• 9.378.272 stemmen

Genre: Animatie / Experimenteel

Oorsprong: Nederland / Duitsland

Geregisseerd door: Scott Pagano

Plot Umfeld

Umfeld is een reis door ruimtelijke werelden waarin de mogelijkheden van synesthesie tussen geluid en beeld verkend worden. In acht hoofdstukken wordt in hoge mate van abstractie een dynamisch audiovisueel verhaal verteld. Beelden bewegen synchroon met geluid door een scala van tegengestelde werelden, variërend van koude, organische zwart-wit animatie tot zeer kleurrijke en hoekige syntethische composities die hun oorsprong kennen in de fotografie van oude industriële havens in Rotterdam.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Is deze film een soort dia-voorstelling?

Als je er een paar dronken tantes en sappige vakantieverhalen bijverzind misschien.

Maar het heeft weinig van een diavoorstelling. De meeste beelden zijn abstract en alle beelden zijn geanimeerd. Samen met de beelden vormt de animatie een soort van uitbeelding van de muziek.

Gewoon even de trailer kijken, da's makkerlijk

avatar van starbright boy

Draait ook op het IFFR als een speciale voorstelling in off-corso.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vind het opzich wel boeiend. Waar is de film te krijgen? Is ie eigenlijk wel op dvd te koop?

Zoals al een paar keer gezegd in dit topic

Film valt gratis en legaal te downloaden op http://www.umfeld.tv

Daar kan ook de DVD besteld worden en kan je een trailer zien.

avatar van tovenaar

tovenaar

By the way, Umfeld-liefhebbers, check ook de Reline DVD's (http://www.reline.net) en check de Micro Cinema site (http://www.microcinemadvd.com) voor meer moois en experimenteels.

avatar van Goto

Goto

Dat Reline ziet er ook erg leuk uit, ook met Pagano. Al lijken me er een paar mindere stukken bijzitten. Misschien dan ook maar eens bestellen, lijken me veel leuke experimenten. Hoop enkel dat het niet teveel CGi zal zijn, bijvoorbeeld dat rotator ding in de trailer vond ik er minder uitzien.

avatar van Freud

Freud

Ik heb de dvd ontvangen gisteren, maar omdat mijn boxen thuis wat te wensen overlaten heb ik de film zelf nog niet bekeken . Dat Region 77 ding wel, en dat is alvast erg cool, maar het heeft inderdaad het probleem dat er geen doorlopende sfeer opgebouwd kan worden omdat de stukjes telkens afgebroken worden. Op die manier wordt vooral de belofte gewekt dat de film nog veel en veel beter gaat zijn .

Wat me wel is opgevallen: er wordt beweerd dat de stukjes in Region 77 willelekeurig na elkaar worden getoond, maar ik krijg iedere keer dezelfde volgorde te zien?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Onderhond schreef:

Gewoon even de trailer kijken, da's makkerlijk

Krijg je dat soort beelden dan de hele film door te zien?

avatar van danuz

danuz

sinterklaas schreef:

Krijg je dat soort beelden dan de hele film door te zien?

We hebben het al bijna vier pagina's over abstracte beelden, dus is het aannemelijk dat er inderdaad dit soort beelden doorheen de film te zien zijn.

avatar van Derekbou

Derekbou

Wat een ervaring was dit! Na het bekijken van de trailer was ik wat afgeschrikt door de (naar mijn mening) ontoegankelijke muziek en flitsende beelden. Heb me gisteravond toch maar gewaagd aan de film en ik heb een uur lang gebiologeerd zitten kijken naar de samenhang tussen beeld en geluid. Helaas niet met een 5.1 setje maar wel op een mooie monitor, met vol geluid en alle lichten uit. Het is echt een unieke ervaring, de perfecte harmonie tussen beeld en geluid. Enige minpuntje, zoals al eerder vermeld hier, vond ik de soms wat abrupte overgang naar de volgende scène. Vooral het contrast tussen de kleurrijke collages van kantoorgebouwen en het grijze buizenspel vond ik heel mooi. Ik raad iedereen aan deze film eens te proberen. Ik ben benieuwd wat we in de toekomst nog meer kunnen verwachten van dit soort projecten.

avatar van Koert

Koert

Daar ga ik in mee. Ik merke dat ik af en toe toch wat afgeleid was. Maar het grootste gedeelte van de film zat ik echt met open mond te kijken. Ook zonder 5.1 was het fantastisch.

avatar van Syko

Syko

het had van mij nog wel even door mogen gaan.. erg vet!!

hopen op een vervolg, want dit is verslavend je raakt er helemaal in trance van

avatar van Scorpio11

Scorpio11

tovenaar schreef:

De DVD is voor 25 euro te koop, maar een gratis versie (met wat restricties ten opzichte van de DVD) voor de wat voorzichtigere mensen is te downloaden op http://www.umfeld.tv. Dit ding gaat gewoon verder.

