• 9.373.069 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Marcel Ouddeken

Plot Levenseindekliniek

Gedurende meer dan een jaar zijn enkele mensen gevolgd die een verzoek tot euthanasie gedaan hebben bij de levenseindekliniek. Deze kliniek is speciaal opgericht voor mensen die om wat voor reden dan ook niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Er worden drie zaken getoond: een demente vrouw, een psychiatrisch patiënt en een vrouw van 100 jaar, die klaar is met leven.

avatar van Decec

Decec

komt vanavond tv NPO 2 om 20:25 uur

mister blonde

Zal vanwege het onderwerp wel weer ontzettend hoog scoren. Dit hoort wat mij betreft hier niet op de site thuis.

avatar van Zinema

Sinds wanneer horen documentaires niet op deze site thuis mister blonde?

mister blonde

Omdat dit gewoon een tv programma is. Maar inderdaad onder het mom van documentaire zijn dit soort dingen te vinden tussen de beste films die ooit gemaakt zijn in de toplijsten. Niet alles waar een camera op gezet wordt is een film.

avatar van Zinema

Ik denk dat de rest van de wereld deze docu - Nederland was het allereerste land ter wereld dat een euthanasiewet invoerde - met geheel andere ogen bekijkt, dan dit in jouw ogen zijnde 'TV-programma'. Maar dat terzijde. We hebben regels die TV-programma's duidelijk onderscheiden van documentaires. Believe me. Dat doen we om duidelijkheid te verschaffen. Want i.d.d. niet alles waarop een camera op wordt gericht betreft film. Zie bijvoorbeeld onze wiki.

Vervolgens kun je stellen of iets vluchtig en misschien zelfs wel - in jouw ogen - niet professioneel gezien als film is geschoten (misschien wel ten dienste van het onderwerp of ten faveure van sensatie of whatever) wellicht onderhevig is aan smaak. En zoals je weet valt daarover niet te twisten. Anders stond menige door jou ervaren topfilm niet op de site. Tenminste, als we ons daardoor zouden moeten laten leiden. Of de camerahoek bijvoorbeeld artistiek verantwoord is opgesteld. Zoiets kan i.i.g. niet een TV-programma van een film doen onderscheiden, zoals je zelf uiteindelijk ook wel zult begrijpen.

Kortom, als je deze docu bij voorbaat al ruk vindt/ niet op de site vindt passen omdat het eruit ziet als een goedkoop TV-programma (kan me er niet aan onttrekken dat je zoiets bedoelt), is dat geen enkele reden voor ons om de film niet toe te staan. Je kunt er straks na de uitzending wel je mening over geven. Over dat je vindt dat tijdens het beoordelen van de film het onderwerp minder belangrijk moet zijn dan de technische kwaliteit van de film bijvoorbeeld, of wat je dan ook probeert te zeggen.

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Ik vind je reactie wel wat vinnig, Zinema. Ik denk evenals mister blonde dat deze hoog gaat scoren. Of dat een probleem is, is natuurlijk een heel andere zaak.

avatar van Zinema

De vinnigheid komt voort uit het feit dat ik - samen met mijn collega's van de crew - dagelijks vele inzendingen beoordeel. Ook die van documentaires. Een soms ingewikkelde klus. We hanteren daarbij duidelijke regels. Die zijn openbaar (zie de Wiki). Ik vind het flauw dat als je het kennelijk niet met die regels eens bent, je dit soort berichtjes gaat plaatsen bij films. Tevens vind ik het zeer belangrijk dat kwaliteit/ smaak geen rol speelt bij de aanvulling van onze database. Vandaar mijn reactie beste mirjo 2.

avatar van stinissen

Daar kan ik me in vinden beste Zinema

mister blonde

Dus ik moet dit een film vinden omdat het op de wiki staat en de crew er veel werk in steekt dit soort dingen vervolgens toe te laten? Heb het deels gezien en heb niets met dit soort zelfverklaarde belangrijke 'documentaires', waarbij het cinegrafische ophoudt bij het feit dat er een camera bij was, maar daar gaat het niet om (al triggerd het wel). Dat het op de site mag is w.m.b. prima. Een film vind ik het nog steeds niet. Staat de nabeschouwing die nu bezig is er al op?

avatar van Carolien1603

Carolien1603

Een heftige documentaire. Ze hebben drie controversiële zaken laten zien, waarvan ik het verzoek van de man met psychiatrische problematiek het meeste kon begrijpen.

Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik van de euthanasie wens van de twee dames vond.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Geheel eens met Zinema hierboven.

In de aanloop naar de uitzending van deze docu zag ik de filmmakers en enkele patiënten bij DWDD. Een documentaire over euthanasie is al bijna bij voorbaat controversieel en komt in de publiciteit. De nabeschouwing door Coen Verbraak (heeft gewoon een profiel op MovieMeter) vond ik minstens zo interessant.

Volgens mij werd gezegd dat dit de eerste keer zou zijn dat een euthanasie in het bijzijn van camera's zou worden uitgevoerd.

Maar volgens mij had de minstens zo controversiële documentaire Dood op Verzoek uit 1994 die eer al. Wat ik me nog herinner naar aanleiding van die film was de controverse, tot in de V.S. en Canada aan toe.

Natuurlijk stond heel Republikeins Christelijk Amerika (kots-smiley) op zijn kop, maar uit Canada kregen de makers en nabestaanden dan weer brieven met steunbetuigingen!

Of het in alle gevallen ethisch en moreel verantwoord is, zou je eigenlijk per geval moeten bekijken.

Inderdaad, de doodswens van de twee vrouwen (de één met een zeldzame vorm van Dementie, de ander al 100 jaar en "klaar met het leven", zoals ze zelf zegt) zou op zijn minst de wenkbrauwen kunnen doen fronsen.

De 60-jarige man die al vanaf zijn vijfde jaar lijdt aan een heftige vorm van Obsessief-Compulsieve Stoornis (dwanggedachten en dwanghandelingen) kan ik dan weer wel heel goed begrijpen.

Met name vanwege het feit dat ikzelf ook de diagnose OCS heb, en ervaringsdeskundige ben op dit gebied. Gelukkig niet in de extreme mate als meneer uit de docu. Deze meneer heeft alles al gehad, van gedragstherapie tot medicatie zoals antidepressiva. Het heeft hem simpelweg niet geholpen.

In de nabeschouwing zegt een psychiater die fel tegenstander is van euthanasie dat er nog meer mogelijk was met meneer. Zoals diepe hersenstimulatie. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een electrode in de hersenen te plaatsen, die stroomstootjes afgeeft (hoe dat precies werkt moet je maar Googelen). Maar dit is nog zo nieuw en er is nog zo weinig bekend over resultaten of bijwerkingen, dat ik me daar persoonlijk niet aan zou wagen...

Leuk weetje: de zoon van de man met de dwangstoornis kwam me wel héél erg bekend voor. Ik had het gevoel dat ik hem persoonlijk ken. Hij heet Danny Vervloet. Misschien kan iemand iets over hem vinden?

avatar van 606

Die vrouw van huppakee snap ik juist wel, zei is eigenlijk al weg. Haar dementie is vreselijk en wordt alleen maar erger.

Die vrouw van 100 snap ik dan niet, die gaat toch wel.

Die man, tja heb ik dubbele gevoelens bij.

Vond het wel heel heftig, vooral het laatste, de scène met hupsakee. Die situatie greep mij zo ie zo aan.

avatar van Edie

Edie

Prima docu over een interessant onderwerp.. Bij toeval gisteren gezien.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Deed me denken aan Moeders Springen Niet van Flats en aan een uitzending van een vrouw met een zware vorm van tinnitus die euthanasie liet plegen. Moet een heftig lijden zijn waardoor je wilt stoppen met leven (zeker als je nog kinderen hebt). Deze docu brengt de euthanasie en de aanloop ernaartoe 'registrerend' en van dichtbij in beeld en is daardoor behoorlijk confronterend.

