menu

The Lost City of Z (2016)

mijn stem
3,01 (557)
557 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Biografie
141 minuten

geregisseerd door James Gray
met Charlie Hunnam, Robert Pattinson en Sienna Miller

'The Lost City of Z' volgt het verhaal van kolonel Percival Fawcett (Charlie Hunnam), een voormalig onderscheiden Britse soldaat die de jungles van de Amazone intrekt. Hij gaat daarbij op zoek naar een mythische stad waarvan hij overtuigd is dat hij deze op een eerdere tocht gezien heeft. Maar de reis is niet zonder gevaar.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=iKM8ccSu0PI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grann


avatar van schram101
The Lost City of Z International Trailer #1 (2017) YouTube

Nieuwe trailer.

Nog erg weinig berichten hier.. Vind het er erg interessant uit zien.

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Vanaf 27 april in de bioscoop (The Searchers)
Belgische release: 15 maart

avatar van Walter S.
3,0
Lijkt me wel wat.

avatar van Woland
2,5
Het heeft zo z'n voordelen om in Londen te zijn. Na Get Out heb ik ook nog even de gelegenheid gehad om The Lost City of Z mee te pakken in de bios; met opzet heb ik van te voren weinig over de achtergrond van de film gelezen, al was de (grotendeelse) setting me wel al duidelijk. Wat me achteraf wel een beetje verbaast is zowel de genre-aanduiding hier, als het feit dat de korte beschrijving al een behoorlijke spoiler weggeeft - ik zal later eens kijken of ik een betere omschrijving kan formuleren. Verder, als je als kijker op zoek bent naar een actiefilm, dan is deze Lost City of Z ook niet de juiste keuze - de film is traag en ondanks dat er veel tijd op expeditie in de jungle wordt doorgebracht is de hoeveelheid spektakel en actie voor zo'n setting minimaal.

Hoe dan ook, The Lost City of Z is een portret van Percy Fawcett, een Britse militair die tijdens een expeditie in de Zuid-Amerikaanse jungle overtuigd raakt van het bestaan van een mysterieuze stad diep in het oerwoud. Hij verwijst hiernaar als Z, en als een volleerde Ahab zal hij dit idee nooit meer loslaten en meerdere keren zijn familie achterlaten voor jarenlange expedities in het Amazonegebied. Uiteindelijk, zoals de beschrijving al spoilert, zal hij met zijn zoon er voor een derde expeditie op uittrekken, en nooit meer terugkeren naar Engeland, vrouw en andere twee kinderen. Deels is dit om het Britse (wetenschappelijke) establishment af te troeven, die het a priori voor onmogelijk houden dat de stammen in Zuid-Amerika uberhaupt iets van beschaving kunnen hebben, maar uiteindelijk is het ook gewoon een inherente exploratiezucht waar ik wel een mate van respect voor kan hebben.

Toch, de film wist me niet echt te overtuigen, ondanks dat het idee van een obsessieve zoektocht in de jungle me zeker aantrok. Lost City of Z kleurt erg veilig binnen de lijntjes. Het is solide gemaakt, geacteerd en gefilmd, maar de film volgt een veilig pad door het leven van Fawcett in vier episodes: drie expedities naar Zuid-Amerika en de (niet zo geslaagde) Eerste Wereldoorlog, met daartussenin zijn persoonlijke perikelen. Ook worden de boodschappen over hoe Indianen ook mensen zijn en beschaving hebben, en de bijdrage van zijn vrouw, er met de botte bijl ingeramd, met nogal karikaturale Britten in Old Blighty als intellectuele tegenstanders. Maar uiteindelijk is het grootste probleem simpelweg dat de expedities zelden echt boeiend worden - soms vallen Indianen aan die dan opeens op een opportuun moment weer ophouden, er zijn wat gevaren die nergens echt gevaarlijk lijken te worden, en er zijn gigantische sprongen in chronologie waarin er opeens allerlei gidsen verschijnen en weer verdwijnen en waardoor het gevoel voor de lengte en zwaarte van de expedities niet overkomt. Af en toe alsnog fascinerend, maar grotendeels traag en veilig - als je op zoek bent naar overtuigende obsessie in de jungle, dan kan je beter Aguirre of Fitzcarraldo uit de kast pakken.

avatar van tbouwh
2,0
The Lost City of Z draait om ‘ontdekkingsreiziger’ (een wrange, oriëntalistische term m.i.) Percy Fawcett (Charlie Hunnam), die in de eerste helft van de twintigste eeuw een fascinatie ontwikkelt voor de geheimen van de Boliviaanse jungle. Tijdens zijn eerste expeditie, die initieel bedoeld was om de omgeving verder in kaart te brengen, vindt Fawcett sporen van een verloren beschaving. Eenmaal ‘thuis’ (dat wil zeggen, bij de Royal Geographical Society in Londen) wachten hem racistische, ronduit hachelijke reacties. Een parafrase: ‘savages zoals je die in dat gebied vindt zijn helemaal niet in staat zo’n bloeiende beschaving te vormen, weet je zeker dat je verstand je in de broeierige jungle niet in de steek heeft gelaten?’

