• 8.898.200 stemmen

The Lost City of Z (2016)

Biografie / Avontuur | 141 minuten

Genre: Biografie / Avontuur

Geregisseerd door: James Gray

Met onder meer: Charlie Hunnam, Robert Pattinson en Sienna Miller

Gesproken taal: Engels, Duits, Portugees en Spaans

Releasedatum: 27 april 2017

Plot The Lost City of Z

"A man's reach should exceed his grasp... or what's a heaven for?"

'The Lost City of Z' volgt het verhaal van kolonel Percival Fawcett (Charlie Hunnam), een voormalig onderscheiden Britse soldaat die de jungles van de Amazone intrekt. Hij gaat daarbij op zoek naar een mythische stad waarvan hij overtuigd is dat hij deze op een eerdere tocht gezien heeft. Maar de reis is niet zonder gevaar.

Percival Fawcett

Sir George Goldie

Baron de Gondoriz

avatar van Boneka

Boneka

Dit is toch wel een pareltje van een film. Na Jungle en Silence opnieuw een zware film, maar vond dit toch wel een hele mooie film. Prachtig gemaakt schitterende muziek en een verhaal dat mij wel boeide. Opvallend na Jungle gaan we opnieuw naar Bolivia. In totaal gaan we drie keer op zoek naar City of Z en natuurlijk moest het wel een keer fout aflopen. Tussendoor zien we ook nog even een stuk World War I. Het eind voelt apocalyptisch met een sound die door merg en been gaat. The Lost City of Z voelt aan als een goedkope B film als we naar de titel kijken, maar dat is ie zeker niet en ondanks zijn lange speelduur boeiend genoeg om op het netvlies te blijven hangen.

Beeld 4,5 (English Subtitles) BD
Geluid 5
Film 4
Extra's 3

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Over het algemeen ben ik het eens met de meeste opmerkingen hieronder. Mooi gemaakt, leuk verhaaltje, maar de scenes die zich niet in het Amazone gebied afspelen, zijn overbodig en langdradig.

Voor mij is het grote pluspunt in deze film Robert Pattinson die met zijn vrij kleine bijrol Charlie Hunnam totaal omver blaast. Pattinson weet in al zijn ingetogenheid die schreeuwerige Hunnam in zijn schaduw te zetten. Iets wat De Niro met zijn bijrol in Mean Streets ook deed met Harvey Keitel.

Pattinson bewijst met deze rol en zijn rollen in Life en het briljante Good Time echt zijn Twilight fase achter zich te laten. Zoals de aller grootse hem voorgingen, want wie denkt bij DiCaprio nog aan de Titanic of bij Gosling aan the Notebook.

Ik Kan niet wachten op High Life van arthouse reggiseuse Claire Denis, want Pattinson gaat weer gedurfd samenwerken met een vrij onbekende naam in een kleine productie.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Wij zweven iets in het midden wat de film betreft en onze mening hierover.

Mooie beelden, een prima verhaal maar de tochten buiten de rivieren van Bolivia komen weinig in beeld. Zo had ik bv graag iets meer gezien van de voorbereidingen en de reizen over de oceaan.

Van de film heb ik begrepen is het verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen en grappig is om te zien hoe de geleerde heren zichzelf boven het gewone volk en de bevolking van Bolivia wanen. Ja, wanen! Je ziet de dommigheid weerspiegelt in de woorden die men over een ander gebruikt om te willen aantonen hoe "superieur" ze zich voelen ten opzichte van mensen die niet gestudeerd hebben of in wouden wonen.

Dat, terwijl later bleek dat deze woudbewoners qua ontwikkeling in bepaalde zaken verder waren dan het "moderne" Engeland in vroegere tijden.

Voor liefhebbers van geschiedenis: Darkness: Zuid-Amerika - darktreu.blogspot.com

De film krijgt van ons een 7.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik vond The Lost City Of Z helemaal zo slecht nog niet. Zie graag films die in de jungle afspelen. Begin 1900 toen was dat nog bijna allemaal onbekend gebied, en dat waren toch best wel heftige reizen die de ontdekkingsreizigers maakte. Dus nooit niks meer vernomen van die vader en zoon? Ik vrees dat ze als avondeten geëindigd zijn.

