin ze zich bevindt, voelt Miss Blandish zich aangetrokken tot Slim Grissom. Ze besluiten om samen weg te lopen, maar de andere bendeleden zien dat niet zitten!

Slim Grisson

Miss Blandish

Eddie Schultz

Doc (as Macdonald Parke)

Ma Grisson (as Lilly Molnar)

Louis--Headwaiter

Margo (as Zoë Gail)

avatar van stephan73

stephan73

De Amerikaanse misdaadfilms/noirs van de jaren '40 waren zo populair dat er in andere landen ook soortgelijke films werden gemaakt. Zo ook in Groot Brittannië.

Probleem is dat, naast de setting ook de taal veramerikaanst is. Dit werkt in het begin niet helemaal, maar naar mate de film vordert merk je steeds minder dat een stel Britten als Amerikanen probeert te praten en zie je gewoon de personages als personages!

No Orchids is een behoorlijk gewelddadige misdaadfilm, waar aardig wat in wordt geschoten. Dit extra geweld zorgt ervoor dat de film beter uit de verf komt.

Het acteerwerk is matig tot goed, met Jack La Rue die wel heel erg Bogart probeert na te doen.

Dogie Hogan

Vandaag de poster van de aka ingediend.

Dogie Hogan

DVD release (R-1): 23 febr. 2010.

In juli 2006 is al de R-2 verschenen. Nog geen idee over verschil in transferkwaliteit.

Dogie Hogan

In 1971 kwam de remake: THE GRISSOM GANG.

avatar van gauke

gauke

Onder de titel "Geen orchideeën voor Miss Blanche" heb ik het boek vroeger gelezen. Het complexe gangster misdaad-melodrama, dat voorzien was van seks en geweld, deed eind jaren veertig stof opwaaien. Het verhaal ging over een rijke erfgename, die tijdens de huwelijksnacht werd ontvoerd en gered door een sadistische impresario van een nachtclub, die verliefd op haar werd. Helaas vond ik dat er weinig sprake was van chemie tussen de beide hoofdrolspelers en dat is bij een dergelijke film toch een vereiste.

avatar van starbright boy

Toen No Orchids for Miss Blandish uitkwam extreem slecht ontvangen, De Britse pers riep dat het de slechtste film ooit was. Dat het beschamend was dat in hun Engeland zulke rommel was gemaakt. Het was vergelijkbaar met de laagste en smerigste films uit Hollywood.

We zijn nu bijna 80 jaar verder en de reputatie is wat beter. Maar is het ook goed. Nah. De film begint rommelig en al meteen valt op dat in de film de boeven vooral proberen zich uit te drukken als Amerikaanse tough guys, terwijl de rijkelui utterly British klinken. De dialogen hebben ook een duidelijk een hoog gehalte van iemand die geen echt gevoel heeft van dat taalgebruik maar toch schrijft alsof we een film met Bogart zien (jake La Rue doet ook een poging om hem te spelen). Na een kwartier of drie gaat de film beter lopen, maar echt boeiend wordt dit verhaal waarin een rijke jonge vrouw verliefd wordt op haar ontvoerder nooit. De film is dan nog best te kijken maar komt te kort op zowel script als acteren als regie vergeleken bij de meeste films in dit topic.

De film heeft zich niet te houden aan de Hays-code en gaat hier en daar net iets verder, maar ook weer niet zoveel en is al helemaal niet zo erg als de recensies in 1948 deden voorkomen, Er vallen veel doden in het laatste deel van de film, maar aan het einde zijn ook alle slechteriken overleden, alsmede de vrouw die met de allerslechtste aanpapte.

Ik heb meer Brits in de planning. Ik hoop dat die wel wat beter gaan zijn.