• 9.370.978 stemmen

Geregisseerd door: Benoît Delépine en Gustave Kervern

Met onder meer: Benoît Delépine en Kati Outinen

Gesproken taal: Frans

Plot Avida

Een doofstomme crimineel en twee verslaafden denken een slimme misdaad te plegen. Ze ontvoeren de hond van een miljardaire voor losgeld. Het loopt bepaald niet zoals gepland en de miljardaire maakt handig van de situatie gebruik door hen voor haar eigen karretje te spannen.

L'homme à la tête de scotch

Le garde du corps maladroit

Le captif sourd muet

Le Picador suicidaire

Le richa paranoïaque

La femme à la bonbonne d'eau

L'inquiétant directeur

Le captif chantant

Le patron du zoo

Geinige poster.

avatar van Purmerend

Purmerend

Ja, het zijn de bekende zwembandjes of zeg maar gerust zwembanden.

... en het verhaal dan.

JJ_D

Na het absurde ‘Aaltra’ leek het of wij Belgen er met Benoît Delépine en Gustave de Kervern weer twee beloftevolle cinéasten bij hadden. Hun meest recente, ‘Avida’ geheten, gaat echter nog een stuk verder dan zijn sadistische voorganger: anno 2006 worden gehandicapten maar heel even belachelijk gemaakt om wat ze zijn, en vervagen de grenzen van “plot” en dialoog volledig. ‘Avida’ is het soort film dat een revolutionair vlak voor zijn dood maakt, met andere woorden een "eindpunt". Echter, voor beide heren begint hun carrière nu pas, als daar al sprake van kan zijn. Want wie wil zoiets in Godsnaam financieren?

Juist ja, u heeft de film nog niet gezien. U weet dus niet dat elk personage in ‘Avida’ licht of zwaar gestoord is (en vooral het laatste), u hebt niet het minste vermoeden dat in deze wereld gezinnen in kasten leven, opzichters zich verdoven met kalmerende middelen voor dieren, mensen willen sterven op de top van een berg, plastic tuinstoelen gebruikt worden voor een potje ‘petanque’ en intussen de kever er van door gaat met de chips terwijl een onbekend karakter een Afrikaans afscheidslied aanheft. Inderdaad, dit is volgens mij het meest onzinnige “gelul” dat ooit aan elkaar werd gemonteerd, en toch gaat er een bepaalde poëzie van uit.

Poëzie die inherent is aan de beelden, en absoluut niet aan de inhoud – laat dat gezegd zijn. Waar ‘Aaltra’ al bewees dat de cineasten oog hadden voor landschap, wordt dat in het desolate van ‘Avida’ nog duidelijker. En dat is ook de enige reden waarom deze film “dragelijk” is: ondanks het diepe mysterie valt er genoeg om te bekijken en te beoordelen. Alleen leidt dit soort films helemaal nergens heen, en kan men hun “bestaanrecht” (niet dat een film daar nood aan heeft) daartoe in twijfel trekken. Want ook fotografisch hebben we beter gezien, zelfs in eigen land (zie 'Khadak’).

Veel woorden om gewoon te zeggen dat ‘Avida’ van A tot Z nergens over gaat en dodelijk saai wordt, maar af en toe een goeie mop bevat en degelijk gefilmd is. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die er wel iets van kunnen maken, bij interesse geven jullie maar een gil.

avatar van voomzap

voomzap

Hm als JJ_D er een 2 voor geeft is er nog hoop, want blijkbaar is de film nog beter dan pakweg een meesterlijke film als After Hours die een 1,5 krijgt van deze "criticus".

Klopt.