• 9.373.254 stemmen

Kdo Chce Zabít Jessii? (1966)

Komedie / Sciencefiction | 80 minuten

Genre: Komedie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Who Killed Jessie? / Who Wants to Kill Jessie? / Who Would Kill Jessie?

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Václav Vorlícek

Met onder meer: Dana Medřická, Olga Schoberová en Jiří Sovák

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Kdo Chce Zabít Jessii?

"A comedy about a prohibited beauty."

Het huwelijk van een koppel wetenschappers boert achteruit. De vrouw ontwikkelt een experimentele methode om dromen op een scherm te projecteren en ontdekt op die manier dat haar man fantaseert over een stripheldin met een weelderige boezem. Om zijn geest te zuiveren, geeft ze hem een spuitje met een zelfgemaakt antidroom serum. Dit heeft echter een nogal desastreus neveneffect: de stripfiguren, inclusief tekstballonnetjes, materialiseren in de echte wereld. Superheldin Jessie wordt achtervolgd door twee schurken die haar anti zwaartekrachtshandschoenen willen bemachtigen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stephan73

stephan73

Bizar is niet het juiste woord voor deze absurde film.. Fantasierijk en met erg veel humor..

Precies zoals ik New Wave films wil hebben!!

****

avatar van Baggerman

Baggerman

Een erg leuke pop-art comedy met een lekkere blonde babe! Vol van leuke en originele vondsten zoals dat de stripfiguren alleen met tekstballonnen kunnen praten.

Vooral de evil-superman vond ik een giller en hoe hij de hele flat van het echtpaar Beránek afbreekt. Ook een niet toevallig gekozen figuur toendertijd, denk ik. Jessie (Schoberova) loopt ook heerlijk wulps rond op een manier die nèt toelaatbaar was voor die tijd, maar nog steeds zinnenprikkelend.

Of de film onder de Tsjechische New Wave grekend kan worden weet ik niet, maar het is duidelijk wel een product van de Praagse Lente, qua frivoliteit en nauwelijks verholen kritiek op van-alles-en-nog-wat.

Echt een leuk tussendoortje!

avatar van wibro

wibro

Nog nooit van dit filmpje gehoord totdat ik hem tegenkwam in het topic Film >> Toplijsten en favorieten >> De top 100 van... ('Tsjechoslowakije' / Baggerman) Dan nog zou hij aan mij voorbij gegaan zijn als op een van de stills niet het mooie portret stond van de wulpse en zeker niet onaantrekkelijke Olga Schoberová, hier in de rol van Jessie. Tja, ik heb nu eenmaal een zwak voor vooral Oost Europese vrouwen. Het filmpje was trouwens ook best leuk en vooral origineel. Stripfiguren die materialiseren, tja, je moet er maar opkomen. Opvallend trouwens dat die Tsjechen ontzettend goed zijn in dit soort surrealistische onzin. Ik houd er wel van. Maar eens gauw wat meer films bekijken uit die Tsjechische filmkeuken.

avatar van Flavio

Flavio

Leuk fris filmpje met grappig uitgangspunt en ook niet vies van wat maatschappijkritiek (bv dat dromen zelf niet kunnen worden aangeklaagd, maar de dromers wel, maar misschien zoek ik er te veel achter). Een produkt van de Praagse Lente kan het echter niet zijn want die was pas twee jaar later.

Grappigste vond ik nog wel dat de brave dokter Jessi alleen maar in zijn droom had omdat hij op zoek was naar de formule voor de antizwaartekracht-handschoenen, maar zijn jaloerse vrouw interpreteerde zijn droom natuurlijk volledig verkeerd met behulp van haar droom-machine.