• 9.372.898 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Keith Fulton en Louis Pepe

Met onder meer: Ian Buruma, Cai Guoqiang en Wen-You Cai

Plot The Bad Kids

In een verarmd stadje in de Mojave-woestijn staat de Black Rock Continuation High School, speciaal voor scholieren die het risico lopen tussen wal en schip te raken tijdens hun opleiding. Iedere student loopt zo enorm achter dat op ze de reguliere manier nooit hun diploma zullen halen. Black Rock is hun laatste hoop. De leraren daar denken dat liefde en empathie meer zal bereiken dan puur en alleen droog lesgeven.

Best goed.

Aan de ene kant is het een docu die niet zo'n héél bijzonder onderwerp heeft. Het is ontegensprekelijk lovenswaardig werk wat deze mensen doen, maar sociale werkers zijn niet bepaald een uitstervend ras en wat hier getoond wordt is zo'n beetje wat je je bij die mensen hun werk voorstelt.

Anderzijds is het een heel eerlijke docu die vooral toont hoe het er op zo'n school aan toe gaat. Het is fijn om eens niet het alternatieve Hollywood-scenario te zien wat doorgaans met dit soort drama gepaard gaat. Het eindigt niet altijd geweldig, niet iedereen kan geholpen worden en er is niet één mirakelleraar die een hele klas op zijn hand krijgt.

Daarom vond ik deze docu uiteindelijk toch wel de moeite. Het is erg observerend. De kinderen worden af en toe aan het woord gelaten, net zoals de leraars, maar uiteindelijk heb je toch het gevoel dat je naar dagelijkse situaties zit te kijken, en daarom niet de meest dramatische of grootse momenten, maar situaties die in hun totaliteit wél een goed beeld geven van de school.

Best geslaagd dus. Het onderwerp vind ik nog steeds niet echt inspirerend, maar de docu is qua vorm en inhoud wel geslaagd.