• 9.375.420 stemmen

Geregisseerd door: Fabián Bielinsky

Met onder meer: Ricardo Darín, Dolores Fonzi en Pablo Cedrón

Gesproken taal: Spaans

Plot El Aura

Veertiger Espinosa is een professioneel 'opzetter' van dode dieren, dat wil zeggen: hij herstelt hun huid en vult hen op. Espinosa, die tevens lijdt aan epileptische aanvallen, brengt op een dag een opgezette vos naar een natuurmuseum, waar hij collega Sontag tegenkomt, zo'n beetje de beste vriend die de eenzame Espinosa heeft. Tijdens een onderonsje onthult Espinosa aan zijn vriend het idee eens de perfecte overval te plegen. Wanneer de twee later gaan jagen en per ongeluk iemand neerschieten wordt dit ideetje opeens wel erg realistisch...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Phille

Phille

Deze film enidelijk op dvd kunnen bemachtigen, en het loonde de zoektocht. Schitterende plot, dito beelden en muziek en een ijzersterke vertolking van Darín. Jammer dat deze film zo weinig verspreid is.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Een mooi verhaal, dat zeker. De acteurs zijn ook zeker niet slecht.......

Alleen het tempo is werkelijk te traag voor woorden. Het had van mij wel een stuk sneller gekund allemaal.

avatar van the new guy

the new guy

Hectometerpaal schreef:

Een mooi verhaal, dat zeker. De acteurs zijn ook zeker niet slecht.......

De film zat vol met slome en overbodige dialogen.

Precies wat ik er ook van vind. De muziek in het begin en eind is prachtig, de hoofdrolspeler is ook magnifiek maar de dialogen zijn storend saai.

Verder is verhaal inderdaad best goed, maar er is naar mijn mening te weinig mee gedaan.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

En waarom moet ik via een obscuur DVD-releasje van deze film kennis nemen? Onbegrijpelijk hebben alle Nederlandse critici weer eens volkomen liggen slapen? Dit is de meest briljante Zuid-Amerikaanse film sinds jaren! Maar dus wel 1 die ook zo'n beetje alle Amerikaanse thrillers van de laatste jaren achter zich laat. Doet wel een beetje denken aan No Country For Old Men, maar dan zonder de humoristische trekjes en met een langzamer verteltempo en beter uitgewerkte karakters. Ik roep maar weer eens een film uit tot meesterwerk.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Dat klopt toch niet , hoor. De film heeft afgelopen zomer een paar weken gedraaid in het Filmmuseum ihkv het programma Previously Unreleased en is ter gelegenheid daarvan rijkelijk bedeeld met goede kritieken. En critici brengen geen films uit, dus dat liggen slapen van hen, zie ik ook niet zo.

Volkskrant: Film: *****

'El aura, die in 2006 de Moviesquad Award won op het Zeeuwse festival Film by the Sea, verschijnt 26 augustus op dvd bij De Filmfreak en is nu eerst een week te zien in het Amsterdamse Filmmuseum, als onderdeel van de uitmuntende zomerreeks ‘Previously Unreleased’. (...) El aura is een stijlvaste, ingetogen, schrandere kruising tussen thriller, psychologisch drama en karakterstudie, die de volle lengte (135 minuten) optimaal profiteert van de sfeerrijke locatie: de angstaanjagende bossen en enorme kale vlaktes van Patagonia. Met Bielinsky is de filmwereld een groot talent ontvallen.

'Eigenzinnige misdaadthriller' (NRC)

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ja maar ik woon niet in Amsterdam

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Toeval wil dat mijn eerste en laatste film van 2008 afkomstig waren van dezelfde regisseur. Jammer is dat het ook bij deze 2 films zal blijven aangezien dit talent op veels te jonge leeftijd overleden is.

