Genre: Avontuur / Fantasy
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Plot De Griezelbus
De Griezelbus, naar de gelijknamige boeken van Paul van Loon, vertelt het verhaal over de elfjarige Onnoval, hij is een absoluut buitenbeentje op school. Hij wordt gepest om zijn uiterlijk en om zijn gedrag: Onnoval schrijft griezelverhalen en romantische gedichten. Een verzonnen griezelschoolreisje wordt werkelijkheid als Ferluci ermee aan de haal gaat. Lukt het Onnoval om de deur naar de andere 'werkelijkheid' te sluiten en zo zijn klasgenoten te redden?
Onnoval
Ferluci
Driver Beentjes
Nol van Paulo
1991
Het schnitzelparadijs was gewoon een leuke film. Niet altijd erg geloofwaardig maar niet nep. Er werd prima geacteerd. Ik vind het een leuke film. De griezelbus was alls gewoon slecht. Ik begrijp echt niet dat het gemiddelde 3* is :S. Deze film hoort in de flop 100!!
Terpentine
Griezelbus wint juryprijs op Brits filmfestival
LEEDS/AMSTERDAM (ANP) - De jeugdfilm De Griezelbus van regisseur Pieter Kuijpers is op het achtste Young People's Film Festival in het Engelse Leeds uitgeroepen tot beste film. Dat heeft producent Bos Bros zaterdag bekendgemaakt.
De jury bestond uit kinderen tussen 9 en 14 jaar. Leeds is het grootste kinderfilmfestival van Engeland.
De Griezelbus is gebaseerd op de populaire kinderboekenreeks van schrijver Paul van Loon. De productie trok in Nederland 250.000 bezoekers en werd verkocht aan diverse landen, waaronder Duitsland, Japan en Spanje.
Eerder won De Griezelbus de hoofdprijs op het Chicago International Children's Film Festival, het grootste en bekendste kinderfilmfestival van de Verenigde Staten.
Don_Mat
Leuke nederlandse poging. Goed gelukt. Leuke film om is met je gezin te kijken. 3 *
ALTA
Nee. Naar mijn mening niet geslaagd. De geschreven reeks bevalt mij veel beter.
*2,0
blisteringdude
Erg saai, ik kon hem geeneens afkijken. Krijgt van mij 1.5 sterren
tommykonijn
De Griezelbus is een goede verfilming van de beroemde boeken van Paul Van Loon die mooie boeken schrijft zoals Dolfje Weerwolfje e.a het verhaal was na mijn mening matig! ***
%%%%%%
Geen goeie verfilming op de boeken.De acteer prestaties van de meeste is erg zwak.De film word naa het einde toe inderdaad saai en erg voorspelbaar.Maar heb deze toch kunnen afkijken maar is zeker geen 2de keer kijken waard 2 sterren
HoRRoR-Freak23
leuke vermakelijke spannende kinderfilm
erg leuk gedaan allemaal
Jessu123
bleh het is toch voor mij heel slecht na nog een keer kijken
lucid dreamer
ik kan niet begrijpen wat het publiek hier in ziet. goed, ik val dan niet binnen de leeftijdscategorie 9 -14 jaar (zie reactie Terpentine), maar behalve de redelijke koele en ingetogen hoofdrolspeler en het geluid, wat niet meer dan voldoende is, is niets aan deze film gelukt. het acteerwerk is tenenkrommend, het verhaal en script belachelijk en onsamenhangend (ik heb de boeken nooit gelezen).
Thomas83
Wat een vreselijke film zeg. Van wat ik me herinner is de doelgroep van het boek kinderen van een jaar of 10/11/12, maar dat zie ik aan de film in elk geval niet terug. Die vind ik vaak wel heel erg kinderachtig overkomen.
De special-effects zijn soms echt vreselijk, de acteerprestaties bijzonder matig (ok, ze hebben wel bijna allemaal de verplichte Gooische R) en soms zo slecht dat ik een houten staak door mijn eigen hart wilde rammen en de personages werden soms erg irritant vertolkt. Vooral die schoolmeester was extreem irritant. Verder vond ik de dialogen soms ook wel heel slecht. Het enige wat wel gewoon goed is aan de film is de muziek. Op dat liedje op het einde na dan, wat de vader van Onnoval geschreven heeft.
1.5*.
