Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Nebojša Glogovac, Nataša Ninković en Anica Dobra
Gesproken taal: Servisch
Releasedatum: 19 juni 2008
Plot Klopka
Mladen en Marija, zijn een gelukkig, heel gewoon paar uit Belgrado. Hun grootse geluk ervaren ze door hun tien-jarige zoon Nemanja. Marija is lerares, en Mladen bouwkundig ingenieur in een Staats-Bouwbedrijf. Ze gaan er vanuit dat betere tijden er aan zitten te komen. Hun wereld stort in elkaar, als na een onverwachte hartaanval, blijkt dat Nemanja aan een zeldzame ziekte lijdt. De operatie in een buitenlands ziekenhuis en verdere doktersbehandelingen zullen 30.000 euro bedragen. Ze zullen dit bedrag snel moeten vergaren, want elke volgende aanval zal de gezondheid van Nemanja in gevaar brengen. Ze krijgen het geld niet bij elkaar. De banken weigeren hen een lening te verstrekken en hun vrienden hebben niet voldoende. Ze zetten een advertentie in de kranten, waarin ze een financiële bijdrage vragen voor de operatie. Een mysterieuze man reageert op de advertentie. Hij doet Mladen een markant voorstel; hij krijgt het benodigde bedrag van hem, maar als tegenprestatie moet Mladen een zakenman van een crimineel kaliber, uit het veld ruimen. De mysterieuze aanbieder probeert het Mladen simpel uit te leggen: Het gaat om het leven van een barbaarse, egoïstische man in ruil voor het leven van een onschuldig kind.
Mladen
Kosta Antić
Petar Ivković
Nemanja
usr14112
IJzersterke film is dit. Degene die dit verhaal heeft bedacht moet wel heel somber zijn. Echt alles gaat mis en wat een misere. Maar het drama is heel gevoelig gebracht en raakte mij keihard. Prachtig acteerwerk in een confronterende realistische sfeer. Heel sterk.
gmx
Misdaad drama's en detectives hebben vaak naam te bestaan bij de gratie van de cliche, "Klopka" is hierop echter een positieve uitzondering ! Zoals Mug reeds aangaf, de inhoud, het camerawerk en de geweldige cast zorgen ervoor dat Klopka deze clichematige dans grotendeels ontspringt en zoals Redlop mooi stelt is de resulterende beklemming zo groot dat het troosteloze einde bevrijdend aanvoelt. Erg sterk en het blijft daarom jammer dat de wat minder bekende films als deze al snel ondergesneeuwd raken.
Dikke
4 *
Near_Dark
Dit is een Servisch-Duits-Hongaarse Co-Productie, gesproken in het Servisch-Croatisch. Gelukkig was er een goeie Nederlandse ondertiteling aanwezig.
Het gegeven van deze film vond ik ijzersterk. Hoe zou jij handelen in zo'n situatie...? Denk daar maar eens over na !
Uiteraard verloopt het veel minder simplistisch dan je uit bovenstaande korte inhoud zou vermoeden. Er duiken enkele serieuze obstakels op die het voor Mladen erg moeilijk maken om te geloven in de rechtvaardigheid van de gruweldaad die hij moet stellen.
Stilaan zinkt Mladen weg in een depressie omdat hij zijn plannen angstvallig verzwijgt voor zijn vrouw. Hierdoor dreigen ze uit elkaar te groeien, ondanks hun gezamenlijke verdriet over de uitzichtloze situatie van hun zoontje.
Het is overduidelijk dat regisseur Srdan niet aan zijn proefstuk toe is, want hij neemt de touwtjes strak in handen en loodst ons met vaardige hand naar een onvermijdelijk noodlottig einde. Alle acteurs spelen goed, het verhaal is volstrekt geloofwaardig en de rauwe beelden zorgen voor de 'finishing touch'. De muziek is me niet zo opgevallen maar was zeker niet slecht.
7/10.
Een knap Drama dat tot nadenken stemt.
Ik vind het een aanrader om eens te bekijken, maar ik voel niet meteen de aandrang om hem op DVD te kopen. Eén kijkbeurt volstaat voor mij.
mer1973
Inderdaad , volledig akkoord met vorige positieve kritieken van verschillende mm'ers. Deze film voelt heel natuurlijk aan en als kijker voel je de wanhoop van de hoofdpersonages. Knap acteerwerk, goed camerawerk, sfeervol, spannend en boeiend tot het einde.
Misschien niet zo bekend, maar zeker één om te zien.
8/10
Niks aan toe te voegen.
EEN AANRADER
Jan met de pet
Klasse film, verhaal heel goed opgezet, aanrader voor iedereen die van drama houd, dikke 4,0 van mij...............
K.A.N. de Laar
Prachtige film waarin ik geen zwakke momenten heb ontdekt. Toch 4* omdat het niet een film is die ik nog eens zou kijken, i.t.t. bijvoorbeeld the Godfather.