El Aura is een bijzondere, mooie, ingetogen en wat trage karakterstudie met thriller/suspense en drama elementen. De grote overeenkomst met Nueve Reinas is ook hier de voorliefde die Bielinsky lijkt te hebben voor het criminele milieu. Echter waar zijn debuutfilm vooral een door het plot voortgestuwde, luchtige misdaadkomedie was is dit wat zwaardere kost.

In El Aura wordt onderzocht wat er zou kunnen gebeuren wanneer de grens tussen fantasie en werkelijkheid wegvalt. Wat er gebeurt wanneer de mogelijkheid zich aandient om gedurfde dagdromen werkelijk ten uitvoer te brengen. Het plot staat wel veel meer op de achtergrond en vooral belangrijk zijn de ontwikkelingen in het karakter van de hoofdpersoon, Espiniosa. Die veel meer een anti-held is en zeker geen publiekslievelingetje. Espinosa, een nukkige wat chagrijnige niet bepaald makkelijk op de hand zijnde veertiger die vast zit in zijn nogal suffig leven en bovendien ook nog de handicap heeft epileptisch te zijn. Het is geen eenvoudig figuur en Ricardo Darin laat zien met deze rol wat hij als acteur in huis heeft. De film wordt sowieso bevolkt door niet al te sympathieke lui.

Maar eigenlijk is misschien de echte ster van de show nog wel het barre, desolate landschap van Patagonië. De film bevat werkelijk prachtige beelden van deze eenzame streek in het zuiden van Argentinië. Het landschap met zijn besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte wouden en lege halfwoestijnen lijkt met zijn melancholie het karakter en de daden van de mensen meer te bepalen dan ze zelf zouden willen...

Erg mooie en onbekende maar iig door mij niet onbeminde film.

Toch maar eens achter aan gaan. Volgens mij wel iets voor mij.

avatar van Erwinner

Erwinner

Onderhoudende strakke film.

Sterk verhaal, misschien niet helemaal origineel. Wel met veel toegevoegde waarde uitgevoerd. In 1e instantie is het verhaal niet eens zo belangrijk maar wel de mystiek achter de hoofdpersoon die indrukwekkend wordt neergezet. Daanaast veel lange uitgestrekte shots die passeren en ook echt indruk maken maar soms ook iets te lang zijn. Soms dwaalde ik af.

Daar waar een aantal regisseurs het tempo laag houdt tot aan het einde, kiest deze regisseur voor een opbouwende film met een aantal geweldige aktie scénes die echt gaaf zijn. Maar je hoeft ook geen aktie film te verwachten. t' blijft een psychologische thriller met veel rustpunten.

Langzaam maar zeker wordt je steeds meer ingezogen in het kat en muis spelletje, dit keer geen gruize muis.

Geniaal einde ook!

avatar van Reinbo

Aardige thriller, duurt wel een half uurtje langer dan nodig. Zal wel weer een remake van worden gemaakt.

avatar van timbo_

timbo_

Uitstekende thriller die het meest imponeert door de prachtig geschoten scénes in de bossen. Ook het script is uitstekend want het zorgt ervoor dat deze film die iets teveel van toevaligheden aan elkaar hangt toch geloofwaardig blijft. Al met al een film die me vanwege zijn beeldenpracht nog wel een tijdje bij zal blijven en die haar gemiddelde meer dan waard is.

Dikke 4 sterren.

avatar van ikkie01

ikkie01

Er jammer dat de aktie en de snelheid van de film totaal niet bij elkaar passen. Hoofdrol speler lijkt wel gedrogeerd zo sloom is die. Is zo afstandelijk dat het lijkt of hij er gewoon niet bij is.

Maar de verder opbouw van de film met de mooie landschappen en ditto muziek maakt meer dan het voorgaande goed.

avatar van voskat78

voskat78

Just perfect!! *in alle opzichten*

Wat mij betreft dus een absolute aanrader!!

4,5 * zijn dan wel p z'n plaats.

Ja, erg goede thriller. Bielinsky heeft oog voor detail en stijlvolle soberheid.

Vreselijk jammer dat we niet meer van hem mogen gaan zien.