RobbinM
Was niet van plan om deze film te bekijken, maar toch per ongeluk blijven hangen, en het viel me nog reuze mee ook!
Mag dan raar klinken, maar visueel de leukste NL film die ik al gezien heb.
Vooral in het begin wordt er leuk gebruik gemaakt van de camerastandpunten en levert de belichting en het kleurgebruik een aantal sfeervolle beelden op.
Vond de casting wel minder, enkel die graaf en zijn graving waren écht irritant. De rest vond ik niet geweldig, maar storend ook zeker niet.
Van Loon heb ik nooit echt gelezen, maar de film deed mij terugdenken aan de boeken van Horrowitz, die ik als klein ventje echt verslond. Op het einde verflauwde het allemaal een beetje, maar tot aan de aankomst in het park vond ik het allemaal erg vermakelijk en verrassend goed vormgegeven.
Lord Flashheart
Van Loon heb ik nooit echt gelezen, (...)
Hoewel het van na mijn tijd is heb ik Van Loon wel eens gelezen (jonger broertje
), maar zijn boeken zijn duidelijk beter. Dit was allemaal erg slap en nauwelijks griezelig. De boeken zijn veel surrealistischer en akeliger. Daar loopt het zeker niet altijd met iedereen goed af. Jammer dat de film zo'n Walt Disney tintje heeft gekregen; blijkbaar toch concessies gedaan aan een jonger publiek. Niettemin nog redelijk vermakelijk. 3***
Horror-Tijger
Zoooo saaaai...
Wie deze film eng vind is het watje der schijterds want ik vind The Grudge niet eens eng tijdens dat die film voor 16+ is!
kimmie131195
ik heb de film ook gezien maar ik schrok wel ik maar ja als je in de bioscoop zit en het geluid staat hard lijkt het mij ook wel logisch van mij krijgt hij een 3,5
Baggerman
Voor volwassenen helemaal niks, tenzij je wilt griezelen van slecht acteerwerk. Hoe komt dat toch dat ik het acteerwerk in Nederlandse films altijd zo slecht vind??? Zijn de Nederlandse acteurs en actrices zó bedroevend, of merk je zoiets gewoon sneller in je moerstaal???
Het ergste is nog dat het vooral de volwassen acteurs zijn die nog het ergste schutteren. Alleen Nijholt vond ik nog te pruimen. Maar okay, ik ben niet de doelgroep, het is een jeugdfilm, dus blijf ik mild: 2,5 *.
darkjaap
mensen het is een kindefilm door kinderen geacteert denk je nou echt dat een 10 jarige krities op het acteerwerk let ? nee die willen gewoon een leuk verhaal dat spannend is en dat doet deze film zeker ikzelf vond hem niet erg spannend maar ben ook wel wat ouder dan de gemiddelde kijker denk ik maar slecht is hij zeker niet 3 *
timburton
tenzij je wilt griezelen van slecht acteerwerk
Precies!
Wat een bagger acteerwerk is het! Angela Schijf kan toch stukken beter!
Maar dat was dan nog niet het ergste... De rest van de cast is pas echt bagger. De bedoeling van Kuijpers was dat ik hier kippenvel van zou krijgen. Lukte hem ook. Van dat acteerwerk wel te verstaan...
Nou, nou. Dat vind ik dan weer ook niet.
Ik hoop dat je films als Simon, Turks Fruit en Ober hebt gezien.
Zo, nee. Kijk ze dan. Waarschijnlijk verandert je nedersmaak dan wel.
Zo ja. Dan kan ik je mening accepteren.
het is een jeugdfilm, dus blijf ik mild: 2,5 *.
Inderdaad.
Ach, ik had eigenlijk nog veel minder verwacht van De Griezelbus.
Het boek is namelijk naar mijn mening nog slechter.
Wat die Paul van Loon allemaal heeft bedacht, daar krijg je echt kromme tenen van.
Eigenlijk dan nog een petje af, dat ze van dat verschrikkelijke verhaal deze niet al te goed, maaar ook niet rampzalige, film hebben kunnen maken.
ewalk
Wat een sch*tfilm! Ik geef het decor 1,5* exclusief het monster, het acteerwerk krijgt 0,5*.
