• 9.370.271 stemmen

La Película del Rey (1986)

Komedie | 107 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titel: A King and His Movie

Oorsprong: Argentinië

Geregisseerd door: Carlos Sorin

Met onder meer: Julio Chávez, Ulises Dumont en Villanueva Cosse

Gesproken taal: Spaans

Plot La Película del Rey

David is een cineast die per se het leven wil verfilmen van Oreille Antoine de Tourens, de legendarische Fransman die zichzelf in de 19de eeuw uitriep tot koning van Patagonië. De grote droom van David gaat bijna in rook op als zijn producent plots naar Europa verdwijnt en de zoektocht naar de hoofdacteur niet van een leien dakje loopt. Toch slaagt hij erin om een kleine groep professionele filmlui rond zich te verzamelen. Maar de tegenslagen waarmee hij in Patagonië geconfronteerd wordt, krijgen apocalyptische afmetingen, wat in de film vertaald wordt in hallucinante, surrealistische scènes. De cineast lijkt helemaal samen te smelten met de hoofdpersoon van zijn eigen film wanneer hij als bezeten, tegen elke prijs, zijn "magnus opus" wil voltooien.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Wat zie ik, nog geen stemmen van de festivalcinema buffs voor deze klassieker die werd genomineerd voor een gouden leeuw in Venetië en een zilveren won en bovendien werd bekroond met een Goya voor beste Spaanstalige film terwijl hij door veel Argentijnse cinema buffs wordt beschouwd als de beste Argentijnse film aller tijden ?

Ik ben geen Argentijnse cinema buff dus of het klopt weet ik niet, dattie prijzen won en status heeft is gemakkelijk te begrijpen echter, omdat het een meta-film over het maken van een film betreft en dat geeft altijd wat extra buff status.

Een soort eerbetoon aan 8,5 van Fellini kortom, gebaseerd op een mislukt project van Sorin zelf, in de film omgedoopt tot David. Van die Fransoos had ik nog nooit gehoord, maar het schijnt een gozer te betreffen die zich had uitgeroepen tot messias van de Araucana indianen en alle blanken wilde uitroeien.

Ik weet niet wat u onder professionele filmlui verstaat, blijkbaar ook van de straat geplukte zonderlingen met 0,0 filmervaring die - vreemd voor professionals- niet eens betaald krijgen want er is geen geld. Misschien zijn ze profs omdat ze wel geld willen zien... we hebben het dan over o.a. een Indiaanse zwerver, een Mof die 3 woorden Spaans spreekt, een dikke Fellineske hoer en een Hare Krishna adept die de protagonist moet gaan voorstellen. Er is wel een professionele actrice, maar dat is een Braziliaanse voor wie er eigenlijk geen rol is en die fungeert als poging tot love interest van de anti-held, die trouw terzijde wordt gestaan door zijn sullige sidekick Arturo.

Eenmaal gearriveerd op de desolate vlakten van Patagonië waar zoals iedereen weet de eeuwige pampero waait die de geesten gek maakt, gaat Fellini-let o.a. op de feestsequentie- geleidelijk over in De Chrico, met wat snuifjes Fitzcarraldo op het droge. Let ook op de muziek.

Met die apocalyps valt het allemaal wel mee, zeker gelet op de coda. Toch allemaal wat overrated, denk ik.