Scepsis slaat snel om in euforie en gejuich: tijdens een plichtmatige rechtbankspeech (inclusief stemverheffing) weet Fawcett zijn elitaire collegae ervan te overtuigen dat er roem en glorie in het verschiet ligt. Hij kan nu op zoek naar zijn ‘city of Z’; geen stad van goud, maar het laatste stukje van de puzzel, het ultieme doel. Zijn fellowship is even stereotyp als gevarieerd: er is een trouwe volgeling (Robert - leeft die ook nog? – Pattinson), een verraderlijke, laffe slang die de expeditie in gevaar brengt (Angus Macfadyen), een decorstuk (Edward Ashley), een zoon die later volgroeid instroomt (Tom – de nieuwe Spider-Man – Holland) en een vrouw die pre-derde golf nog niet mee mag omdat dat ‘gevaarlijk’ is (Sienna Miller).

Bij een film als deze hoop je op een meeslepende vertelling; een tocht door de jungle die op z’n Coppola’s steeds broeieriger, intenser en zwaarder wordt. In The Lost City of Z is daarvan geenszins sprake. Het scenario van regisseur James Gray (gebaseerd op een boek van David Grann) springt van de hak op de tak, en garandeert één van de meest fragmentarische films die ik in tijden zag. Een sterke opbouw ontbreekt, en iedere keer als één van de in totaal drie expedities écht haar tol gaat eisen van de reizigers volgt een abrupte cut. Naar de rechtszaal in Londen, naar vrouwlief, welja, zelfs naar een Russische waarzegster tijdens de slag bij de Somme. Het is tamelijk frustrerend dat de film met name daardoor haar eigen glazen ingooit. Echt meeleven met de personages zit er niet in, de sfeervolle dan wel cinematografisch hoogstaande sequenties die er zijn verworden tot momentopnames.

Hoofdrolspeler Charlie Hunnam mist verder het charisma en het echte doorzettingsvermogen dat ik van Fawcett’s vertolker had verwacht. De Londense elite verwijt Fawcett zijn obsessie voor een illusionair luchtkasteel, maar als het erop aankomt blijkt Fawcett toch voor zijn gezin te kiezen en het gevaar waar mogelijk te schuwen. Op een aantal specifieke momenten lijkt daar verandering in te komen. Hunnam acteert dan echter weer te kunstmatig; je gelóóft gewoonweg niet dat deze man koste wat het kost zijn Z wil vinden. Wat dat betreft had ik veel en veel liever Benedikt Cumberbatch (of zelfs Brad Pitt, die nu als producer bij deze film betrokken is geweest) in deze rol gezien. Cumberbatch moest afhaken door zijn hoofdrol in Doctor Strange, maar had de intensiviteit en met name de geloofwaardigheid die Hunnam nu miste in zijn personage kunnen leggen. Daar ben ik vrij zeker van. Waar het de rest van de cast betreft, overheerst het gevoel van opvulling. The Lost of City of Z kent geen uitblinkers, duurt te lang, en vertelt een veilig, maar juist daardoor onevenwichtig aanvoelend verhaal.

Om zeep geholpen potentie.

aru
Een aardige film waarbij het met name gaat om de drang van de hoofdrolspeler om weer terug te keren naar een de amazone om zijn zoektocht te hervatten. Verwacht niet veel actie in deze film. De film komt zeer traag op gang en springt daarbij van de hak op de tak waardoor de film wat rommelig oogt. Al met al kijkt de film wel lekker weg.

avatar van wibro
3,0
Wat The Lost City of Z met films zoals Aguirre, der Zorn Gottes (1972), Fitzcarraldo (1982), Apocalypse.Now (1979) en niet te vergeten El Abrazo de la Serpiente (2015) gemeen heeft dat het verhaal zich (deels) in de jungle afspeelt. Maar daarmee is ook alles gezegd. Ervoer ik de door mij vier geciteerde films als films met een uitstekende opbouw die naar het einde toe naar een hoogtepunt gebracht werden, bij The Lost City was die climax ver te zoeken. Het hele verhaal zat als los zand aan elkaar. Het sprong allemaal van de hak op de tak. Dan zat je in de jungle, dan weer op het Engelse platteland, dan weer in de jungle, dan in Londen, dan aan het front aan de Somme...Nou ja, laat ik maar ophouden. in mijn ogen had de regisseur er beter aan gedaan een film te maken over een van de expedities. Dan had het misschien nog een interessante film opgeleverd. Nu blijft alleen maar teleurstelling over.

Waardering: nog net een 3.0*

avatar van mrklm
4,5
Een film die mij in veel opzichten deed denken aan Apocalypse Now en Fitzcarraldo. De scène waarin de expeditie van Percy Fawcett een regen van pijlen over zich heen krijgt is vrijwel gekopieerd uit Apocalypse Now en ik had de indruk dat de beruchte berg uit Fitzcarraldo hier ook te zien is. Dat komt wellicht ook door de directe verwijzing naar diens missie: opera overbrengen aan de inheemse bevolking van het Amazonegebied, als speelde die film zich af in Peru. Een andere overeenkomst met de genoemde meesterwerk is dat de productie van 'The Lost City Of Z' rampzalig verliep waardoor het 9 jaar duurde voordat de film eindelijk af was.

De film vertelt het indrukwekkende verhaal van Percy Fawcett, een majoor en cartograaf in het Britse leger, wiens reputatie ernstig is beschadigd door zijn vader. Wanneer hij de opdracht krijgt om namens de Britse regering het grensgebied tussen Bolivia en Brazilië in kaart te brengen, begint hij aan een gevaarlijke tocht die op een mislukking uitloopt, maar die hem er wel van overtuigt dat hij op het spoor is van een verborgen stad die het bewijs is dat er ooit een intelligente beschaving in dit afgelegen gebied woonde. In Engeland neemt bijna niemand zijn conclusies serieus, maar toch blijft hij vastbesloten om deze verloren stad - die hij 'Z' noemt - te vinden.

De film is - net als Apocalypse Now en Fitzcarraldo - op locatie gefilmd onder erbarmelijke omstandigheden voor cast en crew en de hitte en de vermoeidheid zijn zichtbaar en voelbaar in de film. Die authenticiteit doet wonderen voor de film, ook in de gespannen ontmoetingen met de inheemse bevolking. Maar regisseur Gray weet ook de sequentie die zich afspeelt op het slagveld van WOI indrukwekkend te maken, waardoor deze film ook herinneren oproept aan 'Paths of Glory' en 'All Quiet On The Western Front'. De hele productie is uitstekend verzorgd, tot aan de kleding van figuranten en de belichting aan toe.

Gray laat bovendien zien goed om te kunnen gaan met grotere groepen, vooral in de scène waarin Percy een groep potentiële financiers probeert te overtuigen van het belang van zijn expeditie. Het acteerwerk is uitstekend, al is de rol van Sienna Miller als Percy's vrijgevochten vrouw, wat onderbelicht en daardoor niet zo heel erg interessant.

Een ander kritiekpunt is het veelvuldige gebruik van klassieke muziek op de soundtrack: die roept te vaak associaties op met andere films [Beethoven = A Clockwork Orange] en dat werkte bij mij afleidend. Maar dit is eigenzinnige, ouderwetse filmmakerij in navolging van 'The Revenant' en ook hier is het resultaat een voortreffelijke film die in een mum van tijd voorbij lijkt te zijn.

3,5
Een mooie avonturenfilm. Vreemd dat dit verhaal niet echt gekend is.
Prachtige natuurbeelden. Goede vertolkingen.

Toch ontbreekt er iets aan deze prent. Maar ik kan het moeilijk omschrijven
en ik kan ook moeilijk zeggen wat en waarom precies.
De film greep me niet echt aan. Ik vond dat wat mij betreft bijzonder jammer.

avatar van danuz
wibro schreef:
Het sprong allemaal van de hak op de tak. Dan zat je in de jungle, dan weer op het Engelse platteland, dan weer in de jungle, dan in Londen, dan aan het front aan de Somme...Nou ja, laat ik maar ophouden.

Ik denk ook niet dat Gray hier een "heart of darkness" verhaal wilde vertellen. Het is meer een biografie en een portret van een ontdekkingsreiziger(s leven). En daar slaagt hij best in vind ik. Sowieso vrij bizar om te bedenken dat rond 1910 grote delen van de amazone nog niet in kaart waren gebracht en dus nog iets mysterieus hadden. Alhoewel ook nu zijn er nog blinde vlekken op de kaart. Enfin. Als film is het wel erg klassiek/ouderwets en van typisch Gray is dit zeker niet te noemen. Dit is wel erg ver van zijn roots vandaan (melancholische portretten van immigranten in NYC). Maar toch is dit dik twee uur interessant en fascinerend filmavontuur.

avatar van Walter S.
3,0
de film is traag en ondanks dat er veel tijd op expeditie in de jungle wordt doorgebracht is de hoeveelheid spektakel en actie voor zo'n setting minimaal.

Waarmee de grootste minpunten samen zijn gevat. Daardoor voelde het aan als een hele lange film (oh ja, dat is het ook met zijn dik twee uur) die vrij abrupt stopt. Gelukkig had ik de spoiler in de tekst bovenaan deze pagina niet gelezen. Meer dan "wel aardig" scoort ie niet wat mij betreft. Jammer want hier had veel meer in gezeten.

(verwijderd)
Gave avonturenfilm, volgens mij heb ik nog nooit zo'n soort film gezien dus in dat opzicht ook erg origineel.

In plaats van één expeditie zien we een tijdsperiode van maar liefst zo'n 25 jaar van Fawcett en zijn obsessie voor een verborgen stad in de Amazone, wat goed werkte. Zijn gezinssituatie is een tikkeltje sentimentele maar leuke verhaallijn ernaast.

De jungle wordt prachtig gefilmd en ik kon me prima inleven in de barre omstandigheden ondanks de jungle zijn speciale 'uitstraling'. De onopvallende soundtrack maakt alles ook net ietsjes emotioneler.

Charlie Hunnam vind ik goed gecast en weer briljant spelen, hij is veel meer dan Jax Teller blijkbaar en nu dus zeker niet alleen een favoriet karakter maar ook acteur! (tbouwh ) Robert Pattinson overtuigde (en verraste) mij ook als zijn rechterhand. Miller is een mooie vrouw, Macfardy had ik bijna willen slaan door het bioscoopscherm en Holland speelt wel aardig. Niks mis met de cast dus.

avatar van tbouwh
2,0
Teejey dan verschillen we gewoon van mening, maar mooi in ieder geval dat je (wel) van de film hebt kunnen genieten

avatar van Flat Eric
3,0
Ontdek je plekje in de Amazone

Een voor mij onbekende geschiedenis over de ontdekkingsreiziger Fawcett.
De aankleding van locaties en kostuums waren prima in orde alhoewel het bij sommige jungle shots leek alsof het in Burgers Zoo was opgenomen.
Er zaten verder ook wel wat hak op tak fragmentarische momenten in. Ineens waren we bv. op een slagveld in WOI en dat haalde me toch even uit mijn jungle beleving.
Ik snap ook wel dat er gewerkt moet worden met een tijdspanne van een paar decennia maar om de een of andere reden werkte dat niet voor mij.
Desondanks was het een interessant geschiedenislesje.

avatar van Timothyvdmeer
3,0
de terugkeer van de jingle haalde mij juist een beetje uit het verhaal.
Verder wel een mooi verhaal. Goede rol ook van Pattinson en Miller

avatar van Goldie63
2,0
Interessant gegeven , echter zeer matig uitgewerkt. Saai, en teveel in herhaling vallend. Kreeg ook totaal geen gevoel bij de hoofdpersoon.

0,5
Helaas wederom een mooie kans verprutst.... lang saai , geen medeleven etc etc ... Is de 2 de film met Hunnam in de hoofdrol ( King Arthur) en hij kan niet overtuigen ... meer zelfs , hij verprutst de film ... zal dus niet aan de regie liggen ....

avatar van Kaiser
2,5
Had veel meer ingezeten. Vet verhaal, aardige cast maar rommelige matige film.

avatar van sowhat
2,0
Heeft veel potentieel maar doet er niks mee, valt tot drie keer toe in herhaling met hetzelfde, erg jammer van men tijd.

avatar van Alathir
2,5
Een erg leuk verhaal alleen is het te fragmentarisch (Fawcett zit in leger, Fawcett gaat naar Londen, Fawcett gaat eerste keer naar jungle, Fawcett keert terug naar huis, Fawcett gaat voor een tweede keer naar jungle, Fawcett keert terug, oorlog breekt uit dus Fawcett moet soldaatje gaan spelen,
Fawcett raakt gewond, blijft jaren thuis, zoon krijgt ingeving om terug naar jungle weer te keren met de papa, zoon en Fawcett gaan terug naar jungle, leven onder indianen en verdwijnen voorgoed van de radarl. Mama verdrietig.)
uitgewerkt en wordt het vermoedelijk daardoor ook geregeld langdradig. De film wilt teveel laten zien maar doet dat niet op de juiste manier. Het verhaal kon zeker anders verteld worden maar mijn inziens wordt er teveel gefocust op nutteloze zaken. Het is uitstekend om de prachtige natuur mooi in beeld te brengen zolang het tempo daar maar niet teveel onder gaat leiden. Dat gebeurt hier dus te vaak.

Wat mij betreft eigenlijk echt een teleurstelling want ik heb hier heel erg lang naar uitgekeken na een fantastische trailer (eigenlijk zit al het leuke daarin).

avatar van Pazmaster
3,0
Niet bepaald wat ik ervan had verwacht, het is dan ook geen avonturen/actiefilm maar neigt meer naar een kostuumdrama met een vleugje avontuur. De cast speelt uitstekend en het ziet er allemaal prima uit. Het verhaal bestaat uit wat flarden van de reizen naar de Amazone en het leven thuis in Engeland, echter mis ik het gevoel van avontuur. Het is iets te fragmentarisch dus maar verder geen slechte film.

avatar van Ajax&Litmanen1
2,0
Om te beginnen, dit duurt bijna twee! en! half! uur! Pfffffffff. Echt een bijzonder irritante trend dat elke blockbuster of avonturenfilm vandaag de dag avondvulling qua tijd moet zijn. Een redelijk simpel plotje als bij deze film zou gewoon 3 kwartier korter mogen duren. Het ging me op een gegeven moment echt vervelen, want inhoudelijk is dit geen grootse film. Daarbij vliegt de film ook wel een beetje alle kanten op, waardoor het verhaal gewoon niet prettig uit de verf komt. Ondanks soms best fraaie beelden was dit niet zo goed. Rommelig, te pretentieus en zoals gezegd veel te lang.

2*

RuitenAas
Had eigenlijk gehoopt op wat beelden van een verborgen stad aan het eind, maar ik kwam bedrogen uit het verhaal stopt abrupt en dan volgt tekst hoe het verder verloopt.....

Het verhaal is goed te volgen en de chronologie stoort niet.

avatar van pierre18
2,0
Het begin was nog wel aardig maar daarna volgde een reeks saaie vrij overbodige scenes. Uiterst teleurstellend.

3,5
Prima avonturenfilm met in de hoofdrol Charlie Hunnam ( Sons of Anarchy )
Het had allemaal wat ruiger en broeieriger gemogen maar het verhaal was interessant genoeg om 2.20 uur te blijven boeien. De scenes in de jungle hadden ook wat langer gemogen.
Ook hadden daar wat meer beklemmende en exotische actie scenes in mogen zitten.
Einde is vrij abrupt. Wel mysterieus. maar laat toch wat onvrede achter ondanks de verklaringen in aftiteling. Lijkt te gemakkelijk. Sommige settings zien er fraai uit vooral richting het einde.
3*/3.5*

avatar van mixmaster
2,5
Had wat meer verwacht van deze film, helaas zitten er veel langdradige praat scenes in die de film niet beter maken.
Wat meer avontuur en minder drama had beter geweest.

3,0
James Gray staat altijd garant voor degelijk maar saai vakwerk, zo ook hier. Een avonturenfilm zonder veel avontuur, maar denk dat ze erg hun best hebben gedaan om dit alles zo authentiek mogelijk na te bootsen. En dan krijg je dus helaas iets anders dan een type Indiana Jones film. Ziet er allemaal best goed uit, zou het geen slechte film willen noemen. maar ondanks(of dankzij) de lange speelduur denk ik niet dat ik me over een tijdje nog veel zal herinneren van The Lost City of Z.

avatar van kos
3,5
kos
Inderdaad. Eindelijk weer eens een volwassen avonturenfilm zonder kinderachtige humor, vergezochte onzin en onnozele actie.

Kende dit verhaal ook totaal niet maar de film is zeer vakkundig gemaakt en verveelt ondanks de lange speelduur absoluut niet

Gast
geplaatst: vandaag om 11:07 uur

geplaatst: vandaag om 11:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.