menu

Un Garibaldino al Convento (1942)

Alternatieve titel: A Garibaldian in the Convent

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Italië
Drama / Komedie
83 minuten

geregisseerd door Vittorio De Sica
met Leonardo Cortese, María Mercader en Carla Del Poggio

Twee meisjes die in een kostschool verblijven hebben altijd ruzie. Mariella en Caterinetta veroorzaken bij hun families heel wat problemen met hun voortdurend redetwisten. Op een dag vechten Garibaldi's soldaten met de politie in de straten en één van hen, die zwaar is toegetakeld, zoekt onderdak in de tuin van het pensionaat. Hij heeft echter dringend hulp nodig. Caterinetta, die heimelijk verliefd is op de gewonde Garibaldino, vraagt Mariella hem tijdelijk te verzorgen terwijl zij snel om een verpleger rijdt. Mariella, die weet wat liefde betekent, gaat akkoord. Caterinetta keert met hulp terug en van dan af worden beide meisjes de beste vriendinnen.

zoeken in:
Tijd voor wat luchtiger kost: een escapistische komedie van De Sica uit oorlogstijd, eigenlijk een soort chick/teenie flick bedoeld voor de vrouwelijke thuisblijvers, en een soort mix tussen komedie en romance. De neo-realist De Sica leek nog ver weg in zijn vierde film, al werd het scenario hier ook al door Zavattini geschreven.
Film heeft een flashbackstructuur: de ouwe Caterinetta haalt voor haar 2 kleindochters herinneringen op aan haar kostschooltijd, ze zijn zelf gearriveerd bij het ouwe schooltje dat nu een gemeentehuis is en waar C. en M. elkaar als het goed is weer zullen onmoeten. Angezien de flashback ong. anno 1860 speelt, moet de raamvertelling dus anno 1920 ongeveer spelen.
De jonge heldinnetjes worden gespeeld door mevr. De Sica-Mercader als de markiezin M. en een piepjonge Del Poggio- met haar kop nog onder de puisten !- als de burgerlijke C..
Zoals gezegd komt een gewonde Cortese binnenvallen en begint dan de romance, die bizar genoeg eindigt als een rip-off van het slot van BOAN van Griffith ! De Sica heeft zelf een bescheiden rolletje als de Garibaldist Brixio. De boodschap voor zover aanwezig is regimeconform: Garibaldi good, Bourbons bad. De titel klopt trouwens niet geheel, want er zat in het pensionaat al een Garibaldijn: de concierge die zijn parkieten het fratelli d'Italia heeft leren zingen !
Neo-realisme liefhebbers mogen dit verder wel charmante en amusante werkje zonder gewetensbezwaren overslaan.
Score van Renzo Rossellini.

3,5
Charme-regisseur De Sica zet hier een plezierig filmpje neer dat wat aan echte charme verliest door het slotgedeelte in avontuurlijke far-west-stijl.
Onderhuids voel je de lichte spot van de Sica op instellingen en morele waarden uit die tijd.
De verteltrant is keurig, maakt het wat boeiender en de rollen zijn goed vertolkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:55 uur

geplaatst: vandaag om 22:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.