Mooie beelden, maar een verhaal met grote sprongen in de tijd en zaken die maar aangenomen moeten worden want uitgelegd wordt het niet.

Uiteindelijk een verhaal zonder veel spanning of inhoud. Best wel ontgoocheld.

avatar van Movsin

Movsin

Van enkele scènes dacht ik wel "dat had toch beter gekund". Komt daarbij dat er toch weinig preciese informatie over de expedities op zich werden verstrekt : uitrusting, manschappen, hulmiddelen, communicatie enz...

Anderzijds toch wel sterk gebracht daar waar Fawcett zich schrap moest zetten tegen bekrompenheid, ongeloof tot lafheid bij de heren thuisblijvers.

Wat de film mogelijks ook nodig had om wat meer indruk te kunnen maken, is wellicht een iets krachtiger, charismatiger speler in de hoofdrol, al kunt ge Charlie Hunnam weinig verwijten in deze film die ook wel wist te boeien en daarom, wat mij betreft, een kleine 3,5 verdient.

avatar van bjerik76

bjerik76

lange zit, had iets mooiere natuurbeelden en wat mystiek erin verwacht.

avatar van Berthil

Bedankt voor de spoiler.

Graag gedaan jonge

avatar van woeler82

woeler82

Ik vond deze film erg langdradig en nergens echt spannend

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

Een erg interessant concept, dat matig is uitgewerkt. Normaal gesproken heb ik een grote zwakte voor dit soort films, maar dit was wel erg langdradig en soms overbodig. Aan het einde had ik echt geen concentratie meer en moest ik me echt door die laatste 20 minuten heen slepen. Film had echt wel 25 minuten korter kunnen zijn, want veel van de scènes in het oerwoud zijn overbodig lang. Het 1e gedeelte van de film is nog wel goed doorheen te komen, maar daarna zakt het erg in helaas.

Robert Pattinson heeft met zijn personage wel een groot gedeelte van de film gered. Ondanks dat hij niet echt een grote rol had, waren alle scènes waar hij in betrokken was wel interessant.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Vond dit meer “The lost city of

avatar van VforVictor

VforVictor

Begon leuk maar kakte heel rap in. Hunnam en Pattinson doen het wel aardig maar kunnen het magere script niet redden. Het deel van het verhaal over WO 1 had best weggelaten kunnen worden.. En het eind is helemaal onbevredigend. Maar dankzij het camerawerk bleef het nog enigzins interessant.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Sterk.

Sowieso heb ik wel een zwak voor dit soort film, zeker als ik het verhaal niet op voorhand ken. Geweldig hoe ambigue zo'n Percy Fawcett geweest moet zijn. Wat moet je van zo iemand denken? Was hij een egoïst? Of net het tegenovergestelde? En heeft hij uiteindelijk bereikt wat hij wilde?

James Gray had zijn film nog iets meer een surreële vibe mogen geven. Dat had hem nog beter gemaakt. Het einde vind ik fantastisch - waarin Percy en zoonlief langzaam maar zeker wegzakken in de jungle. Dat "wegzakken" had voorheen ook een paar keer naar voor mogen komen. Gray maakt het bij momenten iets te fragmentarisch en soms ook te gemakkelijk - met geduld en vriendelijkheid komt Percy nogal een eind bij de natives. De film mist soms onderliggende spanning.

Desalniettemin zorgt hij voor schitterende beelden van overwegend donkere locaties. De kijker krijgt nooit echt vat op de jungle, wat de beleving van Percy ook zou moeten geweest zijn. De soundtrack is uitstekend en had ik dat ook nog kunnen zeggen van enkele personages - die nu al te karikaturaal en gemakkelijk zijn - dan was dit een topfilm. De vertolkingen zijn degelijk, zonder meer.

Kleine 4

avatar van nadrin

nadrin

Ik had ook het gevoel dat de film zich eerder voortsleepte dan dat hij boeide. Vreemde sprongen in de tijd. Die de film niet ten goede kwam

avatar van kinkymen

kinkymen

Ik ben wel liefhebber van dit soort avontuurfilms.