Ook Darin imponeert.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Prachtige film die me twee uur lang in een trance bracht. Ja, het tempo is traag, en dat maakt deel uit van de volledige opzet van de film. Want je moet eerst het verhaal kennen waarin het hoofdpersonage plots in terecht komt en een rol in gaat spelen.

Neem een epileptische taxidermist die een formidabel geheugen heeft, en fantaseert om de perfecte misdaad te plegen. Wanneer hij met een kameraad een weekendje gaat jagen in een afgelegen gebied, doet zich de kans voor om deze fantasie waar te maken.

Bielinsky zorgt voor prachtige beelden en een absorberende atmosfeer. Het verhaal mag dan wel vrij eenvoudig zijn, ik had geen flauw idee hoe de gebeurtenissen zouden evolueren en dat zorgde voor enkele verrassingen, vooral naar het geslaagde einde toe. Darin draagt de film met succes op zijn schouders en speelt een vreemde man, moeilijk te omschrijven en te vatten. Op het einde moet je je maar eens afvragen of hij nu een crimineel is of gewoon een opportunist? Of is alles wat je ziet misschien verzonnen? Vind ik echt wel een discussie waard Dan is er ook nog die hond, een stille getuige, met zijn scherpe blik.

Het is moeilijk om nog negatieve punten te vinden in deze knappe film, maar enkel het einde mocht van mij nog iets intenser en strakker. Zeker zien, want dit is verrassende cinema. Jammer dat Bielinsky intussen overleden is

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Erg fijne film.

Prachtige beelden, mooie camerastandpunten en indrukwekkend veel sfeer. Erg goede soundtrack ook; kortom schitterende regie en inderdaad balen dat Bielinsky overleden is.

In het begin stond de constant stoïcijnse Darin me niet zo aan, maar daar had ik later absoluut geen moeite meer mee. Zijn constant trieste blik bracht me samen met de muziek in een erg prettige trance. Iets wat niet veel films lukt en waar ik over het algemeen ook niet zuinig met sterren ben, want ik vind het buitengewoon fijn om me in die trance te bevinden.

Rauw en kent eigenlijk geen zwakke scènes. Nja, misschien eentje dan. Want toen 'Espinosa' (die naam heb ik de gehele film niet vernomen) het hert uit zijn vizier verloor, wist ik allang hoe laat het was. Gelukkig dat Bielinsky toen niet cliché dramatisch ging doen, maar voor een uitstekende uitwerking zorgde.

avatar van Zinema

Belofte Bielinsky.

Helaas bleef het erbij. Na het eveneens schitterende Nueve Reinas is dit zijn enige andere film. En wat voor een.

Het lome tempo zuigt de kijker langzaam het intrigerende en mysterieuze verhaal in. Visueel gezien is deze thriller ook nog eens een plaatje. Eigenlijk is El Aura een klein maar waar meesterwerkje.

Geweldig.

avatar van Spetie

Mooie film inderdaad.

Ricardo Darín viel mij al in erg positieve zin op in El Secreto de Sus Ojos en ook hier doet hij het erg goed. De film kent een traag tempo en in combinatie met de mooie cinematografie, is het af en toe een film waar je in weg zou kunnen dromen.

Het verhaal is goed en daarnaast heeft de film de hele speelduur iets mysterieus en ongrijpbaars over zich heen hangen. Dit zorgt voor een erg fijne en aparte sfeer. Verder is de muziek niet opvallend aanwezig, al is de intro en outro wel erg aangenaam. De film had op een paar momenten iets meer tempo mogen hebben, maar verder ben ik het wel met de meerderheid hier eens en is het gewoon een ijzersterke film.

avatar van Poppe

Poppe

Net bekeken, vliegt rechtstreeks mijn top 10 binnen.

Ik zie dat de film slechts 68 stemmen heeft. Jammer dat zo weinig mensen de film gezien hebben.

