• 9.098.366 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Vernon Sewell

Met onder meer: Harry Andrews, Glynn Edwards en Yootha Joyce

Plot Burke & Hare

"The pimps and the prostitutes and the body-snatchers. The brothels and dens of iniquity."

Het jaar is 1828 en de plaats Edinburgh, Schotland. De universiteiten voor geneeskunde hebben lijken nodig en het verschaffen van dode gevangenen volstaat niet om alle chirurgen tevreden te stellen. Dr. Robert Knox verkiest zijn cadavers te kopen. Wanneer een huurder in een herberg sterft beslissen Burke en Hare het lichaam te verkopen. Ze krijgen er een grote som geld voor, en dat zet hen aan om nog meer lijken te verkopen, maar ze beperken zich niet langer tot de lichamen van mensen die al gestorven zijn...

logo tmdbimage

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Heeft er iemand deze in bezit?

Mac Hammer Fan

Het is wachten op een offciële DVD-release, op Ebay kun je wel bootlegs vinden.

"Burke and Hare" situeert zich in het Engeland van begin de negentiende eeuw en beschrijft de exploten van het beruchte duo lijkenrovers en hun vaste klant Dr. Knox. Aanvankelijk heeft het script eigenlijk ook een sterk sociaal georiënteerd basisthema, maar dit wordt wat afgezwakt door de idylle tussen een student geneeskunde en een meisje van "lichte zeden". Toch nog een onderhoudende horrorfilm in zijn geheel - in de Victoriaanse en gotische stijl, wel met zeer bescheiden middelen gemaakt.

Ik heb me zeker niet verveeld, maar ik ben wel een fan van ouderwetse griezel en ik vermoed dat bij de jongere generatie het enthousiasme bij het bekijken van deze wat gedateerde prent niet bijster groot zal zijn.

Mac Hammer Fan

Ondertussen is de film verkrijgbaar in Groot-Brittannië. (16x9)

Er zijn geen ondertitels.

Mits nog een zestal maanden geduld vermoedelijk tegen een voordelige prijs.

Mac Hammer Fan

En nu ook verkrijgbaar op Blu-Ray vanaf juli 2012. (Redemption)

Burke and Hare Blu-ray

Helaas zonder ondertitels, zelfs geen Engelse.

Naar het schijnt waren de vorige DVD releases van Redemption/Image entertainment (VS) en Renown Pictures Ltd / Simply Home Entertainment (UK) niet compleet.

Rewind @ www.dvdcompare.net - Burke & Hare AKA Burke and Hare AKA Horrors of Burke and Hare (1972)

Volgens de info hier zou de versie nu langer zijn:

Kino Lorber and Redemption Release Burke & Hare (1972) on Blu-ray and DVD. (94 min)

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Er is ook een meer komische variant op deze film, van John Landis met o.a. Simon Pegg.

Die vond ik evenmin denderend maar toch iets leuker dan deze van 1972.

avatar van Noodless

Noodless

Buiten het lugubere gegeven heeft de film toch te weinig horrorelementen om van een horrorfilm te kunnen spreken. Het verhaal komt wat traag op gang en heeft vooral de focus op de twee heren Burke ( Derren Nesbitt ) en Hare

( Glynn Edwards ) die het idee krijgen om niet alleen de doden op te graven en als cadavers te verkopen aan een dokter voor wetenschappelijke doeleinden, maar ook op zoek gaan naar nog meer lichamen door te gaan moorden. Het verhaal speelt zich vooral af in de miezerige straatjes en in een bar waar hoertjes aanwezig zijn. Zo zie je wat naakt voorbij komen met o.m. de mooie Marie (Françoise Pascal). 5/10