• 9.376.713 stemmen

Met onder meer: Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog en Robert Hughes

Gesproken taal: Zweeds en Engels

Releasedatum: 17 september 2023

Plot ABBA: The Movie

"Frontstage, Backstage & On The Road - Take The Tour"

Een DJ wil voor zijn radiostation een diepte-interview met de popgroep ABBA, maar hij heeft geen journalistieke ervaring zodat hij genoodzaakt is de idolen te volgen tijdens hun tournee door Australië...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ashley Wallace, the disc Jockey

Bodyguard / Bartender / Taxi Driver

Radio Station Manager

ABBA Manager

Featured Fan

Featured Fan

avatar van Sparkle

Sparkle

Wat de f...? Ik wist niet eens dat dit bestond? En zeg me nu niet dat ik de enigste ben...

avatar van EmDee

EmDee

En zeg me nu niet dat ik de enigste ben...
Wel de enigste, niet de enige.

avatar van nootna54

nootna54

ABBA the Movie is gewoon een van de beste films ooit gemaakt voor degene die het nog niet wisten!

ABBA zijn gewoon de beste van de wereld, hun muziek, hun looks, hun fantastisch mooie stemmen (Annifrid Lyngstad en Agnetha Faltskog)en het geweldige componeerwerk (Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus)

avatar van yosemite44

yosemite44

Zo, dat moest deze ABBAgirl even kwijt.

volgens mij heb je dan een moviematch met abba-ed

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Van het verhaal hoef je het echt niet te verwachten, dat is onderzaak in deze film. Pure ABBA propaganda en voor een anti-abba persoon als ik dus niet te doen.

avatar van Wouter

Onderzaak?

avatar van mstoffer

mstoffer

Net zoiets als een onderwurm?

avatar van EmDee

EmDee

LOL

Ik denk trouwens dat hij bijzaak bedoelt.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

nee , bijzaak is er nog te goed voor

onderzaak is zoiets als totaal niet belangrijk, ik dacht dat dat een nederlands woord was maar schijnbaar is toch iets uit deze streek

avatar van dray

dray

Alleen voor ABBA fans...

avatar van sweetlake

sweetlake

Inderdaad dray, je kan deze film ook alleen waarderen als je een fan bent van Abba en hun muziek. Ik was dat in die tijd en het was dan ook de allereerste film die ik ooit zag. Dat geeft al een extra iets aan deze film. Nu ik wat ouder en wijzer ben, en de film objectief moet beoordelen, kan ik niet anders zeggen als dat het geen hoogstaande film was. Als Abba fan blijft het uiteraard wel een film waarin je Abba in hun hoogtij dagen en op hun best ziet. Ook het feit dat je het werk achter de schermen ziet is uiteraard leuk. Vandaar toch 3,5 sterren

avatar van Starry Night

Starry Night

Qua muziek verdient dit natuurlijk een absolute ronde 5, maar omdat het verhaaltje erg dunnetjes was geef ik hem als film toch slechts een 4. Elke film waarin ABBA-muziek gebruikt wordt zal er namelijk in gaan als klokspijs.

soom

Helemaal geweldig, echt veel superbekende liedjes en bovendien een film over een band wiens muziek ik al sinds ik een tiener was begon te luisteren. Helemaal top dus, deze film.

Zeker weten top10 materiaal voor mij, want ik ga er echt van uit dat ik deze muziek nooit helemaal zat zal worden, en bovendien is het een aardige film.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een aardige film en dan nr 1 in je top 10? Merkwaardig.

dutchtuga schreef:

Een aardige film en dan nr 1 in je top 10? Merkwaardig.

Ik noem de film ook geweldig, wat in de begin regel staat, en eindig dan met aardige film.. Doe ik wel vaker....