_Casper_
na het lezen van iedereens positieve reactie hier ging ik met veel verwachtingen de film kijken.
Maar ik vind dat ie iets overgewaardeerd is.
tis gewoon een goeie film, maar hij blijkt nergens echt in uit vind ik. gewoon een middelmatige drama film
Insignificance
Lood- en topzwaar. Golubovic neemt uiteindelijk wel erg veel hooi op z'n vork en niet alles is even functioneel en/of effectief. Film slaat op het gebied van drama en kritiek nog wel eens onnodige zijpaden in. De bedoelingen zijn wel duidelijk, maar het komt allemaal nogal geforceerd en ook overbodig over. De rode draad heeft dat gedoe eigenlijk helemaal niet nodig. Die is krachtig genoeg, terwijl ook daar wel een hobbeltje (het doelwit) moet worden genomen.
Wel eentje die voor lief te nemen valt, aangezien functie en effect daar evident en tastbaar zijn. Het dilemma dat volgt wordt -gelukkig maar- ingetogen gebracht. Glogovac hoeft eigenlijk niet eens zoveel te doen om indruk te maken. Zijn relaas steekt heel aardig in elkaar, de triestheid en vertwijfeling zijn met bakken van zijn gezicht te scheppen. Meest imponerende scène is het gesmoorde verdriet wanneer hij de moord aan zijn vrouw opbiecht.
Daarbij kleurt en fleurt Golubovic het geheel nog op met enkele fraaie plaatjes en dito decors. Het gevoel van Mladen en Marija kan bijna niet beter worden uitgebeeld dan met de rode Renault bij het verkeerslicht, het shot voor de deur in het appartementencomplex is werkelijk schitterend. Zo valt er volop te 'genieten', maar wat mij betreft had iets meer stripped to the bone niet misstaan. Al is dat wel even vergeten in het sterke slot. Hoe dan ook een intensieve film.
Aangrijpende film waarin een vader in opdracht een man vermoord, om zo het leven van zijn zoontje te redden. Rauw en realistisch gefilmd, ook al kent het verhaal wel een paar gemakkelijke toevaligheden (zoals wanneer blijkt dat de vader de vrouw van de man kent die hij moet vermoorden). Sfeervol door de mooie muziek en camerawerk. Verder ook uitstekend en zeer naturel acteerwerk.
nightbreed
Prachtig script en zeer goed acteerwerk. Het verbaasd me dat de Amerikanen hier nog geen remake van hebben gemaakt, met natuurlijk een happy end, zodat ze na de film wél lekker kunnen slapen. En dan natuurlijk met Mel Gibson, zodat hij weer eens lekker kan gaan overacteren. Het enige minpunt van de film was de toevalligheid dat hij de vrouw van de man die hij moest vermoorden kende. Ik bedoel: Hoe groot is de kans in zo'n grote stad?
Davidus
Somber drama. Over hoe duivels het leven soms kan lopen.
Rauw, deprimerend, geen greintje positiviteit of optimisme
Sfeervolle shots, en heel goed natuurlijk gespeeld.
Je voelt volledig mee met de innerlijke strijd van die Mladen als hij voor het duivels dilema wordt geplaatst (feitelijk is het geen keuze), en daarna het innerlijk kapot gaan van het met niemand kunnen delen van zijn daad (niet met zijn vrouw en niet met de politie)
Wat het allemaal nog deprimerender maakt is dat eigenlijk door zijn handelenzijn zoontje wordt gered, maar dit door niemand wordt gezien en gewaardeerd.
De mens die kansloos ten onder gaat in het leven.
dionycle2008
Brilliante drama van een man die vecht voor het leven van zijn zoon en gezin. Een duivels dillema kan hem helpen, maar is dat ook zo? Ligt het lot in zijn handen of is er een uitweg. De film wordt rauw en realistisch in beeld gebracht, een ijzer sterke film.
Djumbo
Knappe film, onoplosbaar dilemma.... Hoe ver ga je om het leven van je zoon te redden.
Knap geacteerd... Spannend.... tot op het laatste
Enkele hiaten in het scenario .... spijtig ; anders kreeg deze film een 4.5/5 van mij
93.9
Goede film met ouderwets solide script. Helemaal geloofwaardig is het verhaal echter niet.
3, 5
LimeLou
- 2048 berichten
Geweldige film
Maar wat was er nou met die dokter die vroeg over Mladen's auto?
ILDIB
Simpel gehouden film en dat is goed. Verhaal en spel is ook behoorlijk, al zitten er wat trage stukken in.
gauke
Kalm(e) en neerslachtig(e) psychothriller/drama, bomvol sociale kritiek en - verval, die ondanks verschillende emotionele momenten, teveel wil duiden en die voor mij te traag is om te blijven boeien.
fluortje
Geweldige film!
Combinatie van drama met toch de nodige spannende en 'actie' momenten. Erg mooi verhaal met 'n (goed aantal) wendingen. Goede acteurs.