Het is gebaseerd om ware gebeurtenissen, maar kende deze niet. De hele film wordt je dus in spanning gehouden of kolonel Percival Fawcett de verloren stad in de Amazone vind of niet. Je hoopt natuurlijk van wel en dat je prachtige beelden te zien krijgt van de verloren stad in goud. Helaas was het eind dus een beetje een domper.

Al met al mij wel vermaakt als liefhebber van dit genre, maar misschien hadden ze voor het kijkplezier het einde iets de waarheid kunnen verdraaien.

Oké.

Maar wie zin heeft in een échte avonturenfilm komt hier toch een beetje bedrogen uit. In het eerste deel krijg je nog wel wat je mag verwachten van een film als deze, het tweede deel komt er echter steeds meer drama om de hoek piepen. En dat blijkt maar matig te werken.

De film springt ook nogal heen en weer tussen Londen en Bolivië. Dat heb je natuurlijk als je een biografisch verhaal verfilmd, maar misschien had men dan beter keuzes gemaakt. Zeker rond het stukje WWI, dat voelde bijna als een compleet andere film aan. Het helpt verder ook niet echt mee dat het laatste deel het minst enerverende is.

Acteerwerk is wel goed, regie niet slecht maar nogal zwaarmoedig, wat niet altijd even goed paste. Verder had er ook wel wat van de speelduur afgemogen, al is het ook niet zo dat de film echt gaat slepen of vervelen. Echt memorabel is het alleen niet. Leuk voor een keertje, vooral als je houdt van expeditie-films, maar hier had men toch wat meer mee kunnen doen.

avatar van david bohm

david bohm

Mooie beelden en het acteerwerk is ook in orde, maar het avontuur valt nogal tegen. Voor mijn gevoel is de heer Fawcett nauwelijks getoond in de jungle, netto een paar minuten zou ik zeggen. Wel veel op een bootje. De sprongen in de tijd en ruimte waren soms onnavolgbaar, na een abrupt afgebroken scene ineens weer in Londen, alsof het een droom betreft. Film is wel sfeervol en redelijk onderhoudend.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Na 140 minuten geboeid te hebben gekeken en me echt geen seconde te hebben verveeld kom ik vol goede moed op Moviemeter om hier vol verbazing te moeten constateren hoeveel gebruikers dit een trage en/of saaie film vinden -- "er had zoveel meer ingezeten." Natuurlijk liggen de vergelijkingen met het werk van Herzog en Coppola voor de hand, maar zó'n film is dit niet (ondanks een paar schokkende scènes met piranha's en aanvallen met pijlen), wel een pakkend portret van een obsessie, waarbij Fawcett lang niet altijd sympathiek is (zijn gedrag tegenover zijn gezin) terwijl ik tegelijkertijd toch met hem mee blijf leven. Het einde stelt me ook zeker niet teleur: als Fawcett de stad wèl had gevonden was dat een soort Indiana Jones-happy end geweest, als hij "Z" níét had gevonden was dat een domper geweest, en al die bewijzen van oude beschavingen die sindsdien zijn ontdekt vormen in zekere zin een rechtvaardiging van zijn rotsvaste overtuiging en van zijn inspanningen. Bovendien krijg ik hier een sterk gevoel van authenticiteit bij met weinig valse romantiek, mede omdat de superbe Darius Khondji de verleiding weerstaat om hier pittoreske opnames bij te maken. Charlie Hunnam voldeed uitstekend, Robert Pattinson was perfect onderkoeld, en met de afwisseling tussen Bolivia, Engeland en de Somme had ik persoonlijk geen enkele moeite. Traag, saai... nee.

avatar van Film Pegasus

Het is eerder een avontuurlijk drama dan een dramatisch avontuur. De film heeft alles in huis om een grotere film te zijn, maar het blijft toch klein in de uitwerking. Nergens wordt het echt episch, maar wel de hele tijd mooi om te zien. Robert Pattinson en Charlie Hunnam doen het best goed en dragen de film zonder probleem. Het wordt alvast nooit vervelend, de film neemt haar tijd. Best wel een mooie film.

