Genre: Drama / Komedie
Geregisseerd door: Mischa Alexander
Met onder meer: Jochum ten Haaf, Ricky Koole en Bastiaan Ragas
6,8 (200)
Releasedatum: 6 april 2006
Plot Sportman van de Eeuw
In 2000 kiest Friesland de Sportman van de Eeuw. Sake Wiarda probeert de rest van de jury te overtuigen en vertelt het levensverhaal van paalzitter Taeke Jongsma. Al vanaf de lagere school probeert Taeke te ontsnappen aan de onderdrukking van de arbeiders in de jaren dertig. Paalzitten biedt hem een uitweg, maar ook de kans om een voorbeeld te stellen voor de onderdrukten. Taeke grijpt die kans, maar daardoor glipt de vrouw van zijn dromen door zijn handen. Blijft hij zitten, of kiest hij voor zijn grote liefde?
Quentin
Een Nederlandse film produceren, dat is natuurlijk altijd een goed idee. Met een beetje geluk komen er wel 3000 kijkers op af. Maar dan moet het wel een Nederlandstalige film zijn, en geen Friestalige.
Dat heeft regisseur Mischa Alexander (bekend van gezaghebbende films als Feestje! En All Stars) inmiddels ondervonden. Zijn nieuwste productie Sportman van de Eeuw is een nog grotere flop dan Het Woeden der Gehele Wereld. Sinds de première op donderdag 6 april kochten 1500 mensen een kaartje. Dat zijn onder andere Alexanders' familieleden, kennissen en recensenten. De film draaide aanvankelijk in negenentwintig bioscopen maar is inmiddels in dertien filmzalen van het doek gehaald. Een woordvoerder van filmdistributeur UIP noemt het “desastreus”. Wij noemen het standaard voor Nederlandse producties.
Update: nagekomen reactie van UIP: "We hebben een charmante film, die met passie is gemaakt. Ik ben heel bang dat de toekomst alleen ruimte biedt aan de enkele grote kaskraker."
Bron: nieuwnieuws.nl
dr walgvogel
Zo Nederland is weer een filmflop rijker. De tweede grote met veel tam tam aangekondigde film die geen bezoekers trekt. hoe kan dit? Misschien ligt het aan die Ragas in de hoofdrol. Dat is toch helemaal geen publieks trekker. Mischien was de film niet streetwise genoeg om een jong publeik te trekken en vonden de ouderen het onderwerp van de film te oudbollig.
Stephan
Mischien was de film niet streetwise genoeg...
Zolang het Nederlandse publiek Idols, Reallife soaps, Robinson, Temptation Island en meer van dat soort SHIT prefereert boven kwaliteit zullen goede films ook geen kans krijgen en zal men massaal naar commerciële pulp kijken. Dat kun je de makers niet aanrekenen.
cornelis
met veel tam tam aangekondigde film .
Sportman met veel tamtam aangekondigd???
cornelis
standaard voor Nederlandse producties
Een misvatting. Nederlandse films hadden de afgelopen jaren een prima marktaandeel.
Waardeloos en feitelijk onjuist stuk. Kan het op die site ook niet vinden, trouwens.
De Friese en friestalige film Nynke trok behoorlijk wat bezoekers (300.000!).
Ik had wel verwacht dat meer Friezen naar de film zouden gaan. Maar dan hadden ze misschien ook niet paalzitten als onderwerp moeten nemen. Dat is zogenaamd in de film een grote sport, maar in werkelijkheid stelt dat in Friesland niks voor. Wordt 1x per jaar bij sommige dorpsfeesten gedaan ofzo.
Het is overigens een leuke film. Mooi in beeld gebracht, leuke hoofdrollen. De muziek van Preisner draagt erg bij aan de sfeer.
Grootste minpunt vind ik het magere verhaal. An sich is er niks mis met het plot, maar je ziet de gebeurtenissen al van ver aankomen en het verrast je nergens.
SvdE is een luchtige en lichtkomische film. Prima sfeer, prima vertolkingen, mooie beelden.
