• 8.844.278 stemmen

Geregisseerd door: Jaime Rosales

Met onder meer: Sonia Almarcha, Petra Martínez en María Bazán

Gesproken taal: Spaans

Plot La Soledad

La Soledad heeft twee verhaallijnen. Het ene volgt Antonia, moeder van drie volwassen dochters en de ander vertelt het verhaal van Adela, moeder van een jongetje van één jaar. Weduwe Antonia heeft een kruidenierszaakje en is gelukkig met haar vriend Manolo. Langzaam neemt het leven van beide vrouwen een andere wending aan: Adele raakt betrokken bij een terroristische aanslag en Antonia ziet haar familie uiteen groeien door een ruzie over geld.

logo tmdbimage

avatar van Justice4All

Justice4All

zondag 23 september 2007 draait het op Film By Sea Festival 2007

avatar van arno74

arno74

Zeer vermoeiende film die je dwingt om om de haverklap op de klok te kijken. Doodsaai. De eerste keer was ik na 30 minuten afgehaakt, nu met de grootste moeite wel afgekeken. Waar de regisseur eenzaamheid probeert te tonen komt er alleen saaiheid uit, met eindeloze nietszeggende dialogen over huis, tuin en keukendingetjes. De regisseur kiest bij deze film voor de splitscreen als gimmick. Wie had nou gedacht dat je splitscreens kunt gebruiken in een film...? Ook tot zijn huismerk behoort het gebruik van onhoorbare dialogen en slecht articulerende spelers waardoor je als kijker ondertiteling voor slechthorenden nodig hebt.

Na drie kwartier verandert er wel iets in de film, en worden de dialogen daarna heel soms wat heftiger (tot die tijd gaan de dialogen over het strijken, koken, e.d.). Daarna krijg je heel af en toe wat discussie met een iets hogere toon (met het bijkomend voordeel dat de dialogen opeens wel verstaanbaar worden). Het probleem is wel dat naarmate de film enigszins interessant zou kunnen worden je voor die tijd alle interesse al bent kwijtgeraakt. Bovendien blijven de nietszeggende dialogen overheersen.

Hoe dan ook, de regisseur won wel de Goya voor de beste film. Grote namen als El Orfanato (2007) en een juweeltje als Las 13 Rosas (2007) moesten voor deze film geheel ten onrechte plaats maken. Grootste blunder van de Goya-academie ooit.

Van deze regisseur zag ik eerder Hermosa Juventud (2014), met vergelijkbare mankementen (gimmicks, slecht hoorbare dialogen...). Die film viel me tegen (1,5*) maar had wel veel meer inhoud dan deze, al kon ik me in die inhoud ook niet vinden. La Soledad heeft wat weg van Der Siebente Kontinent (1989), ook die film zou je "saai" kunnen noemen, maar daar zit wel kwaliteit in en wordt de film uiteindelijk ook intrigerend. En dat is bij deze helaas niet het geval.

Deze regisseur is totaal niet mijn ding, valt bij mij onder de categorie "pretentieus". De film mist inhoud en vaart. Cinematografisch goed, inhoudelijk slecht. 1*.