• 8.900.138 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Spanje

Geregisseerd door: Lesley Selander

Met onder meer: Audie Murphy, Broderick Crawford en Diana Lorys

Plot The Texican

Jess Carlin (Audie Murphy) wordt gezocht en verblijft daarom in Mexico, totdat hij hoort dat zijn broer is gedood tijdens een schietpartij. Wetend dat zijn broer nooit een pistool droeg, gaat Jess op zoek naar de moordenaar.

logo tmdbimage

avatar van stinissen

• 22053 berichten

Ondermaatste westen zelfs Murphy kan de film niet redden de film heeft veel weg van een spagettiwestern.

avatar van Brix

Brix

• 19186 berichten

Audie Murphy's enige 'Spaghetti' western, opgenomen in Spanje.

Binnenkort hoop ik de dvd in huis te hebben om hem , na lange tijd, weer eens te kunnen zien.

Op dit moment even geen waardering in sterren, want ik wil mijn geheugen eerst opfrissen.

In mijn herinnering was het een van zijn mindere films, maar toch onderhoudend genoeg.

Eens zien of ik er nog net zo over denk.

In ieder geval hoort ook deze film bij mijn Murphy western-verzameling.

avatar van Brix

Brix

• 19186 berichten

The Texican eindelijk nog eens kunnen bekijken.

Het was zeker 30 jaar geleden dat ik hem (op TV) gezien had.

Ik had de film in herinnering als niet zo best.

En zeker niet op het niveau van de films waarin Audie Murphy gewoonlijk speelde.

Nu weet ik weer wat het was dat mij eraan stoorde.

Dat zijn vooral de Spaanse acteurs in de bijrollen.

Die zijn zwak tot slecht.

De Engelse nasynchronisatie doet er nog een schepje bovenop en maakt het bijna karikaturaal.

Gelukkig zijn er wel een aantal acteurs die zelf in het Engels spreken (Murphy, Crawford en nog een paar andere.)

Een ander euvel is de traagheid van het verhaal.

En dan Broderick Crawford, die zó'n dikke buik heeft dat hij moeilijk loopt.

Volgens mij werd hij ook nog gehinderd door een corset, waarmee die buik enigszins in bedwang gehouden moest worden, later in de film.

Ook leek duidelijk spreken hem teveel inspanning te kosten.

Zijn stembanden lagen blijkbaar ook verzonken in een vetlaag.

Ik moest wel even lachen toen een stalhouder het paard van Jess (Murphy) wilde kopen, en het een Quarter horse noemde(het type paard in Amerikaanse westerns doorgaans gebruikt wordt) terwijl het paard van Murphy overduidelijk van Spaanse origine was.

Murphy zelf valt niets te verwijten, maar verhaal, cast- en ook de dialogen zijn beneden zijn gebruikelijke peil, al is het nu ook weer niet echt bar slecht.

Wel fraaie locaties en decors, daar is niets mis mee.

En de muziek, Italo-westernstijl, is genietbaar.

Maar dat is te weinig om het een echt goede western te maken.

Helaas zou Audie hierna nog maar in één western spelen (40 Guns to Apache Pass-1967)

Gelukkig wel een Amerikaanse, waarmee hij zich enigszins revancheerde voor zijn Spaanse avontuur.

Maar ook dat was niet een van zijn betere films.

Het was tevens zijn laatste bioscoopfilm.

In 1969 produceerde hij tot slot nog een TV western, 'A Time For Dying'.

Daarin speelde hij maar een kleine bijrol, als Jesse James.

In slechts enkele jaren tijds was hij een stuk dikker geworden en zag zijn gezicht er paffig uit.

De titel van zijn afscheidsfilm bleek een voorspelling in te houden, want slechts twee jaar later kwam de rusteloze Texaanse oorlogs-en filmheld om het leven bij een vliegtuigcrash, met zijn eigen toestel.

Hij was pas 45 jaar oud.

Als meest gedecoreerde Amerikaanse soldaat uit de 2e wereldoorlog werd hij, met alle eer die daaraan te pas komt, begraven op het Arlington National Cemetery.

Zijn graf daar is na dat van president John F. Kennedy het meest bezochte.

avatar van madmax1

madmax1

Vreselijke film,western onwaardig,ik krijg hem net binnen met nl ondertiteling.

Ook al staat het geluid op zijn zachts,word je nog overtrommeld lijkt wel een cam

Snel naar de prullemand.

avatar van Barfly

Barfly

Routinematig verhaal zonder hoogtepunten. Jammer dat Murphy niet oud mocht worden want zijn iets oudere kop geeft hem wat meer geloofwaardigheid mee als ervaren held.

Ik ken slechtere Europese westerns.

avatar van mr rumson

mr rumson

Niet al te boeiende western maar echt slecht is hij zeker niet.

Audie Murphy heeft zeker betere westerns gemaakt .

In deze western vond ik Murphy wat doelloos rondlopen .

Hij kwam voor mij over of hij er niet echt veel zin in had .

Maar erger nog was Broderick Crawford die de baas speelde over een stadje .

Deze acteur kwam voor mij niet geloofwaardig over de man heeft geen uitstraling om voor slechterik door te gaan .

Ook de omgeving waar de film opgenomen is ziet er sfeerloos uit .

Iets waar ik zeker waarde aanhecht in westerns de omgeving.

voor mij dan ook niet meer dan 2.5 ster.