Het verhaal heeft in het begin enigszins een spannende opbouw maar het slechte acteerwerk en de slechte casting(dat mannetje dat Onoval speelt is zwaar irritant) doet veel te niet. De uiteindelijke ontknoping is ook erg vaag en slecht uitgewerkt. Het slaat uiteindelijk nergens op. Voor kinderen misschien leuk. Dat het vooral door kinderen geacteerd wordt, wil niet zeggen dat we naar een groep 6 toneelstuk hoeven te kijken. Zelfs de gemiddelde Hollywood C kinderfilm stijgt nog ver boven deze film uit, wat het dan voor volwassenen nog te pruimen maakt. Dit gedrocht valt daar in ieder geval niet onder. Het feit dat deze film op deze wijze gemaakt is, is griezeliger dan de gehele film zelf. Dat de film een prijs heeft gewonnen zegt overigens meer over de jury dan over de film.
planet_of_death
Het probleem bij de Griezelbus is dat het absoluut niet mijn film is. Daarnaast zijn de acteerprestaties om te huilen en wordt het verhaal saai. Toch zitten er een paar aardige dingetjes in.
*2.5
robertus65
Een kinderhorrorfilm, dus geen afgehakte ledematen, rollende koppen of opspattend bloed
. Maar waar moeten we dan van schrikken? Van de overacterende Willem Nijholt? Dacht het niet!
Laoslander
oeeeeeh, ik denk zelfs dat ik op 6 jarige leeftijd deze film nog kinderachtig had gevonden.
Mochizuki Rokuro
Ik dacht dat de onverstaanbare NL-se films iets waren uit de Jaren 80, maar het kan blijkbaar nog steeds. Na twintig minuten afgezet, er was niks van te volgen.
maerk
Verrassend genoeg een erg leuke jeugdfilm. De film is niet helemaal trouw aan het boek van Van Loon, maar ik vind dit uiteindelijk toch een erg leuke bewerking.
Wat Pieter Kuijpers heel goed weet te doen is sfeer opwekken. Natuurlijk, het is een jeugdfilm en hij wordt nergens echt eng maar Kuijpers weet er toch een eigenaardig tintje aan te geven. Met veel lage en sombere geluidstonen en effecten weet hij je te verrassen. Geluid en muziek is over het algemeen heel goed bij Kuijpers films. Ook weet hij bepaalde scènes heel interessant te maken. Het verhaal van Van Paulo in de klas waarbij Onnoval plotseling alleen zit en het verhaal voor hem alleen afspeelt en de draaistoel zijn zeer mooie momenten. De kindacteurs zijn wel erg jong en dus moet je het acteerwerk met een korreltje zout nemen. Ze zijn niet altijd even sterk maar ze weten zich prima staande te houden gedurende de film. Wat minder vond ik de volwassen acteurs. Vooral de Reisleider is veel te overgeacteerd. De witte Ursula (Angela Schijf?) is daarentegen een erg mooi personage.
De film weet ook te interesseren door mooi kleurgebruik en goed camerawerk. De achtervolging in het bos, bijvoorbeeld, is heel mooi gefilmd. Alleen jammer dat deze afloopt omdat Onnoval tegen een boom aanloopt.
Erg leuk vond ik de shots met de grote zwarte vogels erin, het gaf de film weer iets speciaals. De hele film is zeker niet slecht maar het einde (vanaf het moment dat je de uit de kluiten gewassen muis Paultje zag) is erg zwak. Paultje is erg lelijk en dat feestje is erg dom. (Wel leuk dat je Paul van Loon dan ziet
). Het enige leuke aan het einde is de harige middelvinger.
Een erg leuke jeugdfilm met, net zoals in het boek, leuke verwijzingen naar Paul van Loon. (Het eind zoals ik al zei, en de namen Nol van Paulo enz.)
niethie
Een van de weinige boeken die ik vroeger gelezen heb (houd niet zo van lezen) maar dat was alweer zo lang geleden dat ik me er nog maar weinig van herriner en deze film leek me dus best leuk om eens te zien. En dat was hij ook, leuke jeugdfilm met een paar verrasend mooie makeup effecten en locaties. Het jongetje dat de hoofdrol speelde vond ik nogal irritant, het meisje Smit dat ik eergister nog in de film TBS zag deed het dan wel weer leuk en ook de bekende gezichten (Nijholt, Schijf, Conen enz) deden het niet slecht. Verder vond ik het allemaal wel gaan, leuk als jeugdfilm maar verder niet echt zo heel bijzonder allemaal.

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold verdwijnt binnenkort van Netflix