• 9.377.356 stemmen

Cruel Jaws (1995)

Horror | 93 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Jaws 5: Cruel Jaws / The Beast / Fauci Crudeli - Cruel Jaws

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Bruno Mattei

Met onder meer: Richard Dew, George Barnes Jr. en David Luther

Plot Cruel Jaws

"This time it's even more personal than the last time."

Een grote tijgerhaai, die tot moordmachine is omgevormd door het leger, veroorzaakt grote paniek in Hampton Bay als het beest onschuldige mensen begint te vermoorden. Sea World eigenaar Dag moet nu, samen met zijn dolfijnen, te hulp schieten om nog meer doden te voorkomen.

Francis Berger

Ronnie Lewis

Gloria Lewis

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Hoewel Jaws 3-D en Jaws: The Revenge al vele jaren door het slijt worden gehaald, er bestaan wel degelijk slechtere films met moordende kraakbeenvissen in de hoofdrol. Denk maar eens aan die talloze ripoffs. En bij de meest stupide kopieën van de klassieker van Spielberg hoort zonder twijfel Cruel Jaws. Een film die eigenlijk beter bekend is onder de noemer Jaws 5.

Bij goedkope ripoffs als Cruel Jaws zijn er een paar punten die een dergelijke film nog enigszins dragelijk kunnen maken. Ten eerste heb je nietsvermoedende zwemmers en een grote haai; dat móet toch wat vermaak leveren. Meestal wel. Bij Cruel Jaws zien we echter enkel een acteur of actrice spastisch in het water bewegen, terwijl de cameraman de camera wild heen en weer schudt. De haai is nergens te bekennen.

Nu zien we af en toe wel een haai, maar die hoort niet in de film. De slimme makers van Jaws 5 kozen ervoor om beelden van iemand anders te gebruiken. Dus enerzijds zie je een deskundige (inclusief bril en heel fout sportbroekje) op een boot staan en vervolgens flitst er een shot uit Jaws 2, L'Ultimo Squalo of één of andere National Geographic documentaire voorbij. Toch best een prestatie; een film over een haai maken zonder zelf ook maar één shot van een haai te hebben gedraaid.

Laatste hoop voor de film was een portie gezonde zelfspot, maar ook dat is niet aan Cruel Jaws besteed. Maar eerlijk is eerlijk; de film bevat wel humor. Want wie moest er nu niet lachen toen de slimme zeeleeuw de gemene maffiabaas in het water duwde. Hilarisch, toch? Verder draait de film vooral om een irritant klein meisje in een rolstoel, het dolfinarium van haar vader dat dreigt te sluiten en een surfwedstrijd, waar de "acteurs" uiteraard gewoon op het strand staan met een surfboard in hun klauwen. Tel daar de diepgaande dialogen en een prachtige variant op de theme van Star Wars en je hebt Cruel Jaws. Een nieuw hoogtepunt in de wereld van de Jaws ripoffs.

0,5 sterren.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zoooo slecht ! Een beschrijving valt haast niet te geven want dit is gewoon ECHT te slecht .

Beroerd werk met de gestolen montage stukken uit Jaws 1 tm 3 en L'Ultimo Squalo en soort van "National Geographic" achtige stukken. Die ook niet bij elkaar passen en kloppen. Zoals geheel aangeklede mensen die langs een steiger staan. Maar de haai is zo sterk, die kan dat wel gemakkelijk breken. Zo vallen de mensen in het water maar zie je opeens dat ze zwembroeken aan hebben....................

Niet alleen zijn de gestolen montage stukken beroerd, maar ook hoe sommige scene's, herkenbaar uit de Jaws reeks, worden nagebootst .

