• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Wei Lo

Met onder meer: Pei-Pei Cheng, Elliot Ngok Wah en Tien Feng

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Ying zi Shen Bian

Een aantal vreemdelingen zijn op zoek naar de legendarische vechter, bekend als 'The Shadow Whip', die volgens de verschillende bronnen 15 jaar geleden een misdaad zou hebben gepleegd. De jonge Yun krijgt aanwijzingen dat het haar oom zou kunnen zijn en probeert achter de waarheid te komen.

Miss Yun/Yang Kai Yun

One of the Serial Trio

Inn Keeper

avatar van Metalfist

Metalfist

Alle elementen die je in een Shaw Brothers film nodig hebt

Het was lang geleden dat ik nog eens iets van Wei Lo had gezien. Leerde de man voor het eerst kennen via zijn werk met Bruce Lee en later keerde hij nog regelmatig terug voor films met Jackie Chan. In die 10 films die ik tot nu toe had gezien bleek echter dat hij een erg wisselende regisseur was qua kwaliteit. Het gerucht gaat dan ook dat hij regelmatig op de set lag te slapen en dat anderen eigenlijk zijn films hebben verder afgemaakt terwijl hij er de credits voor accepteerde. Het is dan alleen de vraag of hij lag te slapen bij de goede of bij de slechte films.

In ieder geval mag The Shadow Whip zich bij de eerste categorie voegen. Met zijn speelduur van nog geen 80 minuten is dit denk ik de kortste Shaw Brother film die ik al heb gezien, maar tegelijkertijd ook wel één van de meest actieve. Er zijn bijna non-stop gevechten en het plotje rond de zoektocht naar Fang Chengtian en wat hij nu eigenlijk heeft uitgespookt is simpel doch vermakelijk. Naar het einde toe probeert Lo nog wat een twist in het geheel te brengen door a) Yun als dochter van de vermoorde Yang te laten opdraven en b) Chief Hong de grote slechterik te laten worden. Twee zaken die je al redelijk snel kunt voorspellen maar het is vooral de manier waarop heel de twist uit de doeken wordt gedaan dat erg leuk is. Chief Hong verspreekt zich gewoon en doet dan zijn beste 'ik ben een crimineel meesterbrein mwuhahaha' impersonatie. Het zorgt ervoor dat dit een film is die erg veel fun uitstraalt. Verder ook weer die typische kung fu nonsens (slechteriken die gebukt gaan onder namen als The 16 Bandits of Yunyun, The Serial Trio en ga zo maar voort) en vooral veel in het rond vliegen.

Want The Shadow Whip is een wire-fu film ten voeten uit. Verschiet dus niet als personages opeens ettelijke meters door de lucht zweven, het is allemaal normaal en je kunt er maar beter van genieten. Sowieso wel een erg vermakelijke film qua vechten. Het is één van de weinige films waar ik me een zweep als main weapon voor de geest kan halen (enkel Magnificent Warriors met Michelle Yeoh schiet me te binnen) maar het ziet er eigenlijk echt wel goed uit. Jammer dat in sommige scènes de gevechten worden versneld, maar voor de rest is het genieten van de kung fu. Met Cheng Pei-Pei heb je daar natuurlijk een goede lead voor (wie zegt er dat vrouwen geen ass kunnen kicken) en de altijd coole Sammo Hung zou blijkbaar als extra te zien zijn, ik heb hem gemist jammer genoeg. Tof ook om Yueh Hua terug gecombineerd te zien met Pei-Pei. Come Drink with Me was weliswaar één van de zwakste Shaw Brothers films tot nu toe, maar het was wel een leuk duo dat hier dus opnieuw verenigd is.

Tof! Korte speelduur, een verhaaltje waar net iets meer inzit dan het standaard 'ik wil wraak' (al is het niet enorm veel meer) en coole gevechten. Meer heb je voor dit soort films niet nodig en The Shadow Whip is voor mij dan ook één van de weinige films die alles combineert wat ik aan dit films zo leuk vind. Is uitgebracht als Duitse blu-ray met Chinese audio en Engelse ondertiteling. Ga dat halen!