Persoonlijk ben ik vooral geïnteresseerd in de moeilijke grensgevallen (afwijzingen van euthanasie-aanvragen en het wel of niet voldoen aan de criteria), de zware taak voor de uitvoerende arts en onenigheid tussen deskundigen. Daar draait het hier niet helemaal om, had ik graag meer van gezien, maar evengoed aardig indrukwekkend. Zo ook kleine maar betekenisvolle momenten zoals de arts die even een sigaretje ging roken.

avatar van The Oceanic Six

John Milton schreef:

Kan ik dit nog ergens zien?

Niet bekend met het fenomeen Google?

Hier is het te zien: 2Doc: 2Doc: Levenseindekliniek kijk je op npo.nl

John Milton

Hehe, you probably know I am. Maar ik was nog even beschäftigt met de twee uur (!) durende première van Vinyl en wat wel en niet op uitzending gemist staat komt als 'niet tv kijker' maar niet in mijn systeem.

Maar je hebt gelijk. Deze reply kost eigenlijk meer tijd dan het zelf googelen

Thanks man!

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Aangrijpende documentaire inderdaad. Ik had niet verwacht dat ze daadwerkelijk lieten zien hoe iemand zou sterven, dus die scène raakte me wel.

John Milton schreef:
Kan ik dit nog ergens zien?

Via Uitzending Gemist, of nieuwsgroepen als je HD wilt.

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Voor de liefhebbers is er ook een erg mooie tv-film over dit onderwerp: a short stay in Switzerland

John Milton

NRC had wel iets te zeggen trouwens: 2Doc Levenseindekliniek: 'Huppakee. Weg.' - NRC

avatar van 606

Tja, het is ook dubbel

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Thanks John Milton.

Dat stukje van NRC is behoorlijk selectief maar oké.

Ik zie daar nu ook de link naar de discussie die na afloop van de uitzending was. Dat is precies wat ik bedoelde met dat ik in de docu meer aandacht miste voor het omgaan met moeilijke (psychische) grensgevallen en de onenigheid tussen deskundigen. Erg interessant.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

mister blonde schreef:

Ik ben het volledig met je eens dat dit cinematografisch (ook niet voor documentaires) een hoogstandje is. Het zou echter erg eenzijdig zijn om de filmische waarde van een film enkel te beoordelen op hoe deze gefilmd is. Film gaat om keuzes die je maakt, dat zit hem niet alleen in camera maar ook in montage, geluid, muziek, hoe benader je de mensen voor de camera? In wat voor setting nemen we het waar?

Deze documentaire is verre van de standaard televisie in een aantal opzichten. We zijn observerend overal bij zonder dat de makers door middel van opgezette interview-settings (er wordt op gepaste momenten in de documentaire settings weleens een vraag gesteld) daarin heel erg sturen. De sturende kracht zit hem bij deze film heel erg in de montage. Dat valt niet op omdat we niet zien wat er is weggelaten maar er zijn heel duidelijke keuzes in opbouw en inhoud gemaakt die dit tot een sterk coherent geheel maken die volgens mij eer doet aan de inhoud van de film.

Dat de inhoud daarmee niet afgerond is, is een tweede (vandaar ook de vele discussies en artikelen naderhand). Die discussie is echter ook opgelaaid niet alleen vanwege het onderwerp maar ook vanwege de intimiteit en de intensiteit van de film. We zijn op (mijn inziens) respectvolle wijze bij heftige momenten. Een zeer duidelijke inhoudelijke keuze die niet makkelijk te bereiken is die enorm veel invloed heeft op de kijkbeleving.

Dat het audio/visueel weinig innovatief is, is voor mij bij deze film ondergeschikt aan de inhoud (The Blair Witch Project was ook geen cinematografisch pareltje). Dat het echter absoluut een film is en onderdeel van deze site vind ik zeer helder.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Heftig, maar iets tekort.

Had iets beter uitgediept mogen worden om sommige van de situaties beter te begrijpen.

Met name de dementerende vrouw en haar echtgenote ... Gaf deze documentaire voor hun het juiste beeld?

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Huppekee. Is inmiddels een soort running gag geworden.

Over graf humor gesproken,

Vond de desbetreffende arts die de cocktail toediende niet helemaal koosjer .maar dat kan aan mij liggen.

Voorstander van pil van drion vanaf 75 overigens .