• 8.712.090 stemmen

Tussen Hemel en Aarde (2007)

Documentaire | 70 minuten

Releasedatum: 24 mei 2007

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Tussen Hemel en Aarde

Als kind verruilden de Oezbeekse circusartiesten Achat en Tursun Ali hun geboortedorp voor een leven in het circus. Ze leerden samen het vak, specialiseerden zich in jongleren met gewichten en begonnen ieder een eigen familiecircus. Tegenwoordig zijn ze rond de zestig en treden allebei nog op in de straten van Oezbekistan. Tot hun grote spijt zijn ze het echter al geruime tijd fundamenteel met elkaar oneens - niet over circuszaken, maar over politiek. In tegenstelling tot zijn jeugdvriend blijft Achat het als mensenrechtenactivist opnemen tegen de autoriteiten. De risico's neemt hij voor lief, ondanks dat de geheime dienst hem al eens twee jaar opsloot en zijn vrouw en kinderen op straat heeft gezet. 'Hoe kan ik me alleen met het circus bezig houden als ik om me heen zie wat er gebeurt?'

avatar van as

as

Mooi filmpje.

Engel registreert vooral en met behulp van een sterke cameravoering vertelt de film een boeiend en mooi ontvouwend verhaal over twee vrienden, Achat en Tursun Ali, die voor keuzes komen te staan die hen uiteindelijk uiteen drijven.

Het knappe is dat de regisseurs hun camera's richten op de circuscultuur in de Oezbeekse maatschappij en daardoor de problemen aanstippen. Engel vervalt niet in cliche’s. Hij registreert vooral de optredens van Tursun Ali, Achat en hun gewichtheffende en koorddansende kinderen en schetst op een heel boeiende wijze de vriendschap en meningsverschillen tussen de twee mannen, afgewisseld door prachtig gefilmde beelden van de optredens van Melle van Essen.

Het had allemaal iets verder uitgediept kunnen worden maar we krijgen toch aardig wat te weten over de niet zo rooskleurige situatie in Oezbekistan. Dat is dan vooral erg tragisch. Maar de tragiek zit hem niet alleen in de situatie van het land of in de verwaterde vriendschap. De tragiek zit hem in het feit dat deze mensen wel door moeten zonder om te kijken. Er is geen andere keus. Zorg dat je overleeft en houdt je familie bij elkaar. Want dat is het enige wat je hebt. En Engel heeft die tragiek goed door.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Doet me denken aan deze documentaire: http://www.moviemeter.nl/film/40772 . Ik ga hem vanavond wel proberen te kijken

Persbericht

Documentaire TUSSEN HEMEL EN AARDE

van Frank van den Engel & Masja Novikova grote winnaar van het

International Film Festival of Performing Arts, Lissabon, Portugal (FICAP)

De documentaire TUSSEN HEMEL EN AARDE – Een familiegeschiedenis uit Oezbekistan, heeft tijdens het International Film Festival of Performing Arts dat van 20 – 28 september 2008 in Museo Teatro National in Lissabon, Portugal plaatsvond, twee toonaangevende prijzen gewonnen.

De grote prijs voor de beste documentaire, bestaande uit een porseleinen cup, werd toegekend door een internationale jury bestaande uit Lauro António (regisseur en filmjournalist) – voorzitter van de jury, Monique Rutler (regisseur), São José Lapa (actrice), João Concha (architect en ontwerper), Inês Lapa Lopes (actrice) en Peter Michael Dietz (choreograaf).

Daarnaast won de film de juryprijs van de universiteit, bestaande uit een porseleinen plaquette. Zie www.ficap.pt[/url]