• 9.370.139 stemmen

Battle of the Coral Sea (1959)

Oorlog / Drama | 86 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Paul Wendkos

Met onder meer: Cliff Robertson, Gia Scala en Teru Shimada

Plot Battle of the Coral Sea

De onderzeeboot van commandant Jeff Conway heeft de locatie van Japanse installaties, schepen en onderzeeërs ontdekt en vaart met deze informatie terug naar veilige wateren. Maar voordat het zover is, wordt hun onderzeeboot gesignaleerd en aangevallen. De bemanning wordt gevangen genomen door de Japanse commandant Mori, waardoor het maar de vraag is of zij de belangrijke informatie nog op tijd bij de Amerikaanse legerleiding kunnen krijgen.

Lt. Cmdr. Jeff Conway

Maj. Jammy Harris

Torpedoman Bates

Ens. Franklin

avatar van stinissen

Matige oorlogsfilm 1 *aftrek voor de matige transfer.

avatar van Quentin

Quentin

Je gaat de film toch niet slecht beoordelen op basis van een transfer

Dat slaat inderdaad nergens op.

avatar van stinissen

Nou vooruit halve erbij

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En de tweede van vandaag met vanavond een potje voetbal in het vooruitzicht en dus daarom niet te lang mocht zijn. Wat zullen we eens kijken was de vraag waarop ik maar weer eens een oud oorlogsfilmpje van het lijstje haalde waar ik al even mee bezig ben. The Battle of the Coral Sea was toch wel een titel die verwachtingen schept, fraaie filmposter overigens, maar de film verraste nogal.

Want de 'Slag in de Koraalzee' komt er toch werkelijk bekaaid of vooral als de film die titel draagt. Want deze slag was de inleiding van de slag om Midway en het begin van het keerpunt in de stille oceaan. Überhaupt de eerste slag op volle zee uitgevochten door carriers wat dus een primeur was om als tactisch wapen te worden gebruikt. Daarnaast ging het er stevig aan toe met verlies van verschillende carriers aan beide kanten met veel verlies aan levens. En wat krijgen we vervolgens te zien...? Een onderzeeër. Wellicht dat een ander titel beter geweest was. Maar fijn, laten we niet te kritisch zijn, want het beeld aan boord en de opdracht is op zijn minst aardig, net zo goed de beelden van de miniatuur onder water. Het spioneren en de aanval is vervolgens ook lang niet slecht en de beelden vanuit de lucht van een jager die dieptebommen afwerpt is zelfs best wel mooi.

De volgende onverwachte etappe is dan weer een gevangenenkamp, is dit serieus een film met de titel The Battle of the Coral Sea? Heb ik echt niet iets anders ervoor? I guess not want Cliff Robertson, Uncle Ben uit de Spiderman reeks, blijft opduiken. En andermaal is er dus weer de conclusie dat de titel de lading totaal niet dekt en dat terwijl het beeld in het kamp met werk, straf, lijden, ziekte en dood realistisch is en zeker niet slecht. Buiten dat zijn er nog wat rare dingetjes zoals de duiker te communiceren midden op zee of het mijnenveld midden op zee, iets dat je in een haven of andere ligplaats zou verwachten. Ander foutje maar vergeeflijk zijn de machinegeweren van de Japanners die allemaal Duits zijn.

Maar goed, heel slecht is de film niet, je wordt alleen behoorlijk op het verkeerde been gezet door de titel als je een lekkere zeeslag verwacht. Buiten dat is het allemaal op zijn minst redelijk te noemen en voor die tijd best oké. Toch zit er net niet een voldoende in.