De windsurf wedstrijd was nog wel de leukste scene. Door het flauwe stompzinnige gebruik van de uiteraard gestolen beelden, maar ook hoe achterlijk veel slachtoffers er tegelijk vallen. Wat betreft het killen gaat dit beest zo snel als een trein. Als hij binnen 1 seconde iemand heeft beetgenomen, dan heeft ie 2 seconden later weer een slachtoffer en zo gaat het maar door. Leuk is het wel. Vooral als er dan ook de domst verzonnen dialogen bij komen. Met als schep er boven op lekker lachwekkend fout acteerwerk.

Vooral bij de mensen die paniekerig in de rondte moeten rennen zag ik toch wat glimlachjes. Perry Pirkanen (acteur uit de beruchte film "Cannibal Holocaust") had na die film dus ook niks meer te doen. De regisseur is bekend van meerdere slechte films.

In een interview heeft hij gezegd dat hij helemaal niet blij is met zijn films. De reden waarom is na deze film al helemaal duidelijk. Ik vraag me af of dit goedkope product geen boete heeft gekregen i.v.m de auteurs rechten van Jaws zelf. Ze kunnen echt niet op tegen een studio als "Universal". Hopelijk een heel grote boete. Ik kan sommige oer slechte films best waarderen. Maar toch heb ik ook wel een bepaalde grens........... en die is hier wel bereikt.

0,5.

avatar van ibendb

ibendb

Oh jongens, dit was een feest. Ik weet nog steeds niet honderd procent zeker wat ik net aanschouwd heb.

Cruel Jaws is op elk vlak een verschrikkelijke film. Shots die gestolen zijn uit verschillende eerdere haaienfilms, een enorm lachwekkend plot en nog slechter acteerwerk. En toch heb ik mij hier enorm hard mee geamuseerd.

Extreem foute dialogen worden gehouden tussen acteurs met het charisma van een selder. Voeg daarbij dan nog eens het uitbundig gebruik van zooms en awkward camerabewegingen aan toe en je hebt anderhalf uur heerlijk vermaak. De belachelijke score bevat snippets van Star Wars en een rare off-key versie van de originele Jaws-soundtrack.

In de film gebeurt er ook zo veel en toch niks. Niet alleen terroriseert een het rustige havenstadje Hudson Bay, ook staat een aquarium op de rand van faillissement, ontwikkelt zich een onzinnig maffia-subplot en zit er nog een familiekomedie onder dit alles verschuild.

Natuurlijk is er een fijne grens tussen bagger en camp. De film bevindt zich een groot deel in de eerste categorie dus verwacht hier zeker geen meesterwerk. Toch een fijne zit die misschien wat leuker is met een biertje of tien. Een groen sigaretje helpt ook.

avatar van Shadowed

Shadowed

Stuitend onofficieel vijfde deel binnen de Jaws-reeks. In het begin dacht ik even dat ik de verkeerde film aan het kijken was, want de naam van ene William Snyder verscheen op de openingscredits als regisseur. Later bleek het toch om Bruno Mattei te gaan, iemand die al lang ervaring heeft met goedkope pulpfilms, maar dat valt van Cruel Jaws absoluut niet af te lezen. We volgen 93 minuten lang hoe een groep dorpsgekken en eigenwijze sukkels één enkele haai te lijf gaan met harpoengeweren, shotguns, jerrycans, benzine, bommen, messen, voeten, vissersboten en zelfs helikopters. Het was ongelooflijk hoeveel vuurkracht er werd ingezet voor een enkele haai en vervolgens duurt het nog een anderhalf uur voordat ze het dier definitief hebben opgeblazen. Het was schrikbarend om te zien hoe slecht het script in elkaar stak, maar daarnaast is de regie domweg te rommelig om genietbaar te zijn. Filters veranderen per scene en het overtollige gebruik van stockfootage slaat nergens op. Op deze manier verandert de look van de film, evenals de haai zelf, constant. Vol afschuw heb ik de hele film uitgezeten, maar ik denk dat dit voorlopig de laatste film van Bruno Mattei is die ik ga aanschouwen.