• 9.218.023 stemmen

Geregisseerd door: Jan Svankmajer

Met onder meer: Pavel Marek en Viktorie Knotková

Gesproken taal: Tsjechisch en Latijn

Plot Faust

Vrije bewerking van het Faust-thema, waarin een man zijn ziel verkoopt aan de duivel. Na door een mysterieuze kaart een poppentheater binnen te zijn gelokt, belandt hij in een wereld waar toneel en animatie, fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen.

logo tmdbimage

avatar van Mischa

Mischa

Hele mooie (semi-)poppenfilm. Soms een beetje errug traag, maar zeer mooi in elkaar gezet. We doen eens gek: ****

avatar van The Eye

The Eye

Bizar!

avatar van Dopke

Dopke

Geweldige surrealistische film met een hoop onvergetelijke scenes.

Begon leuk, maar na verloop van tijd kon ook deze film me niet meer boeien.

Wat Conspirators Of Pleasures wel kon, de aandacht van de mij vasthouden door leuke weirdness te brengen, die duidelijk ergens heenleidde, begint deze film me al heel snel te vervelen. Wanneer de hoofdrolspeler in het huis terechtkomt is het vooral random heen en weer geloop, met uiterst vervelend poppenspel ertussen.

De stop-motion is hier wel een pak beter vond ik, vooral wanneer er met klei gewerkt wordt (zoals het babytje), verder vond ik dit maar een misbaksel van een film.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Draait zondag 12 maart 2006 (eenmalig) in de Melkweg Cinema te Amsterdam.

Zie: http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=13621&disciplineid=cinema

avatar van danuz

danuz

Leuk gemaakte, maar jammer genoeg, weinig boeiende film. Het boek heb ik nooit gelezen, het thema interesseert me wel. De uitwerking in de film is alleen erg langdradig, en verveelde me verschrikkelijk. De stop-motion zag er leuk uit, maar ook dit had ik na een half uur wel gezien.

Onvergetelijke scènes heb ik dus ook echt niet gezien, ben benieuwd welke Dopke hiermee bedoeld.. Toch blijf ik Jan Svankmajer een bijzondere film maker vinden, alleen moet ik zijn eerste mooie film nog zien Zelfde geld eigenlijk voor een regisseur als Jean-Luc Godard..

avatar van belchinees

belchinees

Ja, Jezus wat een rare film.
Leuke manier van film brengen, lekker uniek lijkt me.
Het verhaal kon me voor geen meter boeien. Het was gewoon een bizar schouwspel met af en toe eens een fijne stopmotion animatie.

Af en toe wat leuke momenten met een schitterend laatste hoofdstuk wel.Gaatje boren in de pop en even lekker van bil gaan. Blijkt dat later een of andere duivel te zijn. Geweldig.
Voor de rest niet veel soeps en te langdradig.

Dit is toch niet de Faust waar iedereen zoveel lof over verteld he?

avatar van lesamurai

lesamurai

belchinees schreef:
Ja, Jezus wat een rare film.
Leuke manier van film brengen, lekker uniek lijkt me.

Voor de rest niet veel soeps en te langdradig.

Dit is toch niet de Faust waar iedereen zoveel lof over verteld he?
erg appart maar niet iets wat je waardeert. Faust van F.W. Murnau is brilliant maar dit is een beetje overdreven.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Opvallend dat die Svankmajer films altijd in dat lelijke 4:3 zijn en de live action er erg onverzorgd uitziet. Hier weer een hoop fijne animatie-toestanden, maar het stuk van 30 en 60 minuten of zo was teveel een herhaling van zetten, zodat ook bij mij de fut er wel een beetje uitging. Zo zijn er sowieso enkele scenes die maar eindeloos herhaald worden dat het vervelend werd, de 'donder' met de metalen plaat, de rollen hoofden etc. Dat had ik op een gegeven moment echt wel gezien. Het stuk van Faust in Portugal was dan echt weer een verademing en het einde was ook weer verrassend leuk. Zal nooit een Svankmajer adept worden, maar zo af en toe is het erg genietbaar.

avatar van Olivier Smolders

Olivier Smolders

Prachtige film met absurde plotwendingen. De Clay-Motion isbijzonder goed en Svankmajer staat daar echter ook wel bekend on. Een dikke 4,5

avatar van Orfanos

Orfanos

wauw; echt heel mooi. Ik kan niet meer zeggen dan dit; het is gewoon uniek, speciaal, geniaal. Kortom een MEESTERWERK.

avatar van RuudC

RuudC

Terwijl ik de dvd in de speler schoof, twijfelde ik nog even of dit wel zo’n goed idee zou zijn. Ik had tenslotte kort daarvoor nog een negatief stukje geschreven over Zerkalo en zodoende zou dit wel eens een soortgelijke ervaring worden. Het zijn tenslotte beide rare Oost-Europese films. Faust pakte me wel. Misschien wel, omdat het verhaal en het moraal me bekend zijn en daarmee de lege plekken makkelijker kan opvullen. Svankmajer vertoont een erg leuke versie van het verhaal, al moet ik zeggen dat ik het vooral over me heen heb laten komen, zonder echt stil te staan waar het exact over gaat. Het visuele aspect alleen al is daar vermakelijk genoeg voor. Svankmajer is erg creatief met klei-animaties, maar ook andere stopmotion mag er zeker wezen. De volgende keer dat ik deze film kijk, zal ik er voor zorgen dat ik een goede sloot koffie achter de kiezen heb, om onder andere de dialogen met de duivel en Mephisto wat beter te kunnen volgen. Wellicht dat ik op inhoudelijk vlak extra sterren kan geven. Jammer dat ik dit soort films bij CKV nooit gezien heb. Deze is daar perfect voor! Bepaalde stukken van het verhaal worden prachtig uitgebeeld.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Jordy schreef:

Vreemd, heb dat nog niet eerder gezien. Als je je stem eventueel opnieuw plaatst dan moet ie er wel staan.

Test 1-2-3, daar is-ie weer!

avatar van mrklm

mrklm

Deze recensie betreft de Engels gesproken versie.

Deels geanimeerde versie van de Faust-legende, waarin een man zijn ziel verkoopt aan de duivel, gebruikt verschillende bewerkingen van dit verhaal als bron, waaronder een poppenversie. "Faust" begint als zwijgende, pure cinema, totdat hoofdpersoon Faust [Petr Cpek] zicn in een theater een regel dialoog uit een toneelstuk citeert. Vanaf dat moment is dit een onnavolgbare achtbaanrit waarin Svankmajer - de meester van de poppenfilm - je trakteert op fantasierijke, absurde, surrealistische, maar immer boeiende sequenties in een prachtig gefilmde, scherp gemonteerd meesterwerk.

Deze film is werkelijk een lust voor het oog een cinema op zijn puurst en op zijn allerbest. De losse structuur maakt het wel wat verwarrend, ook voor diegenen die andere verfilmingen hebben gezien, maar dit is zo'n unieke belevenis dat je 'm moet zien wanneer je de kans krijgt!