De film is prachtig, het verhaal is niet heel erg diepgaand, maar de manier waarop het vertelt wordt wel.

De prachtige natuurbeelden, worden ondersteunt met een dito soundtrack die je wegvoert naar een ander 'aura'..

Een echte aanrader, om een misdaad/thriller eens op een andere manier te beleven..

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Niet verkeerd!

Al vond ik de opbouw van de film nogal lang duren. Het zat qua tempo en feeling ook niet helemaal goed. Het was de hoofdacteur aan te zien dat hij een uitgebluste man speelde, maar verder kwam het wat weinig aan de oppervlakte bovendrijven. Ik miste aanvankelijk wat onderhuidse spanning.

Gelukkig komt de film in het 2de uur redelijk op stoom en werkt de film toe naar een machtig sluitstuk. De muziek is perfect op zijn plaats en op visueel vlak weet de film ook wel te bekoren, al vind ik de enorme lofuitingen voor de cinematografie wat overdreven. Hier had veel meer in kunnen zitten. Een 3,5*

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Prachtige film, heerlijk tempo, het zorgt voor een bijzonder thriller.

avatar van Tisik

Tisik

Hectometerpaal schreef:

De film zat vol met slome en overbodige dialogen.

Ik vraag me dan toch af over welke "overbodige dialogen" jij het dan hebt, en blijkbaar zouden er het dan volgens jou nog veel moeten geweest zijn ook. Zo goed als elke dialoog in deze film draagt bij tot het verhaal. De helft van de film is er zelfs geen dialoog.

avatar van wibro

wibro

Een uitstekend script, mooie fotografie, aardige score en een nogal suf uitziende hoofdrolspeler. Aan dat laatste kon ik moeilijk wennen en dat geldt ook voor de traagheid van deze film. Het wilde maar niet opschieten maar dat laatste kan ook liggen aan mijn ongeduld, een van mij niet al te positieve karaktereigenschappen. Maar... in zijn geheel genomen toch wel een goede film waarbij ik toch wel moest denken aan de film-noirs van de jaren veertig en vijftig en in dat genre hoort deze film volgens mij ook thuis.

avatar van Montorsi

Montorsi

Prachtig subtiel en sfeervol misdaaddrama. Ingetogen verteld en mooi in beeld gebracht. Ik had wel verwacht dat het allemaal mysterieuzer was, misschien op basis van de poster, maar het is toch wat te rechtlijnig naar mijn zin. Zo kon er denk ik een stuk meer gedaan worden met zijn epilepsie, ook op sleutelmomenten komt het niet helemaal uit de verf.

Personages worden rustig en uitgebreid uitgewerkt, waardoor de spelduur makkelijk te verantwoorden is. Daarnaast zitten er een hoop mooie scenes in die het geheel aankleden.

Kleine 4*, had me nog wat meer kunnen grijpen heb ik het idee, of misschien komt dat naderhand wat meer opzetten.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Tisik schreef:

Ik vraag me dan toch af over welke "overbodige dialogen" jij het dan hebt

Vind je het erg dat ik me dat na meer dan 4 jaar niet meer weet te herinneren?

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Erg sfeervolle thriller, die vrijwel geen zwakke plekken heeft. Het tempo van El Aura is heerlijk, het kleurenfilter precies juist, de omgeving is uitmuntend gekozen, het camerawerk is meer dan verzorgd. Alleen de achtervolging van Vega vond ik een wat vreemde, ongeloofwaardige scene, en tegen die tijd zakt de film ook ietsje in. Dat wordt echter weer volledig goedgemaakt in het spannende slotstuk. Eigenlijk verwachtte ik een ontknoping a la Nueve Reinas, maar dat zou minder bij deze film hebben gepast. Bijzonder toffe film, ruime 3,5.