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ok, voor degenen die jou niet kennen is dat een beetje verwarrend .

soom

Ik ben al fan van ABBA sinds ik 14 jaar oud was. Een liefde die nu al 7 jaar duurt, en waarschijnlijk nooit meer overgaat, naar ik aanneem en hoop. Getuige de 2 boeken en de vele cd's ga ik daar ook echt niet vanuit. Het zijn gewoon geweldig mooie teksten, de muziek is geweldig. Agnetha en Anni-Frid zingen gewoon écht fantastisch mooi, met erg veel gevoel, en Bjorn en Benny hebben geweldige nummers gecomponeerd, die je echt kunnen raken. Ik heb de film ook echt 100 keer gezien, zet hem steeds opnieuw op. Ik geniet er echt van, word er steeds weer vrolijk van, hoe vaak ik hem ook zal kijken. Terechte nummer 1 positie in mijn top 10 en 5* blijven staan. Ik kon gewoon even niet anders dan dit lyrische bericht typen. Moest het even kwijt.. De eindshots van deze film, grijpen me op de een of andere manier ook erg aan...

Het ABBA-verhaal grijpt me ook erg aan, de drama's enzovoort.

Zo, dat moest deze ABBAgirl even kwijt.

Hey ABBA Girl, ik weet niet hoeveel films jij in je leven gezien hebt, maar er zijn echt wel veeeeeel beter films dan dit, dit is voor fans misschien leuk onderhoudend, maar toch niet bepaald een topper van de bovenste plank...

Exploitation schreef:

Er zijn echt wel veeeeeel betere films dan dit, dit is voor fans misschien leuk onderhoudend, maar toch niet bepaald een topper van de bovenste plank...

Hm, er zit toch wel een aardig goed verhaal in, of niet?

soom schreef:

Hm, er zit toch wel een aardig goed verhaal in, of niet?

Goed verhaal? Vergelijk zulke films als deze eens qua verhaal met 2001: A Space Odyssey of Apocalypse Now....etc

Exploitation schreef:

2001: A Space Odyssey en Apocalypse Now zijn een heel ander soort genre. Kun je nauwelijks vergelijken met elkaar. Eigenlijk is ABBA, the Movie inderdaad een grote propaganda-film voor ABBA-liefhebbers. Het verhaal stelt ook niet zoveel voor, is alleen een excuus om zoveel mogelijk liedjes te kunnen horen, maar ik vind echt wel dat er verhaal in zit, en een goed verhaal ook.

Exploitation

Nouja ieder zijn mening hé

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

soom schreef:

Het verhaal stelt ook niet zoveel voor (...) en een goed verhaal ook.

Wat is het nou? Stelt het verhaal niet veel voor (= niet goed) of is het goed?

BlueVelvet schreef:

Wat is het nou? Stelt het verhaal niet veel voor (= niet goed) of is het goed?

Het verhaal is alleen leuk voor echte ABBA-fetisjisten. Natuurlijk is het in wezen een heel dun verhaaltje, en is een nauwelijks te verhapstukken film, als je niet werkelijk geinteresseerd bent in ABBA en alles wat er rond deze groep samenhangt.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Zo, dat moest deze ABBAgirl even kwijt.

Een flutverhaaltje, maar wie maalt daar om ? Ik ben een grote Abba-fan, heb alles van deze geweldig leuke band in huis.

Maar daarom moet ik dit nog geen supergoede film vinden natuurlijk.

Maar daarom is dit zoals gezegd nog geen goede film !

3.5 sterren. Mààk je dezelfde soort zooi met BZN, Frans Bauer, Marco Borsato of nog erger, tja, dan geef ik hier zelf geen halve ster voor, maar het is en blijft Abba, de meesters van de melodieuze superieure pop!

***1/2

Couch Potato schreef:

Maar daarom moet ik dit nog geen supergoede film vinden natuurlijk. Leuk, gewoon omdat ik een ontzettende Abbafanaat ben, puur om hun muziek, en omdat ik in mijn jeugd smoor was op Agnetha Fältskog, tjonge jonge jonge wat een lekker meisje was me dat way up in the seventies!

Uh, sorry? Je was verliefd op Agnetha, je bent een ontzettende ABBA-fanaat, maar je geeft maar 3*? Je bent er wel vrij in natuurlijk, om de beoordeling te geven die je wilt.. Maar alleen al vanwege de muziek zou je hier een half punt bij moeten geven, vind ik !!!!

avatar van Couch Potato

Couch Potato

soom schreef:

Ik zei het al ; het is niet omdat ik de muziek steengoed vind, dat ik dit een goede film moet vinden.

