• 8.841.667 stemmen

Oorsprong: Spanje / Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Giorgio Gentili en Luciano Lelli

Met onder meer: Guy Madison, Tom Bosley en Sandra Milo

Plot Bang Bang Kid

Het stadje Limerick wordt geregeerd en geterroriseerd door de criminele Bullock en diens bandietenleger. Niemand durft tegen hem in te gaan, totdat de bevolking van het stadje haar hoop vestigt op de goedaardige dokter Merriweather T. Newberry, die nog nooit eerder in een vuurgevecht betrokken raakte.

logo tmdbimage

Ze bestaan dus ook : eurowesterns met Tom Bosley...happy days are here again ! Tenminste, als je een liefhebber bent van kiddie matinee westerns dan. Nu is mijn ongekendheid met Disney matinee westerns vrijwel * algeheel, maar we mogen aannemen dat Bosley slechts werd gecast om het overzeese kiddie publiek te behagen.

Dat dit een kiddiewestern is maakt reeds de intro duidelijk : we zien een western hall of fame met Wyatt Earp, Kit Carson, Buffalo Bill etc. portretten aan de muur, na deze groten zien we een portret van Bosley aka Merryweather Newberry...wie ? Wel, de mens die zoals iedereen weet Limerick, Montana redde van het Boze. En dat deed hij dus met de hulp van zijn eigen uitvinding, de eponieme pre- westworld mechanische scherpschutter.

Dat wordt dan getoond in de rest van de film, die duidelijk bedoeld is voor de doelgroep 4-8. Dieptepunt voor volwassen kijkers waren waarschijnlijk de fantasy POV sequenties in- god weet waarom- middeleeuwse stijl. Oh wacht: castles in Spain natuurlijk, en we zien dan verdulleme ook een authentiek Disney kasteel dat de hangout van bad boy Bear Bullock/ Madison blijkt te zijn, die in Limerick regeert met nietsontziende terreur . Via zijn rechterhand Garrone dan, die aspirant rebellen neerlegt in Leone spoof duels, op een manier zoals we die ook kennen uit F&C kluchten. Milo- de burgemeestersdochter- weet dat haar Verlosser leeft en verrek : enter Bosley met zijn automaat...

Goed, bovenstaande lijkt me genoeg indicatie voor wat u hier mag verwachten, dat de genre aanduiding komedie/ familie me hier wel op zijn plaats lijkt is imho afdoende aangetoond.

In Spanje opgenomen en met eurocrew, maar deze spaghetti/ paella kunnen we toch moeilijk tot de echte spaghetti's rekenen, is daarvoor te veel gericht op het Disney publiek. Of hij in zijn missie is geslaagd kan ik moeilijk beoordelen, aangezien ik geestelijk nog geen 4 ben. U kunt het allemaal zelf zien dankzij de US DVD release met de stem van Bosley, main attraction van dit curiosum .

*: vrijwel, zei ik. Ik herinner me wel dat tijdens teelee Diesneee met Jean Rochefort op zondagmiddag ( RTBF) veel westerns werden uitgezonden, maar in mijn herinnering waren dat toch vooral serieuze films waarin brave pioniers werden aangevallen door boze indianen. Of snapte ik de humor als simpele kiddieziel niet ? Dat zal het zijn geweest. Ik weet bij god niet meer- en toen wist ik het denk ik ook niet- hoe die films heetten laat staan wie er in speelden. Ik geloof dat ik er weinig aan vond meestal, maar ik herinner me wel dat een film over the Alamo veel indruk op me maakte- misschien daarom dat ik iedere siegewestern meteen met the alamo associeer, al slaat dat meestal nergens op. Ik bewonder dan ook mensen die precies weten welke films ze zagen op hun zesde, en zich ook precies hun kijkervaring herinneren. Dat zijn kenners