avatar van Hachiman

Hachiman

Dit is een film waarbij ik een hele andere beeld had toen ik de eerste trailer tevoorschijn zag komen. Hierbij dacht ik vooral aan een mooie grootse avonturen film, maar uiteindelijk werd dit meer een drama waarbij je de struggles van de main character ziet om zijn dromen uit te laten komen. Zijn egoisme is toch wel waar het voornaam omgaand en dit zorgt ervoor dat je een intense kijk ervaring hebt. Ook al is het een character waar je weinig sympathie voor zou moeten hebben, brengt Hunnam dit toch wel over. Hij weet goed de desire over te brengen om een nieuw gebied te ontdekken, kosten wat kost. Pattinson speelt ook uitstekend. Het einde waarbij hunnam en zijn zoon spoorloos vermist raken vult de mysterie van de film echt geweldig aan. Ik snap zeker dat er mensen zijn die de film niks vinden, vooral omdat het beschreven wordt als een echte avonturenfilm is, terwijl ik dit toch meer een drama omtrend het character van de MC vindt. Top film!

avatar van Shadowed

Shadowed

Aardig.

De poster van deze film ziet er oprecht avontuurlijker uit dan dat de film zelf is. Ik was me er al van bewust dat deze film wat tegen zou gaan vallen qua avontuur, maar dit was uiteindelijk ook geen film die zich expliciet focust op avontuur. Het heeft wel avontuurlijke sequenties, maar deze film wil wat meer.

Regisseur Gray lijkt ook wel een beetje het type regisseur te zijn die niet de simpelste weg kiest. Ondanks dat het verhaal erg makkelijk te volgen is kent deze film meerdere genres en is het regelmatig te merken dat het een boekvertelling is. Waar het eerste halfuur voornamelijk voor een biografisch drama gaat zet de film de toon daarna om naar avontuur, om uiteindelijk een mix te worden tussen drama, avontuur en biografie.

De beelden van de jungle zijn verder bij lange na niet zo spectaculair als dat de poster doet beloven. De cinematografie is aardig, maar spannend is het nergens en de dreiging van de jungle komt nooit over. Verder gaat regisseur Gray ook weinig in op de natuur, buiten het feit dat het verhaal zich wel in de open natuur plant. Fotografie had bijvoorbeeld echter wel wat knapper en meer gefocust mogen zijn.

Acteerwerk is aardig. Hunnam lijkt te weten wat hij met zijn personage aan moet en ook Pattinson en Holland doen het aardig. Het is alleen wel jammer dat de film te vaak voor wat saaie karakterontwikkeling kiest. De argumenten tussen Miller en Hunnam zijn bijvoorbeeld enkel en alleen rekkers van de speelduur, veel meer niet.

Tevens komen de personages voor een biografische film niet erg tot leven. De film lijkt zich voor een erg lange tijd uitsluitend te focussen op een enkel levensstukje van Fawcett. Tussendoor maakt het dan plots extreme sprongetjes in de tijd die zeker tijdens het eerste uur te haastig en random gaan. Voor een film die 140 minuten duurt voelt het dus alsnog kort door de bocht aan.

Raken doet de film ook niet en er zitten wat trage, saaie stukjes tussen, maar eenmaal de reizen op het water gebeuren ziet het er allemaal prima uit. Het is verder ook best een vlotte film waarvan de lange speelduur geen irritatiepunt vormt. Het duurt lang, maar van een biografische film is dat te verwachten. Jammer dat de film dan alsnog niet heel geslaagd is op biografisch vlak. Wel op een aantal andere vlakken, maar niet genoeg om echt een bovengemiddelde film te zijn. Jammer.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Maar eens geprobeerd, overigens niet in de veronderstelling hiermee een grootse film te ontdekken, toch verveelde de film niet en heeft aardige momenten.

Het verhaal rond Fawcett en zijn obsessie voor een zogenaamde onontdekte stad in Zuid-Amerika begint vrij langzaam. Er is het gebruikelijke beeld van de Britse Elite, het leger en de hoge heren die hem vragen te gaan. Het duurt daarna gelukkig niet lang tot de eerste reis en al snel blijken de reizen en gebeurtenissen in Zuid-Amerika de sterke en interessante momenten van de film. Fraai is het gedetailleerde tijdsbeeld en vooral de ontberingen en gevaren te trotseren in het oerwoud. Een dreigend sfeertje wordt samen met de muziek prima opgebouwd rondom piranha's, honger en moordlustige indianen en wordt uitgestekend verwoordt door de eerste indiaanse gids die de ongrijpbaarheid, oneindigheid van het oerwoud benadrukt en hoe klein de mens in die zin is. Tevens is de strijd met Murray erg aardig die inderdaad een groot probleem vormde tijdens een expeditie en Fawcett na die tijd aan wilde klagen. Diens verdwijning is ook nog altijd een mysterie, gebeurde trouwens al in 1914 terwijl men er twee jaar in de oorlog zo rond 1916 er mee op de proppen komt. Nieuws reist kennelijk niet snel in die tijd.

