• 9.373.540 stemmen

Geregisseerd door: Joost Wynant

Met onder meer: Bram van Outryve, Laura Verlinden en Robrecht Vanden Thoren

Gesproken taal: Nederlands

Plot De Laatste Zomer

Vlaanderen, 1996. In een dorp waar absoluut niets te beleven valt, brengen Rik, Tim, Roel en Bart hun zomerdagen doelloos door. Wanneer Rik gefascineerd raakt door de raadselachtige Sandrine, komt de vriendschap tussen de jongens onder druk te staan.

avatar van latrat

latrat

Ik ben er bijzonder enthousiast over. Het verhaal en de situaties doen realistisch aan, het taalgebruik en de personages ook. De stonede scene was leuk en wederom herkenbaar in beeld gebracht. En ik heb ook gewoon veel gelachen, zoals je zou lachen met ene hoop vrioenden. Het enige wat me wat stoorde was dat de "mysterieuze Sandrine" eigenlijk overkwam als een doodgewoon ordinair sletje van 13 in een dozijn.

Een frisse feel-goodmovie, van en voor jonge mensen.

avatar van gotti

Zo nu en dan weet De Laatste Zomer het niveau van Dagen Zonder Lief (zelfde land en zelfde thema, alleen daar is het 20 jaar later) te raken, maar het blijft grotendeels vlees noch vis. Thematisch gezien reuze interessant, maar helaas wat suffig gedraaid, weinig sfeer (waar was de jaren 90 muziek?) en niet al te best gespeeld.

avatar van Kjell1408

Kjell1408

Middelmatige film die vol staat van de clichés. Ik mis trouwens ook de fantastische Belgische muziek uit de jaren 90.

De kortfilm vond ik best te pruimen maar daar had het beter ook bij gebleven.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Genietbaar tussendoortje.

Leuk portret over verschillende persoonlijkheden ondereen. In het dorpje valt inderdaad niets te beleven.

Voorts is het nogal erg zweverig. De jongeren zijn niet vies wat drank en (soft)drugs. Het zomers sfeertje zit er goed in.

Qua acteerwerk viel het erg goed mee. Vooral die lelijke slungel kwam realistisch over.

Zoals gezegd, prima tussendoortje, doch niet echt hoogstaand.

3,5

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Drama???...misschien niet helemaal begrepen dan...

Vond het meer een comedy met een licht dramatische ondertoon, komt voornamelijk omdat de personages allemaal wat karikaturaal zijn.

Als soort van tragi-komedie overigens best genietbaar, niet in de laatste plaats vanwege het schitterende Vlaamse taaltje (deze Nederlander moest de TT-ondertiteling erbij aanzetten).

Weer een puntje voor de Belgen t.o.v. de Nederlandse film, zie al precies hoe Nederlanders zoiets gaan verklooien door er allerlei BN-ers in te gooien.

Paar mooie ontroerende scenes, maar vooral erg grappige komische scenes.

avatar van rep_robert

Dit zijn wel filmpjes waar ik van houd. Zo'n lekkere luchtige(met een vleugje drama) zomerse coming of age film ergens in een afgelegen dorpje en waar een stel jongeren zich lekker bezig houdt met zijn eigen dingen. Dus de jongens houden zich lekker veel bezig met alcohol, drugs en meiden(seks). Het plot stelt verder weinig voor, maar dat hoeft ook niet in dit genre. Vlaamse taal is even wennen en af en toe erg lastig te volgen, maar de dialogen hebben verder ook geen aanleiding gegeven om het onnavolgbaar te maken.

Anderhalf uur plezier met een stel jongeren is gegarandeerd.

avatar van K. V.

K. V.

Dit was een leuk filmpje. De film voelt erg vertrouwd en realistisch aan, met personages die overtuigend over kwamen. De film bevat af en toe humor, die me wel kon bekoren.

De film blijft wel redelijk op de vlakte en gaat op sommige zaken minder diep in (bv de dood van de vader, het misbruik van Sandrine, ...), dus de film is zeker geen zwaar drama, maar eerder een zomers filmpje. Het einde was goed en de film keek vlot weg, dus de speelduur was ook oké. Ook de cast deed het uitstekend.

Tja een echte must see is het niet, maar 'k vond hem wel het bekijken waard.

avatar van BBarbie

BBarbie

Portret van vier opgeschoten jongens in een Vlaams dorpje waar – zoals de plotbeschrijving aangeeft – “absoluut niets te beleven valt”. Ook in het verhaal zelf valt er eigenlijk weinig te beleven. Wat het meeste opvalt is de tekening van de karakterverschillen van de jongens, variërend van agressieve stoerdoenerij (Tim) tot de ietwat verlegen meeloper (Rik). Met elkaar hebben ze gemeen een zekere onwennigheid en onhandigheid in de omgang met meisjes, in weerwil van de stoere taal die ze voortdurend naar elkaar toe bezigen.

Geen slechte film, maar door het plotloze, oppervlakkige verhaal ook niet erg bijzonder.

avatar van Movsin

Movsin

Jongeren die de bloemetjes buiten zetten als de ouders van huis zijn is reeds vele malen vertoond, meestal in een komedie. Hier wil de cineast wat meer psycholigische inslag inbrengen doorheen de gekende situaties maar veel diepgang zit er niet in.

Laura Verlinden ziet er wel wat ouder uit dan 17 jaar (sorry) en die Robrecht Vanden Thoren is wel geschikt voor bepaalde rollen. De rest laat geen indruk.