• 9.373.160 stemmen

Rollin' with the Nines (2006)

Misdaad / Actie | 96 minuten

Genre: Misdaad / Actie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Julian Gilbey

Met onder meer: Vas Blackwood, Jason Flemyng en Naomi Taylor

Plot Rollin' with the Nines

Om los te komen van hun huidige levenswijze besluiten vier vrienden, Too Fine, Finny, Pushy en Rage, om een autogarage te beginnen. Alles lijkt goed te gaan totdat Too Fine wordt vermoord door Temper, een crimineel aan wie hij geld schuldig was. Om toch aan zijn geld te komen zet Temper nu Too Fine's zus Hope onder druk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

De Nederlandse uitgave hiervan zou vele mensen wel al afstoten vanwege de B-film look, maar na vele reacties en de trailer gezien te hebben was ik hier toch benieuwt naar. En het resultaat is: een retecoole, gave gangstafilm. Ditmaal niet in de Gettho's van LA maar in de onderwereld van Londen. Hierin draait het ook gelukkig niet om stoerdoenerij, vele blote wijven en domme onliners maar gewoon om een piekfijn misdaadverhaaltje. Het oogt ook helemaal niet als een B-film en de rappers/gangsters deden het uitstekend. Wie het feest al helemaal compleet maken zijn die corrupte blanke smerissen die op die rappers jagen, die zorgen er dan weer voor dat RWTN niet zo'n dito gangsta-film word. Het begin is ook een beetje traag op gang en lijkt dan ook typisch Amerikaans maar niet veel later gaan we los en maken we kennis met voldoende coole actiescenes die ook erg realistisch ogen en niet helemaal over de top hoeven te zijn, maar de kogels vliegen je op bepaalde momenten wel om je oren. Ook het extreme geweld word hierin niet geschuwt. Daarnaast kunnen we ook genieten van de prachtige onliners en gitzwarte humor. Ook die autoachtervolging in die bossen was schitterend en dan is het gewoon: Niks B-film! (wat die verneukte Nederlandse uitgave der dan wel weer van maakt)

Nee, Hip hop milieu films hoeven niet alleen maar in Amerika goed te zijn. Ook in Engeland bewijzen ze met Rollin With the Nines al wat het troosteloze gettho/hip hop cultuur inhoud. Wat mij betreft was deze gewoon erg goed. Ik ben aangenaam verrast. Ik kijk al uit naar Rise of the Footsoldier van dezelfte regiseur, die ik nog binnen moet krijgen.

Moet zogenaamd uit Engeland maar meer Hollywoods dan de Holly's zelf. Wapens, sex, drugs, bad cops, rap, geweld, moord, verrad, slachtvoer en overleef het einde voer, blablabla... Het acteren is niet denderend en de plot ook niet. Gewoon een simpele no-brainer voor jongetjes die zich zogenaamd even een "man" willen voelen.

2,0 sterren

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Bomboclat! Vrij beknopte inzage in de omstandigheden van enkele drugsdealers en het bijbehorende arrestatieteam. Het blijft allemaal redelijk standaard en het geheel zit wat gehaast in elkaar. Acteerwerk was redelijk tot matig (gezagvoerder van de politie had maar één gezichtsuitdrukking) en we moeten het vaak doen met korte shots. Op het einde steekt Hope haar voormalige partner Finny neer in de rug. De aanloop hier naartoe was niet erg soepel en zij leek sowieso niet echt in staat om iemand te vermoorden. Het klopte ook helemaal niet dat Finny's hand onder het bloed zat toen hij aan zijn nek voelde (dat mes kwam er veel lager in).
Om tussendoor even mee te pakken kun je je vermaken met vuurwapens, het Jamaicaanse accent en een spannende achtervolging maar het weet zich niet te onderscheiden en blijft nogal doorsnee.