• 9.371.874 stemmen

Geregisseerd door: Oscar Apfel en Cecil B. DeMille

Met onder meer: Dustin Farnum, Red Wing en Monroe Salisbury

Gesproken taal:

Plot The Squaw Man

Een Britse kapitein neemt de schuld van de daden van zijn neef op zich. Hij verhuist naar Amerika om hier een nieuw leven op te bouwen. Hier ontmoet hij een Indiaans meisje, op wie hij onmiddellijk verliefd wordt.

Capt. James Wynnegate

Sir Henry - Earl of Kerhill

Nat-U-Rich

The Dowager Lady Elizabeth Kerhill

Lady Mabel Wynnegate

avatar van anne J

anne J

Is deze film nog in zijn geheel ergens te zien? Op Archive of Youtube staan alleen maar bepaalde stukjes. Is de rest van de film er simpelweg gewoon niet meer?

avatar van Fred Neil

Fred Neil

De film is nog te zien.

Ik heb thuis de dvd box 'The Cecil B. DeMille Classics Collection' van Passport Video. Daar zit ook The Squaw Man in (versie van 74 min). De box bevat 16 vroeg films van DeMille. De films in deze box zijn niet allemaal in superstaat maar wel acceptabel. Ik heb de box een paar jaar geleden gekocht bij de Boudisque voor 20 euro.

Deze film is vooral bekend als de allereerste lange film die geschoten is in Hollywood. De filmindustrie in Amerika zat voorheen vooral in de Oost kust (New Jersey). Cecil B Demille en andere 'independents' werden op allerlei manieren lastig gevallen en bedreigd door de 'trust' in een grote concurrentiestrijd om het controleren van de filmproductie in Amerika. Dat ging er nogal fel aan toe naar het schijnt: zelfs filmstudio's werden in brand gestoken. Om aan deze bedreigingen te ontkomen trokken veel 'independents', Cecil B. Demille voorop, naar de Westkust van Amerika. Hier in het kleine dorpje Hollywood konden ze rustig verder werken aan hun films, en als bijkomend voordeel was het landschap van Hollywood uitermate geschikt om te dienen als decor en kon door de zon ook veel en lang buiten geschoten worden.

Tot zover de geschiedenis, maar nu de film. Ik vond de film zelf niet heel speciaal. Het verhaal is niet erg bijzonder. De film is geschoten op locatie. DeMille experimenteert met continuity editing, maar heeft dit nog niet helemaal in de vingers, want hij maakt een aantal foutjes met kijkrichtingen (eyeline matching) van de acteurs. Al met al heb ik me best vermaakt met deze film maar het belang van de film is vooral historisch.

Grappig weetje: Dustin Hoffman is schijnbaar vernoemd naar de hoofdrolspeler Dustin Farnum omdat de moeder van Hoffman fan was.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Officieel de allereerste feature film in Hollywood, alsook gaat het om het (gedeeld) regiedebuut van Cecil B. Demille. In velerlei opzichten een historische film dus - het gaat daarbij om een western - en dan is het toch wel interessant om deze een keer gezien te hebben.

Hij heeft een hoog tempo wat de kans op knikkebollen bij dit soort oude films verlaagt. Voor je een kik kan geven is Famum geëmigreerd, getrouwd met de Indiaanse Lilian St. Cyr en hebben ze samen een kind. Wat mij een beetje vreemd overkwam: in de eindscene verschijnt de tussentitel “poor mother” bij de suïcide van Lilian St. Cyr. Dat klinkt een beetje gelimiteerd, per slot van rekening was ze niet alleen moeder maar ook echtgenote van Famum. Of gaat het om een impliciet ‘happy end’ waarna Famum ongestoord kan vertrekken met zijn geliefde Winnifred Kingston? Indien zo is dat wel redelijk grof bedacht.

Oud, oud, oud. Maar zelfs zonder soundtrack heeft deze film me nog vermaakt. Demille zelf zag het ook wel zitten met de verfilming van dit verhaal want hij zou het liefst nog tweemaal overdoen.