• 9.374.678 stemmen

Veneno para las Hadas (1984)

Fantasy / Horror | 90 minuten

Genre: Fantasy / Horror

Alternatieve titels: Poison for the Fairies / The Evil Fairies

Oorsprong: Mexico

Geregisseerd door: Carlos Enrique Taboada

Met onder meer: Ana Patricia Rojo, Elsa Maria Gutierrez en Leonor Llausás

Gesproken taal: Spaans

Plot Veneno para las Hadas

Mexico-Stad, 1965. Flavia is een eenzaam en verveeld aristocratisch meisje. Op school ontmoet ze een raar en mooi meisje genaamd Verónica en raakt bevriend met haar. Maar Verónica heeft een ongezonde obsessie voor de duivel en droomt ervan ooit een heks te worden. De spelletjes die ze samen spelen, worden steeds macaberder en sadistischer en lopen uit op een bloederige escalatie.

avatar van arno74

arno74

Aardige film, even leek het een horror voor kinderen te worden, maar daar is het als geheel toch te naar voor, ook al is het voor volwassenen als horror te luchtig, echt eng wordt het niet. Het deed me erg denken aan Jeux Interdits, twee kinderen spelen een (macaber) spelletje en je kijkt met ze mee. Daar valt het misschien wel het best te mee te vergelijken, al is Jeux Interdits duidelijk de betere van de twee.

Sfeer en cinematografie zijn uitstekend, het acteerwerk wist me echter niet vaak te overtuigen, en het verhaal wordt op een gegeven moment (bij het verzamelen van de 'ingrediënten') net een tikkeltje te langdradig.

Aardig. 3*

avatar van wibro

wibro

Mooi!

De kracht van dit wraak filmpje zit hem vooral in dat de gezichten van de volwassenen bijna niet in beeld komen maar dat alles draait om de twee toch best wel mooie meisjes. Het einde was best wel wreed. De gezichtsuitdrukking van Flavia nadat ze wraak genomen had op Veronica was om in te lijsten, zo mooi.
Wel grappig dat ik pas van dit alleraardigste filmpje hoorde nadat ik een mooie cover zag in de game DVD en blu ray cover KO... Mijn interesse was gelijk gewekt. Waar zo'n game allemaal niet goed voor kan zijn.

avatar van Woland

Woland

Dit was toch niet helemaal wat ik er van verwacht had. Het bleek in plaats van een horrorfilm (met duivelse kindertjes, hoopte ik) toch voornamelijk een kinderfilm. Het meisje Veronica waant zich een heks, en langzaamaan laat ze haar vriendinnetje Flavia hier in geloven door wat manipulatie en trucage; en gedurende de film gaan ze met z'n tweeen steeds meer heks-achtige dingetjes doen. Het is zeker niet slecht, maar veel verder dan wat bij een begraafplaats rondhangen, wat inbreken of dingen jatten, of een heksentoverdrank brouwen gaat het niet tot in de laatste paar minuten; en dat werd best wel saai op een gegeven moment. Veronica is wel een geslaagd naar manipulatortje, maar een Damien, of een Village of the Damned-kindje, of een Bad Seed, of een Child of the Corn, dat is het bij lange na niet. Het blijft mij ondanks het koekje van eigen deeg op het einde en de sterke laatste pak 'm beet tien minuten toch teveel hangen in de kinderfilm-sferen, en hoewel de sfeer prima is, gebeurt er te weinig interessants om het voor mij bij meer dan een middelmatige score te laten worden.

avatar van baspls

baspls

Poison for the Fairies won de prijs voor beste Mexicaanse film van 1984 en is de favoriete Mexicaanse film van Guillermo del Toro op wiens werk de invloed van deze film duidelijk zichtbaar is.

Flavia is een meisje van rijke ouders. Als ze op een nieuwe school komt raakt ze bevriend met Veronica. Een meisje die doet alsof ze een Heks is en Flavia aanzet en manipuleert om te doen wat ze wil. Veronica's spelletjes worden steeds macaberder...

Het is eigenlijk niet zozeer een horror-film, mede omdat er in werkelijkheid niets bovennatuurlijks gebeurt. Het is eerder een film over de duistere zijde van de kinderlijke verbeeldingskracht en hoe een kind het andere meesleept in een fantasie-wereld.

De film werd op een goede manier opgebouwd en was gefilmd in sfeervolle locaties rond Mexico. Op de slangen en spinnen na had de film zich net zo goed in Europa af kunnen spelen. Mooi vond ik dat alle volwassenen steeds met hun hoofd uit het beeld steken en alleen die kinderen echt prominent in beeld komen om te benadrukken dat het om de beleving van de kinderen gaat. Het acteerwerk is zeker niet slecht als je bedenkt dat de meisjes pas 10 jaar oud waren.

Al met al een erg fijne film over de kinderlijke fantasie met een duister tintje. Deed me bij vlagen denken aan Heavenly Creatures van Peter Jackson, al zijn de meisjes daar veel ouder.