• 9.372.320 stemmen

The Lovers and the Despot (2016)

Documentaire | 94 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Lovers & the Despot

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ross Adam en Robert Cannan

Met onder meer: Paul Courtenay Hyu

Gesproken taal: Engels, Japans en Koreaans

Plot The Lovers and the Despot

"They were kidnapped by their biggest fan"

Door het Noord-Koreaanse regime ontvoerd worden om hun filmindustrie naar de wereldtop te loodsen, het overkwam de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en regisseur Shin Sang-ok in 1978. In de jaren 70 waren zij de Brangelina van Zuid-Korea, tot de roem zijn tol eiste op hun relatie. Nog geen jaar na hun relatiebreuk werd Choi gekidnapt door een Noord-Koreaanse spionne. Enkele maanden later verdween ook haar ex-man Shin van de aardbodem. Na jaren van gevangenschap, foltering en hersenspoeling door het Noord-Koreaanse regime wordt hij eindelijk herenigd met Choi. Samen worden ze door Kim-Jong-Il gedwongen om een reeks films te maken die Noord-Korea nooit eerder geziene successen moet opleveren. Ze besluiten het spelletje mee te spelen en voor de buitenwereld lijkt het herenigde koppel uiterst tevreden te zijn in het gezelschap van de dictator. Terwijl het glamourkoppel de een na de andere film (met onbeperkt budget) blijft afwerken dringt een ontsnappingsplan zich op…

Choi Eun-hee

Zichzelf - Actress / Various Roles

Zichzelf - US Intelligence Officer

Zichzelf - Choi and Shin's Son

Zichzelf - Choi and Shin's Daughter

Zichzelf - Choi's Brother

Zichzelf - RHK Police Inspector (1975-79)

Zichzelf - Film Critic

Zichzelf - Filmmaker

avatar van Malick

Malick

Wanneer is het de laatste keer dat jullie een documentaire op TV hebben gezien? Alweer met ruim een half uur ingekort. Vind het echt een grof schandaal.

Redelijk.

Noord-Korea krijg je eigenlijk nooit rechtstreeks in beeld, de enige manier om toch nog een beeld van het land te vormen is via dit soort docus. Verhalen die Noord-Korea doorkruisen en de stempel van het land achterlaten op de personen die ermee in aanraking kwamen.

Bonusje dat het dan nog filmgerelateerd is. Een vreemde historie in ieder geval, waarbij de docu het nog enigszins in het midden laat hoe waarheidsgetrouw het relaas is dat opgevoerd wordt. Het schept in ieder geval een apart beeld van Kim Jung Il, het vreemde mannetje dat op de één of andere manier een land van 20 miljoen onder z'n duim wist te houden.

't Is een aardig verhaal dat verteld wordt, maar de Zuid-Koreaanse actrice was best irritant en het ontbreken van de Zuid-Koreaanse regisseur was een duidelijk gemis. Verder was de "spannende" muziek ook niet echt een meerwaarde, bij dit soort docus vind ik het vaker vervelend dan dat het echt wat toevoegt.

Als onderwerp zeker de moeite waard, maar ik was op het eind niet geheel mee met wat er allemaal verteld werd.

avatar van missl

missl

Omdat ik niet veel weet van Noord Korea en hierover ook niet vaak wat naar buiten gebracht wordt, vind ik elke film waarin men daar een beetje over vertelt al interessant. Hiervan gaat je mond toch klapperen, wat daar allemaal in dat land gebeurd.

avatar van jipt

jipt

Net het boek gelezen, die vond ik erg goed. Ben benieuwd naar deze docu.