avatar van The One Ring

The One Ring

Viel me wat tegen. Het is vooral een vaardig gemaakte film die over het algemeen prima in elkaar steekt, maar zich eigenlijk alleen door zijn hoofdpersoon onderscheid. Zijn gesloten, waarschijnlijk autistische persoonlijkheid hielden het boeiend voor mij en het scheelt dat Bielinsky dit meer gefilmd heeft als een karakterstudie dan als een misdaadfilm. Het gaat er dan ook vooral om wat de naamloze hoofdpersoon (ik weet niet waar de naam Espinosa in de plot hier vandaan komt, maar zijn naam wordt in de film niet genoemd; in de credits is hij The Taxidermist) doet in de steeds moeilijkere situaties waarin hij terechtkomt, hoe hij dingen opvat. De filmstijl benadrukt meestal dan ook dat we naar een subjectieve visie kijken.

Dat houdt het boeiend, maar het werd nooit een film waarin ik me echt ging inleven. Gedeeltelijk komt dat omdat de plotontwikkelingen stiekem heel standaard zijn, zeker het einde waarin iedereen behalve de hoofdfiguur netjes uit de weg geruimd wordt, zoals heel vaak bij heistfilms. Belangrijker is dat het op een gegeven moment allemaal wel erg toevallig wordt, als onze held toevallig net bij een fabrieksterrein gaat kijken als daar een stel criminelen in een vuurgevecht zijn met de politie. De hoofdpersoon loopt daar gewoon wat rustig rond, besluit een gewonde crimineel te volgen, op zijn dooie akkertje, die toevallig net de man is die hij nodig had. Deze scène was zo belachelijk en ongeloofwaardig dat het voor mij bijna de hele film om zeep hielp en ik moest daarna er echt weer inkomen. Eenzelfde probleem had ik met de epileptische aanval die ervoor zorgt dat zijn mobieltje breekt. Ik zat natuurlijk al de hele tijd te wachten tot die epilepsie een belangrijke rol ging spelen, maar dat het voor zo'n opzichtig en nogal onbenullig schrijverstrucje gebruikt werd is wel erg zonde.

Zelfs de hier veel geroemde sfeer vond ik tegenvallen. De spaarzame muziek was mooi en de locaties zijn bijzonder (deden me trouwens erg aan Scandinavië denken, wellicht door de kou, maar ook het kleurgebruik). Maar de cinematografie is niet echt mooi, door een enorme focus op shots waarbij slechts één belangrijk element in focus is en de rest uit focus. Een handig vertelmiddel, maar het levert zelden prachtige shots op.

Ik snap ergens de waardering voor dit projectje wel, maar ik heb het gevoel dat Bielinsky nog wel een betere afwerking had kunnen leveren.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

De toevalligheden maken de film helaas wat te 'gemaakt' en soms ook wat ongeloofwaardig.

Wel erg mooi gefilmd, met bijvoorbeeld schitterende shots van die hond.

Ook het acteren is niet onaardig, maar inhoudelijk vind ik de film toch wat tekort schieten.

avatar van Keyes

Keyes

Pure kunst. Alles zit in deze film; een lekker rustig tempo, passende muziek, natuurlijk spel, prachtige locaties, intelligent script, regisseurshoogstandjes (ondermeer shots met de hond). Alleen het was allemaal net even te toevallig.. maar dit neem ik voor lief!

Heel jammer dat ons zo'n talentvol regisseur is ontvallen.

4,5* Grote klasse

avatar van frans123

frans123

Topfilm van een regisseur die veel te vroeg is overleden. Het trage verhaal past helemaal bij de volksaard en het landschap. In de film zit niet 1 seconde humor. Alle figuren zijn tragisch en grauw. Als je in een dip zit moet je niet deze film zien....hihihi

Dijk van een rol van Darin ,die niet overtroffen kan worden. Ingetogen,geen emotie net als de hele film. Het verhaal is wat ongeloofwaardig ,maar daardoor niet storend.

Gelukkig een film zonder boodschap,zonder cliches,.... De film staat in mijn top-30. Over een jaar of twee wil ik hem nog een keer zien.(als ik het mag beleven....)Absolute aanrader.