Hoger Dan de Kuip (2008)
Nederland
Geregisseerd door: Ingeborg Jansen
Nog geen beoordeling
Plot Hoger Dan de Kuip
De bouw van een enorme moskee naast het Feyenoordstadion biedt volop gelegenheid voor geruchten en veronderstellingen. Het contact tussen de verschillende culturen in de wijk krijgt er een scherp randje door, hoewel de Rotterdamse humor de ergste kou uit de lucht haalt. De documentaire laat zien hoe een wijk op verschillende manieren reageert op deze verandering.

Hannibal
Een kerk waar geen mens ooit komt heeft niemand wat aan.
Je gaat geen kerk bouwen omdat je zo graag tolerant wil zijn, dat doe je omdat er vraag naar is.
Bovendien zul je je nog verbazen hoeveel kerken er zijn gebouwd in Islamitische landen.
Lord Flashheart
Ik verbaas me meer over de hoeveelheid die er dagelijks afbrand.
Mug
Heeft er ook nog iemand iets te zeggen over de documentaire, ipv de site te gebruiken als uitlaadklep voor frustraties omtrent 'intolerant gedrag en religie'?
De docu staat inmiddels on-line: Holland Doc - Hoger dan de Kuip - hollanddoc.nl
Quentin
Overigens is het in veel Islamtische landen (waaronder S-A meen ik) verboden om (in het openbaar) het Christelijke geloof te preken, dan blijft je kerk ook al gauw leeg.
want?
Er wonen nogal wat moslims in Nederland. Dan is het logisch dat er ook moskeeen zijn.
Dat dat een relatief nieuw fenomeen is, doet er niet toe.
Eens met Max en Joep. Zoals Thatcher ooit zei tegen een stel imams die een moskee in London wilden: 'Zolang ik de kerkklokken nog niet hoor luiden in Mekka, komt er geen moskee in Engeland'. Daarmee is in feite alles gezegd. Je kan niet tolerant zijn voor de intoleranten. Dan ben je zelf ook intolerant. Jammer dat zulke politici niet meer bestaan.
Zolang men zich aan de wet houdt, zie ik geen reden om het te verbieden. Sterker nog, dat is juist intolerant. Wat ze in Mekka doen, moeten ze zelf weten, trouwens. Daar hebben we niets mee te maken.
weet niet of het zo logisch is...
Anders ben je nogal intolerant bezig.
Begrijp me goed, ik vind eigenlijk ieder religieus gebouw geldverspilling, maar aangezien er nu ongeveer een miljoen Nederlanders islamitisch zijn is het een logisch gevolg.
Max en Joep
Maar ik bedoelde mijn opmerking over dat moskeeen niet thuis horen in Nederland natuurlijk breder:
Het gebouw opzich maakt me niets uit, ze kunnen inderdaad zelfs erg mooi zijn.
Het gaat me er natuurlijk om dat alles bijelkaar, de bouw ervan maar meer nog hetgeen er in belijdt wordt en de niet te stuiten opmars van het geloof an sich en de invloed die dat direct heeft op onze samenleving, gewoon naar mijn bescheiden mening niet thuis hoort in NL.
Het is bijv. geen fabel dat homosexuaiteit binnen de muren van de moskee vaak wordt gezien als verwerpelijk.
Daar kan het gebouw "moskee" sec niets aan doen maar het instituut "moskee" wel.
De losse voorbeelden ten spijt, betreft het hier dus wel degelijk 1 en dezelfde discussie.
Knisper
Best een interessante documentaire, die laat zien dat het bouwen van zo'n grote moskee meer invloed heeft op het dagelijks leven, dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Interessante gesprekken en situaties, waarbij ik het vooral interessant vond hoe de oudere mensen omgingen met de veranderingen. Helaas verliest de film soms zijn focus, waarbij weliswaar de culturele tegenstellingen centraal blijven staan, maar het stuk met Pastors bijvoorbeeld, heeft niet direct iets met de moskee te maken. Dikke 3*
Hando
Het leuke was dat de veranderingen ook werden gezien door de ogen van de oorspronkelijke allochtonen. Die twee Antillianen. Ik vraag me af of dat bewust is gedaan om een punt te maken? Zoiets van, kijk, zij horen nu ook bij Rotterdam, die moskee gaat er vanzelf ook bij horen.
