• 9.372.317 stemmen

La Cripta e l'Incubo (1964)

Horror | 82 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Crypt of Horror / Crypt of the Vampire / Terror in the Crypt / De Krocht van de Vampier

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Camillo Mastrocinque

Met onder meer: Adriana Ambesi, Christopher Lee en Ursula Davis

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Cripta e l'Incubo

Graaf Karnstein stuurt iemand op pad om een dokter te halen voor zijn zieke dochter Laura. Haar verpleegster is ervan overtuigd dat Laura bezeten is door de geest van een overleden voorouder, Carmilla.

Count Ludwig Karnstein

Laura Karnstein

Friedrich Klauss

Ljuba's Mother (as Cicely Clayton)

Franz Karnstein (onvermeld)

Mac Hammer Fan

Een oubollige, maar voor mij zeer genietbare adapatie van Le Fanu"s "Carmilla". In Z/W. Met Barbara Steele erbij zou het nog iets beter geweest zijn. De film moet het vooral hebben van zijn sfeerschepping. Voer voor liefhebbers van klassieke gotische griezel.

Alternatieve titel: TERROR IN THE CRYPT ala THE KROCHT VAN DE VAMPIER

avatar van Purmerend

Purmerend

Totaal 12 alternative titels.

Purmerend schreef:

Totaal 12 alternative titels.

Nu uitgekomen in de States onder de titel: "Crypt of the Vampire" (Retromedia)

De print is degelijk.

Mac Hammer Fan

Laura Karnstein wordt geplaagd door nachtmerries die zouden worden toegewezen aan een oude vloek die over haar familie rust. Haar vader, Graaf Karnstein is radeloos. Een verpleegster denkt dat de geest van Sira Karnstein, die een paar eeuwen voordien als heks verbrand werd, ronddwaalt in de omgeving. Er komen ook een aantal meisjes op mysterieuze wijze om het leven. Laura begin te denken dat ze hiervoor zelf verantwoordelijk is. De graaf vraagt de hulp van een specialist in restauratie van kunstwerken. Hij ontbiedt deze man naar zijn kasteel om zijn schilderijen te onderzoeken teneinde een oplossing te vinden voor de vloek. Op een dag grijpt in de omgeving een ongeval met een koets plaats. Eén van de inzittenden, een oudere dame, vraagt aan Graaf Karnstein of haar dochter Ljuba een paar dagen bij hen kan logeren omdat ze zelf dringend weg moet. Tijdens haar verblijf raken Laura en Ljuba innig bevriend. Maar is die mysterieuze Ljuba wel zo te vertrouwen?

De scenaristen van “Terror in the Crypt/De Krocht van de Vampier” zijn niemand minder dan Ernesto Gastaldi en Tonino Valerii, die ook instonden voor latere vermakelijke gotische werken zoals “I Lunghi Capelli della Morte”, “La Frusta e il Corpo” en “L'Orribile Segreto del Dr. Hichcock”. Voor dit script gingen ze gedeeltelijk putten uit “Carmilla” van Joseph Sheridan Le Fanu, dat o.a. ook de inspiratiebron was voor de boeiende Hammer-trilogie “The Vampire Lovers”, “Lust for a Vampire” en “Twins of Evil”. Ook Roger Vadim bracht destijds met “Et Mourir de Plaisir” een verfilming van dit romantisch griezelverhaal met een vleugje latente erotiek. Begin de jaren zestig gaven de Italianen (soms ook om economische redenen) nog de voorkeur aan zwart-wit om wat aan te leunen bij de expressionistische cinema en dit is dan ook hier het geval.

Deze oubollige griezelfilm moet het vooral hebben van zijn sfeerschepping en gelukkig hadden ze Christopher Lee in de cast. Met Barbara Steele erbij was het nog iets beter geweest, maar Ursula Davis (Laura) deed het toch ook niet slecht. De sets zijn een voltreffer: het kasteel en ook de ruïnes in de nabijheid waar een om een geheimzinnige reden toch een klok luidt.

“La Cripta e il Incubo” is uitgebracht in de States door Retromedia en Image Entertainment (Engelse versie zonder ondertitels) en nu ook in Frankrijk door Artus (Italiaanse versie met Franse ondertitels). Beide zijn anamorphic widescreen, maar de Franse versie is kwalitatief nog iets beter van beeld en geluid (Italiaanse track is in stereo). De iets kortere Amerikaanse versie mist wat namen op zijn generiek, maar bevat wat meer donder en bliksem zodat je toch onmiddellijk in de juiste stemming bent.

Wie houdt van Hammer films of Italiaanse gothic kan hier plezier aan beleven.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ben het uitzonderlijk nu wel eens met Mac Hammer Fan dat deze film ondanks het niet al te sterke script vooral zijn kracht haalt uit een fantastische gothic sfeerschepping. Uiteindelijk werkt dat naar mijn mening toch nog iets beter in zwart-wit dan in kleur. De link met de Carmilla Karnstein trilogie van Hammer had ik ook al gelegd. De eerste uit die trilogie is een van de weinige Hammers die ik goed vind, de sequels vond ik slecht. Dit lijkt een soort voorloper van die trilogie, maar zowel qua horror als sfeer vind ik deze beter dan de Hammer films.

Voor de rest verwijs ik naar de recensie van MHF, maar zie niet in dat het nog beter was geweest met Barbara Steele. Ja, ze was griezelig in Black Sunday (hetgeen voor alle duidelijkheid nog altijd een van mijn grote favorieten is) maar persoonlijk vind ik haar niet zo een sterke actrice. Zeker qua verleidelijkheid moesten de dames in deze film niet onderdoen. Ik vond ze zelfs een stuk aantrekkelijker dan Steele.

Zeker wel wat voor jou denk ik Brix.

avatar van Noodless

Noodless

Sterke troef van de film is de uitmuntende gothic sfeer met de prachtige zwart/wit beelden. Daarnaast ook een zeer leuke cast waarbij de jonge mooie dames een sensueel sfeertje weten te creëren zonder veel van hun lichaam te laten zien. Adriana Ambesi is een mysterieuze knappe verschijning die iets specials heeft. Het verhaal rammelt soms wat gezien de plotse verschijning van Franz Karnstein en het ongeluk van de koets waardoor Ljuba in het kasteel verder zal verblijven en de moeder verder trekt. De rol van de butler is betekenisloos. En wat te zeggen over de rol van Rowena die aan duivelse praktijken doet. Allemaal een beetje vaag en niet zo goed uitgewerkt. De slotscène is enerzijds verrassend , maar tegelijkertijd ook heel simpel. 7/10

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ouderwets Gotisch/Gothic griezelen in een somber kasteel en met lesbische ondertonen, alhoewel op de damesliefde wordt hier wel wat meer dan subtiel gehint. Ouderwets verder, maar in het genre zeker niet slecht. Beetje de Hammer stijl, maar hier alles nog in zwart/wit. Christopher Lee hier wat ondergeschikt als de bezorgde vader. Spaans/Italiaanse co-productie uitgebracht onder verschillende titels: Crypt of Horror, Crypt of the Vampire, Terror in the Crypt of in prachtige lokale titels als Ein Toter hing am Glockenseil en De Krocht van de Vampier. Ondanks alle vampiers in de titels en Christopher Lee heeft de klassieke vampier er niet zo heel veel mee te maken.