Het plattelandsgevoel is wel wat eendimensionaal gebracht, maar de film pretendeert ook niet een serieus en historisch correct drama te zijn.
Het Fries van de hoofdrolspelers is niet vlekkeloos. De klemtoon is geregeld net even verkeerd. Ik moest zelfs af en toe naar de ondertiteling kijken, en vooral Ten Haaf heeft een vreemd Duits-achtig accent. In Nynke beheersen de Hollandse hoofdrolspelers het Fries beter. Maar soit, ik heb me er niet echt aan gestoord.
Ik geef Sportman van de Eeuw ruim 3 sterren. Ik had er iets meer van verwacht, vooral van het plot en de humor.
l
2000 bezoekers voor HWDGW, 1500 voor deze....
Gaat lekker met UIP, zouden daar niet wat koppen gaan rollen.....
Dat dit trouwens een grotere flop is betwijfel ik, de film kostte veel minder, draaide in minder zalen en scoort aanzienlijk bter wat nog enige hoop geeft voor de DVD en buitenlandse sales.
narva77 (crew films)
Dat is gek. Ik had een jaar geleden gelezen dat Morricone de score zou doen.....
Dat was ook de bedoeling. Alleen kwamen de makers op een gegeven moment in tijdnood, en moest de score in een zeer korte tijd worden gemaakt en opgenomen. Daarom hebben ze voor iemand anders gekozen.
Echter, toen producent Joop v/d Ende het eindresultaat zag, stond hij erop dat Ennio Morricone alsnog de score zou doen. Helaas, toen de regisseur hem opnieuw opbelde, had Morricone andere verplichtingen! Het is dus niet zo dat Morricone de score niet wilde doen....
Bron: regisseur Mischa Alexander in "De Wereld Draait Door".
narva77 (crew films)
....Wel kan UIP zich achter de oren krabben over falende marketing. Anderhalve week voor de release zat de regisseur en een acteur bij De Wereld Draait Door. Niet echt lekkere timing.
Maar wel een goede keuze van TV-programma. "De Wereld Draait Door" is één van de succesvolste programma's op TV op dit moment. Wordt niet voor niks de verrassing van het TV-seizoen '05-'06 genoemd.
Quentin
Was van vanmorgenvroeg, er is weer nieuw nieuws hè
(Is natuurlijk ook een zeik stuk, maar het ging even om de teleurstellende cijfers.)
EDIT: http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2006/04/flop_voor_nieuwe_nederlandse_f.html
neo
Het is overigens zonde dat deze film niet niet redelijke bezoekersaantallen haalt. Heb zo'n vermoeden dat deze weleens een aardige goede roulatie in het buitenland kan krijgen...
JorritS
Inderdaad te triest voor woorden, het stuk op nieuwnieuws.nl maar vooral ook de reacties erop. De Nederlandse Film voor paal zetten (zitten) is ronduit schandalig en afgezaagd. Maar als mensen aldaar met oneliners aan komen zetten zoals: "Wie maakt er nou een film over paalzitten" en "Bastiaan Ragas in de hoofdrol" (wat niet eens waar is) Al met al vreselijk triest.
Los daarvan ben ik erg benieuwd naar deze film, mede door mijn Friese roots
Bron: nieuwnieuws.nl
Wat is dit voor onwetende piemel? Nynke was in het Fries en een succes. Standaard voor NL producties? Niet opgelet?
En dan de opmerking over familie en recensenten....
Wat een koekebakker...
De Friese en friestalige film Nynke trok behoorlijk wat bezoekers (300.000!).
Wel kan UIP zich achter de oren krabben over falende marketing. Anderhalve week voor de release zat de regisseur en een acteur bij De Wereld Draait Door. .
Die dat niet slim deden.
...alhoewel ze het wel zo in het nieuws brachten.
dr walgvogel
RuudvanDoorn
Deze film is werkelijk de moeite waard van het zien. Tot mijn stomme verbazing zat ik samen met mijn vriendin met zijn tweeën in de bioscoop in Heerenveen, nadat daar de premiere was de donderdag ervoor. Onbegrijpelijk dat een dergelijke film zo weinig publiek trekt. Prachtige sfeerbeelden. Af en toe inderdaad wat flauwe humor, maar wel degelijk stelt de fil je in staat om in te leven in de obsessie van de paalzitter. Uiteraard kun je dit als metafoor zien voor elke obsessie waar een mens mee behept kan zijn. Zeker de moeite waard om alsnog te gaan zien.