Max en Joep
ik las net dat er in NL meer Moskeeen staan dan in alle andere Europese landen bij elkaar!
Nou en? Heb je er last van?
Overigens ligt de bouw van dit ding al een tijdje stil en dreigt de gemeente de vergunning in te trekken. Ik zie een nieuwe trendy danceclub op Zuid.
Nav de inhoud van enkele recente berichten: Ik wou bij deze herhalen wat Mug eerder heeft gezegd:
Maw praat hier over de documentaire Hoger Dan de Kuip, als je die gezien hebt, of bezoek anders een politiek forum.
Anatolia
Ik moet zeggen dat het aantal moskeeën ook naar mijn idee best minder kan. Gewoon een paar grote bouwwerken voor alle gelovigen (met uitsluitend in Nederland opgeleide imams), i.p.v. talloze kleinere voor al die verschillende stromingen waaronder zich een aantal duistere bevinden. Die overmatige verscheidenheid strookt ook helemaal niet met de zogenaamde islamitische boodschap van 'eenheid' tussen gelovigen. Het is dan ook vooral te danken aan ideologische leiders die via het financieren van moskeeën hun invloed proberen te laten gelden dan wat anders en helaas is de Nederlandse overheid daar lange tijd erg naïef mee omgegaan.
Edit: oeps, sorry Kap. Nu begrijp ik het wel als je mijn bericht verwijdert
Meer dan in Turkije ook....?
Quentin
Vast niet, maar het valt zeer te betwisten of Turkije wel een Europees land is.
JDSsmetje
Nou en? Heb je er last van?
Prachtig antwoord Reinbo !
Quaest
Nou wat ik altijd vreemd vind, zij mogen hun moskee wel bouwen in onze land, maar wij mogen niet eens kerk in hun land bouwen vanwege hun geloof.
- 2032 berichten
Prachtig antwoord Reinbo !
Nee! het is nog te kort tijd om er last van te hebben maar je kunt toch wel in zien dat als deze je mag een moskee neer zetten waar je wil trend doorzet..En dat in een van de kleinste landjes (en dicht bevolkst) dat dat niet goed komt natuurlijk.. als je dat nu niet in ziet dan heb je of oog kleppen op of het kan je gewoon niks schelen...
Nou en? Heb je er last van?
Nee hoor het is echt een moskee geworden doe je ogen maar weer open...
maar ik ga vanavond wel even deze documentaire bekijken
Martijnnn
Zet je hier gewoon willekeurige een paar woorden achter elkaar neer of was het ook echt de bedoeling een zin te maken?
Trouwens die reactie van Reinbo komt al uit 2008, dus over ogen open gesproken
- 2032 berichten
het is een beetje een rommeltje dat geef ik toe..
en ja ik weet dat die reactie uit 2008 komt maar ik vind het een lauwe opmerking...
maar misschien bedoelt ie het niet zo..
brabusRUS
Best apart. In Nederland blijven ze maar moskeeën bouwen, terwijl in Moskou 1.5 miljoen moslims wonen en er slechts 4 moskeeën zijn. Nederlanders zijn tolerant.
SnakeDoc
Gewoon een vrij standaard maar aardige documentaire over een gevoelig onderwerp.
Leuk en duidelijk in beeld gebracht. Ook goed te zien dat documentaire maakster veel verschillende mensen met hun mening aan bod laat komen.
speedy23
Anders ben je nogal intolerant bezig.
Waarom altijd dat gedoe over intolerantie? Iedereen, van moslims over boedhisten en joden zijn welkom in de christelijke heiligdommen zoals Lourdes, Fatima of Santiago-Del-Compostella, maar probeer als niet-moslim eens binnen te komen in Mekka of Medina. Intolerantie ten top...
Dus dan moeten wij ons ook maar verlagen tot die intolerante houding?

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix