• 9.374.044 stemmen

Geregisseerd door: Jean-Pierre Mocky

Met onder meer: Charles Aznavour, Gérard Blain en Francis Blanche

Gesproken taal: Frans

Plot Les Vierges

De film volgt vier vrouwen en hoe ze hun maagdelijkheid verliezen. Een koppel komt er maar niet toe om de liefde te bedrijven voor ze getrouwd zijn. Een vrouw trouwt met een rijke man voor het geld maar houdt haar echte liefde aan het lijntje. Een pas getrouwd stelletje beleeft een hilarische huwelijksnacht en een tienermeisje besluit om in te gaan op de avances van haar opdringerige vriendje. Als ze hem echter dronken aantreft, pikt ze een wildvreemde van de straat en bedrijft ze de liefde met hem.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestonden er zeker toen gigantisch veel van : episodenfilms...dit bleek er een te zijn, wat ik niet verwacht had. Wel een semi- episodenfilm in dier voege dat de delen in elkaar overvloeien, wat betekent dat het hier ook een semi- mozaïekfilm betreft.

De vierde film van Mocky, tweede van die eerste 4 die ik van hem heb gezien en eentje die inhoudelijk en visueel duidelijk voortborduurt op wat hij eerst voor ons in petto had met les dragueurs, al is dit dan POV chick. Nog doller : Mocky schreef het scenario gebaseerd op ontmaagdingsverhaaltjes uit ici Paris ! Wat je noemt cinema vérité. Voor die tijd dus een film met een hoog oh la la gehalte uiteraard, nu komt het allemaal extreem truttig over maar wat verwacht je. In feite is dit dan nog een soort verhipping van de cine papa omnibussen uit die tijd als e.g. LFELA, bestemd voor een jonger publiek dan. NV très light wellicht.

Episodenfilm zei ik, er blijken er 5 te zijn vertolkt door merendeels jonge, ongekende actrices die Mocky na tig screentests uitkoos, de meesten zijn tamelijk ongekend gebleven. Hoewel ik de film toch niet lang geleden gezien heb, moet ik toegeven dat ik de synopsis hierboven amper kan volgen. Schijnbaar begin ik seniel te worden, dus onder voorbehoud een schets van de inhoud :

In de eerste ( semi ) episode ontmoeten wij Sandrelli - net superster en nu nog de gekendste van de actrices die hier opdraven- toen reeds als nympho van wie we moeten geloven dat ze toch nog rein is schijnbaar, als dat al zo was komt daar in deze episode een eind aan in een...spookhuis op de kermis, letterlijk in de muil van de satan !

In de tweede episode volgen we de treurige wederwaardigheden van Sandrelli's frigide, bigotte vriendinnetje dat trouwt met een droogstoppel, wat dan resulteert in een prozaïsche huwelijksnacht. Wel de enige episode waarin we naakt zien : een appetijtelijk, jong, maagdelijk reetje.

In de derde episode ontmoeten we Chabrolregular Blain als upper class twit met een bril, die het slachtoffer wordt van een bizar ontmaagdingsscheme van zijn aanstaande. De inhoud ervan is gekend uit meerdere van dit soort episodenfilms uit die tijd, misschien echter was dit de eerste.

De vierde episode is een klucht waarin 2 pubers een picareske odyssee ondernemen op zoek naar een liefdesnestje, en we komen die 2 weer tegen op het eind van de film in een soort epiloog. Dat als comic relief voor de vijfde en laatste episode die het meest serieus is van allen : we ontmoeten er niemand minder dan Charles Aznavour, een brave veertiger die het doet met...een 18- jarige stagiaire ! Deze parthenofiel zou anno nu nog steeds taboedoorbrekend bezig zijn. De clou van het verhaal is ook eerder triest dan komisch.

Goed, anno nu een film met bijna documentaire/ cultuurhistorische waarde , zeker als je bedenkt dat het schijnbaar naar het leven zou zijn. Maar inhoudelijk toch vooral gesneden episodensexcomedykoek uit die tijd, zij het dan verjongd.

Goede fotografie van de ervaren en gekende Schufftan en tevens goede score van Lefebvre.

Is uitgebracht als onderdeel van de Mockybox die zoals jullie weten 500 euro kost en geen subs bevat, de afzonderlijke DVD bevat ook geen subs dus ik stel voor dat u hem gewoon downloadt met fansubs.