• 9.370.323 stemmen

Idiot (2003)

Drama | 550 minuten (miniserie, 3 delen)

Speelduur: 550 minuten (miniserie, 3 delen)

Alternatieve titels: De Idioot / Идиот

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Vladimir Bortko

Met onder meer: Yevgeni Mironov, Vladimir Mashkov, Lidiya Velezheva

Plot Idiot

Na een lang verblijf in het buitenland keert vorst Mysjkin terug naar Rusland. Zijn verbazing over het feit dat de Russische maatschappij sinds zijn afwezigheid helemaal in de ban is geraakt van geldzucht en andere verderfelijke hartstochten, en zijn epilepsie leveren hem de bijnaam 'de idioot' op. Hij wordt verliefd op Aglaja, maar doet een aanzoek aan Natasja. Een groep radicalen doet een poging Mysjkin af te persen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Waanzinnige waardering op IMDB. Zou dit ooit uitgezonden worden, vraag ik me af.

Geweldige comment op IMDB:

It is just not fair to make films like that. The director discovered hidden visual dynamite in the bottomless text of the dark genius of Dostoevsky. The best actors of the world's oldest acting school perform like there is no tomorrow. Together, they crash on your senses with an impact of a natural disasters rather then a human-made entertainment.

avatar van houbi

houbi

Op de DVD-Box prijken volzinnen als: “Een visueel verbluffend kostuumdrama” , “Een overweldigende Russische cast” en meer van dat fraais.

Na het bekijken van deze “turf” voelde ik mij echter zwaar belazerd en vooral immens ontgoocheld.

Ik vind dit een ondermaatse Russische TV verfilming die nergens in de buurt komt van “Visueel verbluffend enz...” Integendeel, de meeste scènes zijn gedraaid in krakkemikkige en aftandse Tv-studio’s en spelen zich af op zolderkamertjes en andere oubollige locatieruimten. Storend en vooral ongeloofwaardig, daar het verhaal zich situeert onder de destijds “Elite bevolking van St. Petersburg.”

In deze verfilming valt er eveneens gèèn greintje ‘grandeur’ te bespeuren, zoals bijvoorbeeld een scène uit Sokurov’s film The Russian Ark.

Neen, deze verfilming van Dostojevski’s literaire klassieker: De Idioot, zal mij nooit kunnen bekoren.

avatar van Darbie

Darbie

Verraad,vertwijfeling,geld,liefde,boete,armoede,bedrog,eer,haat,vriendschap,jalouzie,wanhoop,geld,geloof,verderf,willekeur,roekeloosheid,verspilling, wangedrag,vermogen versus onvermogen,wraak,melancholie,waardigheid,aanzien,dronkenschap,wraak,immoraliteit,ruzie,trots,schuld en leugens, passeren in deze 8 uur durende film naar de gelijknamige roman van de Russische schrijver Fjodor Michajlowitsj Dostojewski de revue.

Het was een lange zit, maar ik vond het - met af en toe een moment van verflauwing - wel de moeite van het kijken waard.

avatar van dreambrotherjb

dreambrotherjb

De dvd-box lag zowaar in het magazijn van m'n bibliotheek. Zat al lang in mijn hoofd om hem een keer een kans te geven, dat is er nu eindelijk van gekomen.

Na twee afleveringen heb ik erg gemengde gevoelens. De figuur van prins Myshkin heeft me altijd al geïntrigeerd. Ik heb het boek zo'n 8 jaar geleden uitgelezen (vraag me niet hoe), en was dus wel erg benieuwd naar deze hooggewaardeerde reeks. Echter komen er een aantal zaken heel amateuristisch over. Dat begint al bij de klank. Ik weet niet of het aan de dvd-uitgave ligt, maar die lijkt er met momenten zo overduidelijk opgeplakt dat het gewoon storend is. Je ziet de acteurs iets doen, maar het geluid lijkt soms iets volledig anders te zijn. Niet dat het niet klopt met wat je ziet, maar beeld en geluid lijken zich echt op twee aparte 'sporen' te bevinden, overduidelijk achteraf in een opnamestudio nog eens apart opgenomen en er dan op gemonteerd. We zitten hier toch te kijken naar een reeks gemaakt met steun van het Russisch Ministerie van Cultuur, dan mag je toch op z'n minst verwachten dat de klank goed zit.

Daarnaast heb je ontelbare keren de 'zoom-in's. En als ik ontelbaar zeg, bedoel ik echt een keer of 20 per aflevering... Dat trucje gaat gewoon storen. Als je dan kijkt naar wat landgenoot Michail Kalatozov 46 (!) jaar eerder al met camerabewegingen deed in The Cranes are flying, is dit eindeloos herhaalde trucje van de snelle zoom-in op een gezicht bijna amateurtheater.

Zo zou je trouwens ook de directie ook kunnen beschrijven. Het doet allemaal heel erg 'theater' aan. Dat is niet per sé iets negatiefs, in z'n context van Russische serie en 19e eeuws verhaal kun je dat nog wel plaatsen. Het acteren op zich is met momenten ook erg intens, en de spanning wordt steeds vastgehouden. Ook de dialogen en de tragiek van wat er in elk personage leeft komt goed tot uiting en maakt dat je eens je aan het kijken bent, ook wel naar hun spelen blijft toegezogen.

Des te jammerder dus van die productie... Ik weet niet of ik hem wel ga uitkijken, het voelt door die gebreken erg vermoeiend.

Spijtig.