• 8.711.169 stemmen

Met onder meer: Alec Guinness, Jack Hawkins en Anthony Steel

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Malta Story

In 1942 doet Groot-Brittannië alle moeite om het eiland Malta in handen te houden, om de bevoorrading van de Geallieerden niet in gevaar te brengen. De nazi's willen met dezelfde reden het eiland in bezit nemen. Het Britse leger krijgt het zwaar te verduren en lijdt ernstig onder de bombardementen van de Luftwaffe. Een fotograaf en verkenner van de R.A.F. is op Malta om de vijandelijke bewegingen in kaart te brengen. Ondertussen raakt hij bevriend met een meisje van de plaatselijke bevolking.

logo tmdbimage

Giuseppe Gonzar

Paolo Gonzar

Carmella Gonzar

avatar van 606

Jammer dat er bijna niemand deze film kent.

Mooi gemaakte film met lucht gevechten en gevechten op het water.

Verhaal is wel klein maar interessant genoeg.

Acteren viel ook niet tegen.

avatar van Dick2008

Dick2008

Aanzienlijk beter dan de vorige keer dat ik hem zag. Alleen wat een gemis dat hij in zwartwit is geschoten. Hierdoor gaan mooie locatie-opnamen van Malta, waar de film grotendeels is opgenomen deels verloren als ook de vele luchtgevechten. En ondanks het gebruik van veel schaalmodellen, op sommige momenten zelfs nog beter dan voor mij favoriete films als Battle of Britain en Sink the Bismark. Het gebruik van ook veel archiefbeelden kan een verklaring zijn voor het zwartwit maar het blijft toch jammer.

Actierijke oorlogsfilm die door de vele actie op gegeven moment wel wat afgezaagd wordt en iets te lange speelduur maar beter dan de paar dozijn andere Britse oorlogsfilms uit die tijd. 4.0/3.0

avatar van Thin Air!

Thin Air!

In issue 10 van After the Battle stond een mooi achtergrondartikel over Malta tijdens WO2.

Hoe blij de mensen waren dat er weer eens een schip heelhuids de haven in kwam met hopelijk voedsel voor de plaatselijke bevolking. Of hoe er op een bepaald moment bijna geen vliegtuigen meer waren voor de verdediging van het eiland. Vaak kwamen er weer net op tijd een paar Spitfires overgevlogen van vliegdekschepen om het eiland te redden. De dagelijkse bombardementen. Soms meerdere keren per dag. Er is in de Tweede Wereld Oorlog bijna geen gebied geweest dat zo intensief gebombardeerd is als Malta.

Het had ook niet veel gescheeld of Malta zou zijn veroverd door Duitse paratroopers. Gelukkig voor de Maltezers verlegde Hitler zijn aandacht naar Rusland waardoor alle vliegtuigen en manschappen nodig waren voor het Oostfront.

Het boek van Williamson (Siege of Malta) leest wat dat betreft ook lekker weg.

In dat kader was ik op zoek naar een film die de tijdsgeest goed kon vatten van die periode.

Deze film, geschoten op Malta, net na de oorlog, zou die rol kunnen vervullen. Echter de film slaagt hier niet helemaal in. Geplaagd door een love story van heb ik jou daar.

Vooral toen de hoofdpersoon zijn vriendinnetje voor het eerst zag in een schuilkelder en ze elkaar eens diep en zwoel in de ogen keken ha ha..Vroeger namen mensen zo´n scene waarschijnlijk heel serieus.

De gedateerde actiescenes voldoen redelijk en zijn gelardeerd met echte archiefbeelden wat het geheel soms het idee geeft van een documentaire tijdens WO2.

Op sommige momenten biedt de film in ieder geval het gevoel hoe het er daar aan toe ging tijdens het beleg van Malta.

Alleen op basis van dit gegeven 2¬ sterren.