Al krijg ik 25 euro toe dan wil ik deze nog niet hebben. Nee sorry niet mijn smaak.

Dat het je smaak niet is mag duidelijk zijn, maar kan je ook nog zeggen waarom ?

Fuck.

Had de site al een aantal keren bekeken, en de trailer sprak mij opzich wel aan. Maar ben nooit direct zo een grote fan van deze visuele stijlen. Toch maar even gedownload van die website en gistermiddag opgezet. Erg, erg verrast. Vormgeving in zowel geluid als beeld, en de combinatie daarvan brengen eindeloze mogelijkheden. En ik kreeg zeer de indruk dat deze twee gasten zeer goed weten waar zij mee bezig zijn.

Niet afgekeken, want ik heb na 20 minuten de site weer opgezocht en de DVD besteld. Daar maar even op wachten en opnieuw kijken dit.

Heel leuk om te zien hoe sommige mensen toch een en ander durven te proberen met alles dat zij kunnen. Zeker op audiovisueel gebied is het tegenwoordig maar veel van hetzelfde.

avatar van Koek

Koek

Klopt het dat de downloadknop niet goed werkt met Internet Explorer? Krijg een klein bestandje van ongeveer 600k binnen en op een andere computer krijg ik zelfs een 'forbidden' error pagina wanneer je op 'download' klikt.

Firefox geeft geen problemen zo te zien. Niet dat het echt uitmaakt, de bestelling is inmiddels gedaan. Best duur voor een blinde aankoop, maar ben toch wel erg nieuwsgierig.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Geen last van de bovengenoemde klacht (Explorer 7).

Wat maakt de DVD de prijs van €25 waard? (Steun aan de artiesten buiten beschouwing gelaten, dit kan ook door downloaden en dan een redelijk bedrag via pay-pal doneren.)

avatar van Koek

Koek

DVD vandaag binnengekregen en zojuist bekeken; en ik ben er nog over verdeeld. Visueel prachtig en technisch zeer hoogstaand, maar de muziek is mij persoonlijk te random en ik heb meer samenhang nodig om het mooi te kunnen vinden.

Daarentegen is Umfeld als geheel boeiend genoeg om je een uur vast te houden, in sommige segmenten zelfs hypnotiserend en waarschijnlijk fantastisch onder invloed van bepaalde substanties.

Gister binnen gekregen

Heb voor deze DVD speciaal een [vrij goedkope] 5.1 surround set aangeschaft. Zonder is dit werkje denk ik veel minder te genieten. Hoewel ik ook zonder, op iPod, erg heb genoten van zowel visuele gedeelte alswel het geluid.

Toch, zoals ze zelf al aangeven; met 5.1 is de beleving het grootst - erg veel respect voor deze gasten in ieder geval. Erg vet.

avatar van Freud

Freud

Ik wacht speciaal met het bekijken tot ik nog eens wat geld over heb om ook zo'n setje aan te schaffen .

Tayama

Heb er zelf ook niet veel geld aan uitgegeven. Ging mij ook meer om het gevoel van het surround geluid dan om de kwaliteit van zo'n surround set. Geef normaal niet echt om dat hele surround gebeuren... Maar voor iets als dit is het het beetje geld meer dan waard.

avatar van Mat_

Mat_

Perfect vind ik het niet(overgangen waren niet altijd even geslaagd, de muziek vond ik ook niet altijd even goed), maar ik heb hier toch wel van genoten. Vooral die gebouwen en dat rood-wit-zwarte spinachtige ding(Ik weet niet hoe ik het anders moet benoemen ) vond ik erg mooi. Schitterend om te zien dat het beeld en geluid perfect samengaan en elkaar aanvullen.