Ijzersterke film. Zo'n bedroevend en hard verhaal volledig geloofwaardig gebracht.
Werkelijk de gehele voor mij onbekende cast, speelt de pannen van het dak, en de sfeer, locaties en uiterst realistische weergave doen de film veel goed.
Buiten het rode draad verhaal ook een mooie weergave van Servie in de na-communistisch, na-oorlogsperiode.
Raffael77
Ik zie nu pas dat ik hier nooit op gestemd heb terwijl de film ijzersterk is. Geweldig hard rauw en zielig ook nog. Alleen maar ellende.
b00ts
Heel aparte film. De taal blijft wennen, want voor mij is ie zonder ondertiteling niet te doen. Zo'n beetje hetzelfde verhaalde als "Inhale". Inhale (2010)
Dat wil zeggen, als ouder kom je voor een bepaald dilemma te staan. Deze prent is alleen veel beter dan "Inhale", in alle opzichten.
Prima film, die hard aankomt!
Het verhaal is eigenlijk vrij simpel, maar de uitwerking is erg goed. Ik had vooraf een enigszins spannende film verwacht, maar dat is de film niet. Wel is is het en ijzersterk drama, die de twijfels laat zien van een vader, die zijn zoon wil redden, maar soms ook niet meer weet wat te doen.
Nebojsa Glogovac speelt echt ontzettend overtuigend als die vader en ook de rest van de cast is meer dan in orde. De sfeer is somber en naargeestig, zoals je dat van een niet zo rijk oostblokland kunt verwachten.
Wat verder knap is, is dat de film totaal niet voorspelbaar is. Ik had wel een idee hoe alles zou lopen, maar dat had ik behoorlijk mis. Het camerawerk is trouwens ook het vermelden waard. Stijlvol en mooi en daaroor komt de rauwheid van de film soms ook erg goed naar voren. Het einde van de film is er eentje om niet te vergeten.
K. V.
Deze opgenomen omdat het verhaal me wel aansprak, maar hij was toch wel wat anders dan gedacht. De film was veel meer drama dan misdaad/thriller. Hij is zeker niet slecht, maar 'k zou er niet direct naar op zoek gaan. De cast speelde overtuigend (het waren allemaal onbekenden) en het verhaal kon me wel boeien tot het einde, maar een echt blijvende indruk zal de film wel niet nalaten, daarvoor gebeurde er toch te weinig. Kortom eentje die je eens kunt meepikken als ze hem op tv ('t was via Prime) tonen.
knusse stoel
Een goede film die de kijker ook aan het denken zet!
Zou jij iemand het leven afnemen om daarmee een leven te redden van iemand van wie je houdt?
En dan is het niet zo simpel als een rekensommetje; hij is goed/hij is slecht, uitkomst =..............
Dat is een dillema waarvoor wij gelukkig zelden of nooit mee zullen worden geconfronteerd.
De film is niet zo zeer spannend maar meer indringend en boeit de kijker zeker.
Dit is een film die jouw tijd dubbel en dwars waard is, dus kijken!
Fikret8
Dit klopt niet. Volgens de film gaat het om 26.000 euro.
Meneer Bungel
- @ Fikret8: nou ja, de operatie op zich kost 26.000, maar er wordt ook gesproken over bijkomende kosten als vliegtickets, overnachtingen, etc.. Verdere doktersbehandelingen heb ik dan weer niets van meegekregen.
- Wel erg toevallig inderdaad dat hij de vrouw van het slachtoffer al kende, en ook het moment dat zijn 'opdrachtgever' nét bij die stoplichten staat met dat luide jongetje en zo de auto kan achtervolgen (had ie zelfs meteen na de begrafenis al kunnen doen). -edit- en ik lees hier wel meer van dat soort dingetjes die de film echt niet nodig had.
- En hij (Mladen) werd op het eind toch vermoord?
- Deed me trouwens wat denken aan Dlug (1999).
narva77 (crew films)
En bovendien: meteen ná de begravenis was het nog niet nodig om de opdrachtgever te volgen, omdat deze toen nog niet te laat was met betalen, toch?
Mladen wist toen toch nog niet dat de opdrachtgever niet zou betalen, of te laat zou betalen??
JA.
Meneer Bungel
Bedankt narva, dat laatste was ik wel vrij zeker van, en wat betreft het voorlaatste: dat het jongetje net bij zíjn auto staat; ik blijf het toevallig vinden (ik zal niet zeggen dat het onmogelijk is). En wat betreft het volgens na de begrafenis: alleen al het daar treffen van die man had voor voldoende argwaan mogen zorgen om dat te doen.

Ko To Tamo Peva

One Direction: This Is Us
Documentaire / Muziek, 2013

Game 6
Komedie / Drama, 2005
foreignerverlies van geliefdeoperationgetrouwd stelheart diseasepriceloan credit shortage of moneyzooncivil engineer vriendschapleraar