Een fan mag zich kritisch opstellen, toch ?

*** drie is me echt voldoende. De muziek verdient er 5, maar hier beoordeel je films op hun filmische kwaliteit, zo is het toch ?

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit is toch niet echt een film om even leuk te kijken of zo

heb me vaak geergerd

soom

Natuurlijk is het verhaal van ABBA, the Movie een rampverhaal, maar voor mij is het echt een heerlijke film. En kan ik het weer niet laten om hier een bericht bij te plaatsen, nadat ik hem voor de 400e keer heb gezien. Dat laatste liedje dat in deze film gebruikt word, kan mij écht kippevel bezorgen, de begintonen, en dan wat er te zien is.. Ja, ik ben maf, maar ik krijg er echt kippevel bij. Agnetha en Frida blijven écht in 100 miljoen jaar voor mij de meest geweldige vocalisten, de teksten zijn geweldig. M'n liefde voor hun muziek gaat gewoon écht heel diep.

What would life be?

Without a song or a dance, what are we?

So I say thank you for the music

For giving it to me ..

Hulde aan Agnetha, die toch wel de stem én de looks had. Natuurlijk is Frida zeker niet iemand die onderdoet voor haar ABBA-collega, maar Agnetha is toch degene naar wie iedereen uitkijkt..

soom

Tja, daar ga ik weer. Het is alweer een maand geleden dat ik ABBA, the Movie heb gekeken voor de 200 miljoenste keer, en toen weer een lyrisch bericht bij de film plaatste. En daar ga ik weer. Ik kan het gewoon niet laten. De film is en blijft flut, maar de muziek van ABBA staat echt als een huis. Echt élke keer als ik welk lied van ABBA hoor, ga ik zo uit mijn dak! Ik vind Agnetha en Frida zulke fantastische zangeressen, en ik heb het tot vervelens toe al herhaald: Bjorn en Benny zijn fantastische componisten en songwriters, die met hun teksten alles vertellen wat er gebeurde in hun persoonlijke leven. Ik heb het hieronder ook al gezegd, maar dat is toch dramatisch, en daarom blijven de teksten echt aanspreken tot en met, wow.

De muziek van ABBA is en blijft tijdloos, voor altijd. Niet alleen de muziek die gebruikt werd in de film, ook zeker weten de muziek die na de film gemaakt en gezongen en geleefd werd. Was ook beslist dramatisch natuurlijk, 2 scheidingen, een nieuw leven opbouwen. En maar doorgaan met de machine die ABBA heet, terwijl je privé-leven helemaal in elkaar stort. Ik krijg altijd kippenvel van the Winner takes it all. Ook als ik naar Agnetha's Zweedstalige nummers luister, word ik helemaal blij, hoewel ik niet begrijp wat ze zingt.. Maar het is gewoon helemaal geweldig. Ik kan er echt zo blij en gelukkig van worden, van alle songteksten, van de muziek, van de teksten. Ik kan heerlijk hard meebleren met alles wat Agnetha en Frida zingen, en dan denk ik echt weer, net als de 80.000e keer daarvoor: Helden, absolute helden. Wat ABBA voor mij is, dat gaat echt nooit meer over. Blijft toch wel met recht m'n nummer 1 film én artiesten. Al heeft het niet veel om het lijf, deze film, ik geniet zo van de beelden. En het zijn en blijven geweldige artiesten, die veel meemaakten. Ik geloof namelijk niet dat Bjorn en Agnetha gescheiden zouden zijn als ze iets minder hadden gedaan, iets minder bezig waren geweest met ABBA. Dan waren ze vast wel bij elkaar gebleven, daar ben ik echt van overtuigd.

Ik zou het ook echt superbe tof vinden als iemand ooit zou besluiten om een film te gaan maken over één van de ABBA-leden. Zoiets als Anton Corbijn's Control (die ik nog moet zien trouwens).

Ik zou het wel erg cool vinden als iemand een bio-pic maakt over mijn persoonlijke grote favoriet. Agnetha. Ik vind haar fantastisch, en dat gaat echt nooit meer over. Zelfs nu nog, want hoewel ze oud is, is en blijft ze echt gewoon knap.