Happy End (1967)
Met onder meer: Vladimír Menšík, Jaroslava Obermaierová en Josef Abrhám
Gesproken taal: Tsjechisch
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Happy End
Deze film vertelt het verhaal van de hoofdpersoon in omgekeerde volgorde, waarbij zelfs de dialogen achterstevoren zijn gesproken. Te beginnen bij zijn executie omdat hij zijn echtgenote heeft vermoord, gaat zijn levensverhaal terug tot aan het ogenblik dat hij geboren werd. In de tussentijd beleeft de man allerlei dingen, vol blijdschap en geluk, maar ook vol ongeluk en verdriet met dramatische gevolgen.
Řezník Bedřich Frydrych
Knéz
Komisař
Strážník

The Eye
Briljante film in stijlvol sepia geschoten die gedurende de volle lengte consistent blijft. Memento kan een flinke punt aan dit pareltje zuigen! De humor is bij tijden lekker zwart, maar de film wordt nergens zwaar. Vooral een lekker uniek op zichzelf staand filmpje.

tsjidde
Grappig, een film die begint met "KONEC" oftewel "The End" en die het hele levensverhaal van slager Bedrich Frydrych achterstevoren vertelt. Ik vond het idee wel geinig, maar ik verwachtte dat een achteruit gespeeld filmpje wel snel zou vervelen en dat de lol er snel af zou zijn. Maar niets is minder waar.
Het verhaal en de dialogen zitten goed in elkaar, zodat er als het ware een compleet nieuw verhaal ontstaat. Normaal afgespeeld een macaber verhaaltje, maar nu een gitzwarte komedie met hilarische momenten. Wat te denken van een vrouw die een banaan uit haar mond haalt en de schil weer dichtvouwt? Of mensen die stukken taart of zelfs hele koekjes uit hun mond toveren en die vervolgens netjes op de schaal leggen?
Het enige wat nog enige chronologie in de film tracht aan te brengen is de voive-over (hier van de hoofdpersoon) die alle niet-kloppende zaken met zoveel overtuiging verklaart, dat je alles zelf ook logisch gaat vinden. Hij ziet een sterfgeval als een geboorte, hij ziet zijn bruiloft als mogelijkheid om zijn lastige vrouw terug te geven aan haar ouders en hun baby geeft zoveel melk dat zij daarvan kunnen leven.

Baggerman
Inderdaad! Benjamin Button kwam ook in mijn gedachten op als schatplichtige film.
In ieder geval een ontzettend knap script! Ik moet zeggen dat Oldrich Lipsky's films (en de scriptschrijvers daarvan) me iedere keer verrassen in hun originaliteit. Op een gegeven moment probeer je hen te betrappen op inconsistentie, maar dat lukte mij gewoonweg niet. De charme van de film lag voor mij vooral hierin, want op een gegeven moment begon het mij toch ietsepietsje te vervelen. Tot de laatste tien minuten die weer briljant zijn.
Apart en knap gemaakt!

wibro
Dus, zo origineel was Memento niet. Toch wel grappig dat Oldrich Lipský, een voor mij tot voor kort totaal onbekend regisseur al op het idee gekomen was het verhaal in een film van achteren naar voren te vertellen. Ik moet zeggen dat hij daar uitstekend in geslaagd is en dat ligt toch vooral aan enkele slapstickachtige scènes die mij krom deden liggen van het lachen. Neem bij voorbeeld de scène met de gevangenen op de gevangenis binnenplaats en de scène met de achteruit springende paarden. Ja mensen, dit is humor . Oh ja en dan nog die scène met Julie en haar aanbidder met het vloerkleed met die ijsbeerkop. Hoe kom je er op! En zo heeft dit filmpje nog meer van die verrukkelijke scènes.
Mij kostelijk vermaakt dus met dit "Happy End" die voor mij ook echt niet langer heeft hoeven duren. 71 minuten is eigenlijk meer dan genoeg voor dit soort kolderieke filmpjes.

Shaky
Wat een geweldig goede film is dit! Fantastisch concept dat ook nog eens tot een goede uitwerking komt. Sterk geacteerd, interessant script en genoeg humor door de film heen. Een film die ik niet snel zal vergeten.

Aandacht voor de Tsjechische film: tien tips van gebruiker Baggerman

Marketa Lazarová