Weet iemand of deze dvd ooit in de winkels komt te liggen, want ik zou hem graag aanschaffen, maar ik heb geen paypal zodat ik hem niet van de site kan bestellen

avatar van Phoenix

Phoenix

Zouden de regisseurs naar de opussen van Ruttmann en sommige truucjes/scènes uit Ballet Méchanique (bijv. de mechanieken waarbij verschillende frames 'in elkaar worden geschoven') hebben gekeken? Grappig gelijksoortig experimenteel geklooi .

Zag ze vandaag in de bioscoop (voor Caligari) en natuurlijk komt het nergens dichtbij de ervaring van Umfeld (oorspronkelijk geen geluid). Maar de track onder het clipje van de opussen van Ruttmann lijkt al bijna eenzelfde strekking/doel te hebben als de audio van Umfeld.

Vond het wel grappig, zit bijna 80 jaar tussen. Toch zeer langzaam geëvolueerd dan als je het mij vraagt (maar ik kom dan ook pas net kijken op dit gebied).

avatar van moveme

moveme

Ben ik nou gek of kregen we bij het iffr 2008 een live mix van deze film te zien ?

Jammer genoeg niet helemaal gezien en gehoord.. maar een geslaagde ervaring was het zeker. Sterke beelden met dansbare muziek ! Enige minpunt voor mij was dat er zoveel hoogte punten in beeld en geluid zat dat ik af en toe overdonderd was en stil ging staan.

jammer dat het niet wat drukker was op de betreffende avond/nacht want dit is de t o e k o m s t

Petje af voor de programeurs & een veel grotere pet af voor Scott en Jochem.

Effe nog wat reklame voor Scott> http://www.neither-field.com

avatar van Hemdale

Hemdale

Leuk bij de presentatie van een 5.1 dolby surround systeem en lcd tv in een winkel of iets dergelijks. Maar zelf kon ik hier totaal niets mee. Vreemde figuren/animaties in beeld en gooi daar wat lawaai onder, zo heb ik het ervaren althans. Niet mijn ding.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

t zou gemakkelijk zijn zeg:

Deze film was gaaf!

Ja en toen was mn post klaar, zoals meer users dat op die manier schijnen te kunnen. Stem eronder!

Nee, ik wil hier proberen neer te zetten wat me zo heeft gegrepen, maar leg dat maar eens uit bij een project als dit.

Abstract werk. Vaak lastig, want was dit minder vloeiend uitgevoerd, was het allemaal verkeerd gelopen en was ik waarschijnlijk allang in slaap gedonderd.

Het mooie vond ik dat de beelden precies een reactie waren op wat er op audio gebied gebeurde en ook andersom. De soundtrack zelf zo niet gauw iets zijn wat ik even voor de gezelligheid aanzet, maar hier moest het gewoon zo wezen. De beelden roepen verschillende associaties van landschappen, wegen, gebouwen etc. op, maar tegen de tijd dat het zn vaste vorm aanneemt is het alweer helemaal uit elkaar gerukt. Er staat dan allang weer een onherkenbaar patroontje te dansen op je tv en is de ambient verandert in oorverdovend beat en glitch geweld.

Vantevoren had ik verwacht dat het me te abstract zou zijn en vroeg ik me af hoe die geluidenbrei in combinatie met de beelden als mooi ervaren kon worden. Echter alles hoort gewoon echt bij elkaar. Ik heb nog nooit zo'n goede samensmelting van beeld en geluid ervaren. Ik ben weer een ervaring rijker.

Negatief puntje waren de zwarte beelden tussen de segments. Mooi was dat de beelden dan vaak weer met een rustige opbouw op je scherm kwamen, maar het was beter geweest als alles doorlopend was. Het geheel zorgt voor een soort staat van hypnose gedurende alle segments, maar de zwarte beelden onderbreken dat lichtelijk. Dit is echter een klein minpunt.

Ik ben van mening dat dit alleen nog maar beter, of stabiel kan blijven, dus ik smijt maar gelijk.

Ook kan dit niet anders dan in mn top komen. Ik weet wat eruit moet, alleen niet op welke plaats dit dan zou moeten staan.

avatar van gondwana

gondwana

Vond het niet het hele uur even interessant, maar het verdient toch een dikke 4*. Ik wachtte tevergeefs op een zware climax.

avatar van felix89

felix89

wat een fantastisch stukje film, ik kan het niet beschrijven maar vanaf de eerste minuten word je in dit universum gesleurd om je daarna murw geslagen achter te laten.

heerlijk vind ik het.

avatar van Erwinner

Erwinner

Waar is deze te bestellen dan?

Speedy J op de electro tour in deze film?