De waarderingen zijn helemaal niet slecht.
Redlop
Misschien hadden ze een andere titel moeten nemen en de nadruk in de marketing minder op het paalzitten moeten leggen. Het appelleert aan een NCRV-humor waar niet iedereen 8 euro voor neertelt. Als er in Heerenveen slechts 2 mensen in de zaal zitten is dat al een teken aan de wand.
Jammer...ik denk dat het best een mooie film is, maar hoewel ik het promotiefilmpje al een paar keer gezien heb, gaat hij hier niet draaien.
TimD
Je gaat toch niet naar en film kijken over een man die 200 dagen op een paal zit.
neo
Nee wie wil er nou twee uur naar een shot van iemand die op paalzit kijken? Kijk nu eerst maar de film.
otherfool
Wij zijn hier een kleine selecte gemeenschap hoor...
Zolang 'de filmgemeenschap' het superieure Robinson op 1 hoop gooit met die andere programma's... enfin.
Als je 'het publiek' zo wil definiëren ben je als filmmaker fout bezig lijkt me. Mensen hebben de keuze tussen films en als ze voor een andere film kiezen heb je daar niets over te zeggen; dan heb je zelf (bvb in de marketing) zaken laten liggen. Simpelweg het publiek als dom en onwetend kwalificeren is de veel te gemakkelijke weg.
SmuttWars
Flopfilm van de eeuw...en zo te lezen onterecht. Ik lees veel positiefs en na het zien van de trailer was ik echt van plan de film te bekijken, maar hij is rap uit de meeste zalen verdwenen!
FEESTELIJKE VERTONING ‘SPORTMAN VAN DE EEUW’
IN CINE CITY, VLISSINGEN
Dinsdagavond 30 mei is er een feestelijke en speciale Zeeuwse vertoning van de film ‘Sportman van de Eeuw’ in de Cine City te Vlissingen (19.15 uur) in bijzijn van de regisseur Mischa Alexander, hoofdrolspeler Jochum ter Haaf, en Zeeuws storyboard-tekenaar Raimond van Soest.
De Amsterdamse regisseur en de Goese tekenaar hebben een heel jaar intensief met elkaar samengewerkt om de gehele film beeldje voor beeldje vast te leggen als voorbereiding op het draaien van de rolprent. Mischa Alexander onlangs in een interview: “Vele tekeningen waren visueel zo krachtig, dat ik er zorgvuldig voor heb gewaakt, dié vooral te filmen. Raimond’s ‘strip’ werd een leidraad voor cameraman Bert Pot en art direction, tegen wie ik altijd, als ze vroegen hoe ik het precies wilde, kon zeggen: ‘kijk maar op het storyboard’.”
Zoals gezegd zijn allen deze avond aanwezig om vragen na de voorstelling uitvoerig te beantwoorden. Aanvang is uiterlijk 18.30 uur. Men wordt, na de rode loper, ontvangen met een welkomstconcert van een fanfarecorps en door heuse paalzitters! Na de voorstelling is er om 21.15 uur een na-borrel in het Cine Café waar men de cineasten persoonlijk kan ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Overdag zijn er ook twee vertoningen om 13.45 en 16.15 uur met echte paalzitwedstrijden voor de kinderen in de grote entreehal.
Entreekaarten voor deze speciale avond kosten € 8,00. Kaarten zijn te reserveren op telefoonnummer 0900-2463 2489.
Cine City
Spuikomweg 1
4381 LZ Vlissingen
0118 418810
neo
Klinkt erg leuk. Zag pas ook nog een ''Sportman van de Eeuw'' team bij Tien voor Taal, met Alexander als leider.
neo
Ooh ja dat kon ook Herexamen zijn geweest. Misschien verwar ik de twee nu even.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+