• 9.136.721 stemmen

Surplus: Terrorized into Being Consumers (2003)

Documentaire | 54 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Erik Gandini en Johan Söderberg

Met onder meer: John Zerzan, George W. Bush en Fidel Castro

Gesproken taal: Engels, Spaans en Zweeds

Plot Surplus: Terrorized into Being Consumers

In deze documentaire wordt duidelijk gemaakt dat 20% van de wereldbevolking goed is voor het gebruik en verbruik van 80% van de natuurlijke bronnen. De filmmakers trachten deze grootverbruikers aan het denken te zetten en maken daarbij gebruik van collages van beelden en geluiden, zoals die toegepast worden in de reclamewereld.

logo tmdbimage

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf - Adbusters

Zichzelf - RealDoll

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf

avatar van Razorcut

Razorcut

Schitterend gemonteerde collage over de vele gevolgen van overdadig kapitalisme en globalisme. De informatieve beelden en gegevens worden afgewisseld met collages (soms werkelijk hilarisch) die perfect op breakbeats worden gezet. Zeer boeiende en leerrijke film!

avatar van Goto

Goto

Mooi docu met een soort requiem for a dream montage. De film is allesbehalve objectief en het zit er dik bovenop maar ach. Ik heb gewoon genoten van de beelden en geinige dingen. Eens een technisch interessante docu is toch ook niet gek.

avatar van 3525chrisd

3525chrisd

Ik zou deze film graag zien. Waar is hij te verkrijgen?

avatar van Mug

Mug

De dvd is uit op het IDFA's Delicatessen label: klik. Te verkrijgen bij verschillende zaken en on-line.

avatar van maerk

maerk

Belangrijke boodschap gebracht op een leuke manier.

Ik werd best vrolijk van deze film. De montage van al die fragmenten en die vrolijke muziek eronder, heerlijk. De boodschap is ook duidelijk. Alleen wordt het soms een beetje teveel van het goede, (het constant herhalen van bepaalde woorden, maar dan niet in liedvorm) dan is het een beetje irritant. De beelden zijn kort, maar krachtig (en mooi).

Leuk, dikke 3*.

avatar van Nand

Nand

4* omdat het zo anders is en iedereen hem moet zien. Je begint de wereld anders te bekijken.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Zerzan (bijvoorbeeld) is natuurlijk een wild jochie en ik sta niet achter zijn geweldprediking, maar deze docu heeft genoeg te zeggen om de mensen aan het denken te zetten, op een jeugdige videoclip manier, eigenlijk de repeterende indoctrinerende reklamewereld nabootsend.

Waarom kopen wij die dingen? En waarom laten wij ons aanpraten dat het allemaal onmisbaar is? En hoe menswaardig leven wij dan nu? Ook het verschil (overeenkomst?) tussen dictatorschap en de "vrije" wereld wordt naar voren gebracht. Communisme, kapitalisme, het komt allemaal voorbij.

What if.... people don't shop? Lol!

Een goede, grappig gemonteerde documentaire.

avatar van what is truth

what is truth

Tja, het gaat veel te ver om het allemaal terug te draaien en naar het stenen tijdperk terug te keren. Zoals gesuggereerd in deze documentaire. Er waren toen echt geen 7 miljard mensen op aarde. Duurzaam, alleen cradle to cradle produceren is veel beter.

Cradle to Cradle - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Daarnaast het aantal keuzes per product terugbrengen tot 3 maximaal. 3 producten die het beste zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. De rest is niet nodig om uit te kiezen.

avatar van SPT

SPT

Vervelende en drammerige communistische propagandafilm. Ik dacht dat inmiddels wel algemeen bekend was dat het communisme een compleet mislukt project is, door een fundamenteel verkeerd begrip van hoe een economie werkt, het verwaarlozen van fundamentele mensenrechten (vrijheid), en een misplaatst superioriteitsgevoel waarbij wordt aangenomen dat hoewel alle huidige machtshebbers slecht zijn en voornamelijk hun eigen belangen nastreven, de eigen leiders de personificatie van een soort 'goede dictator' zijn. Om hier nog in te geloven moet je wel heel naief zijn.

In Cambodja heeft men tussen 1975 en 1979 al eens geprobeerd om een soort utopische samenleving te maken waarbij iedereen verplicht 'back to basics' ging, iedereen gelijk was, en mensen alleen nog dingen mochten consumeren die echt nodig zijn. Geld werd afgeschaft, en er werd een economie gecreëerd die vrij was van kapitalistische belangen. Dit project mislukte uiteindelijk volledig, de bevolking moest onvoorstelbare gruwelijkheden ondergaan en meer dan 20% kwam om.

De harde realiteit is volgens mij dat de goede dictator niet bestaat, en dat economische, democtratische en expressionele vrijheden een basisvoorwaarde zijn om een samenleving tot een succes te maken. In een vrije samenleving is er trouwens alle gelegenheid om met andere idealisten utopische projecten te ondernemen, en dat gebeurd ook regelmatig. Het vermeende consumentisme komt gewoon van de mensen zelf, het is niet iets dat is opgelegd door de staat of door de bedrijven.

Overigens blijkt uit antropologisch onderzoek dat primitive samenlevingen doorgaans zeer gewelddadig waren t.o.v. zelfs de slechtste wijken van de VS. In een echt primitieve samenleving zouden die sexpoppen waar ze het in de film de hele tijd over hadden inderdaad niet nodig zijn, daar is er niets dat een man tegenhoudt het eerste vrouwtje te pakken dat hij tegenkomt, of ze daar nu wel of niet zin in heeft.