Minder momenten kent de film toch vooral in zijn leading man Hunham waar ik toch altijd Jax Teller in zal zien. En Hunham kan dit gewoon niet in mijn beleving en dat bevestigt Pattinson al in de eerste scène waar hij op de voorgrond treed. Wat een verschil aan presentatie, mimiek en articulatie. Of Pattinson moet gewoon wel heel goed zijn. Dan is er het probleem dat Fawcett nu niet bijzonder innemend of interessant is, dit moet natuurlijk in het tijdsbeeld gezien worden met etiquette maar het werkt niet mee om de film nog wat interessanter te maken.

The Lost City Of Z is desondanks een aardige en degelijke zit die niet verveelt en zijn sterkste momenten in de jungle kent met een bijzondere soundtrack. Toch is de film niet half zo interessant als de ware geschiedenis of beter gezegd afloop van Fawcett waar veel theorieën en fantasieën aan gekoppeld zijn. Toch weet men niet wat er van de beste man en zijn zoon gekomen is. Leefde hij nog geruime tijd te midden van indianen? Was de blanke indiaan die de cover van Life sierde een afstammeling of slechts een albino indiaan zo als men later dacht? Zijn ze vermoord, opgegeten of verongelukt? Of waren de botten die in de jaren '50 vond werkelijk van hem of zoals men toen ook al zei mogelijk van een andere blanke? Het resultaat; een aardige film over een erg interessant onderwerp.

avatar van Mercurio

Mercurio

Biografische drama in een deels avontuurlijk setting, geen avonturenfilm. De film pakt niet echt. En hoezo Pattinson geweldig? De man is amper in beeld. Het einde vond wel goed gedaan en passend.

avatar van Brucelee fannl

Brucelee fannl

The lost city of Z, geen A film maar een langdradige film een Z film, niet echt spannend, voor mij geen goede film, had beter kunnen uitpakken.

Film werd gepromo door Filmtotaal, om vooral te gaan kijken op Netflix, zit Netflix hierachter.

avatar van Komodo Dragon

Komodo Dragon

Leuke avonturenfilm/drama. Mooi geschoten, prima geacteerd

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk avonturen drama. Het verhaal zit aardig in elkaar. De uitwerking is redelijk. Avontuur en drama worden afgewisseld. Helaas is het drama deel, wat wel bij het verhaal hoort en past, soms wat aan de saaie kant. Het avonturen gedeelte daarentegen is zoals je mag verwachten en doet denken aan de traditionele toppers inclusief piranha’s en kannibalen. Het acteerwerk is verder prima. Visueel ziet de film er fraai en realistisch uit. Iets te veel uitgesponnen, maar verder een prima film. 3.5

avatar van Kondoro

Kondoro

“To dream to seek the unknown. To look for what is beautiful is its own reward. A man's reach should exceed his grasp, or what's a heaven for?”

Potentieel best een aardig idee maar, de uitwerking vind ik toch wat minder. De film staat al enige tijd op mijn lijstje, en dat kwam voornamelijk door de hoofdrol van ‘Charlie Hunnam’ maar, ik heb nooit echt de drang gehad om deze film eens te gaan kijken. En nu er weer een leuke challenge aan de gang is op het forum en ik zag dat deze film ook op ‘Netflix’ staat zag ik de kans schoon de film eens mee te pakken, hij leek me oprecht leuk maar, ik kwam er wel héél snel achter dat veel verwachtingen toch niet waar gemaakt worden door ‘Gray’, waardoor de film toch wat minder was dan ik had verwacht.

Wat echt een enorme tegenvaller was in mijn ogen, was dat ‘Gray’ te weinig deed met de jungle. Het duurde even voordat we die kant op gingen wat overigens niet erg was want, dan kreeg je juist een leuker verhaal door maar, eenmaal aangekomen werd voor mij niet de kracht eruit gehaald wat ik immers wel had verwacht. Het is misschien wel een beetje saai, en helemaal niet zo spectaculair. We zijn ook zo weer uit het woud om vervolgens nog een déél mee te maken tijdens de eerste wereldoorlog en de laatste twintig minuten worden dan weer snel wat opgevuld wat erg gehaast voelt. De film mag zich beter verkopen als biografie over het leven van ‘Percival Fawcett’ dan wat de film verkoopt met het verhaal over de verloren stad. Ik had daar namelijk veel meer van willen zien, niet persé de stad zelf maar wel de reis en de gevaren in de jungle, die achteraf allemaal helemaal niks voorstellen.

Het hielp niet echt mee allemaal, en dat zorgde voor een totaal onnodige rollercoaster als je het mij vraagt. Ik had graag meer van de Amazone willen zien, wat meer spannende momenten met het leven daar, en je kunt een biografie niet mooier maken dan het was dus de stad vinden was wellicht wat te hoog gegrepen.

Qua acteerwerk was het redelijk maar, zeker niet sterk. ‘Charlie Hunnam’ speelt best een leuke rol, en kwam goed naar voren als frontman maar, daarom heen vond ik maar weinig spelers op vallen. ‘Tom Holland’ had ook een leuk rolletje als ‘Jack’, die overigens niet veel voor kwam in de film, dus echt opvallen deed hij niet. De film kent voor de rest een prima cast maar zoals ik al zeg; niemand viel me echt op qua acteerwerk of personage, vrij standaard.

Dus ja, ik had wel wat meer of wellicht wat anders verwacht van deze film. Maakte dit de film echt slecht? Nee, dat helemaal niet. De film voelt in zijn chaotische momenten soms toch verzorgd aan, dit resulteerde in leuke sfeervolle scenes (bijvoorbeeld scenes in de jungle) die mij als kijker toch mee wist te trekken. Helaas gaat de film iets te vaak over in deze emoties, wat ervoor zorgde dat het na een tijdje niet meer bijzonder of leuk aanvoelde, en de film eigenlijk potentie had om doorgespoeld te worden. Zoals ik hier beneden mij ook al enkele keren voorbij zag komen is het drama iets té aanwezig in de film, en daar wordt veel aandacht aan geschonken. Daar zat ik niet altijd op te wachten.

De film doet zich dus wel een beetje anders voor, dan wat je als kijker daadwerkelijk voorgeschoteld krijgt. Ook was de het avontuur niet echt avontuur, daar kregen we maar te weinig van te zien, en die genre zou ik ook veranderen in ‘drama’. Want ik had véél meer avontuur willen zien, en dat word ons veel achter gehouden. De kannibalen waren bijvoorbeeld best leuk om te kijken, althans die scenes, alleen ‘Gray’ wil daar gewoon te snel door heen. Dus nee, dit was niet helemaal wat ik er van verwachtte. De film is niet slecht, alleen had potentieel en misschien met een ander script veel beter gewerkt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Dit was een tegenvaller van jewelste en dat kwam als een flinke verrassing. Ik weet niet precies meer wat mijn verwachtingen waren, maar ik had wel op zijn minst verwacht dat The Lost City of Z mijn aandacht beter zou weten vast te houden dan uiteindelijk het geval blijkt.

Ik vond het vooral een slepende film. Er gebeurt niet bijster veel en eigenlijk zit je telkens te kijken naar iemand die op zoek gaat naar iets, faalt, de zoektocht staakt en het later weer opnieuw probeert. Dit terugkerende patroon begon me op den duur tegen te staan en het kostte me moeite om de film uit te zitten. De cast doet wat er van hen verwacht wordt, maar ik vond niemand uitblinken en dat vind ik - gezien het materiaal - ook niet zo gek.

Wat resteert zijn een aantal fraai geschoten plaatjes en een enkele scène die overeind blijft, maar ik vind het te ver gaan om te zeggen dat de film om die redenen de moeite waard zou zijn. Wellicht interessant als het bronmateriaal omtrent Fawcett je écht aanspreekt, maar verder zou ik deze links laten liggen. Jammer, want ik had wel goede hoop.